ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije
ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Konačno!
Tails mogu pokrenuti i na starom laptopu (Slackware nisam mogao jer ne postoji 32 bitna live). Prepoznaje sve okolne wifi mreže (pa i moju). Uredno se spaja iako sam daleko od routera (cijela dijagonala stana cca 8 m kroz 3 zida).
Inače sviđa mi se ideja da svoj Linux možeš nositi kao privjesak na ključevima i pokrenuti ga na bilo kojem računalu.
Još malo moram proučiti kako sačuvati sve postavke i spremljene fajlove i to će biti to. Čujemo se kad ga ušminkam malo.
Trebaš dva USB-a ili jedan USB i jednu SD karticu.
Na prvi USB digneš ISO i pokreneš ga kao live.
Potom uzmeš drugi USB ili SD karticu i iz ovog prvodignutog alatom za kloniranje koji je u njemu napraviš sliku OS-a na drugom USB-u, prije si postavljaš što će sve zapamtiti, particiju za podatke, način kriptiranja i sl. nokon čega koristiš isključivo taj drugi USB i na njemu možeš raditi update i upgrade, spremati podatke i kaj već hoćeš.
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Mislim da sam shvatio (ali samo mislim).
Da, potrebno je pokrenuti Tails-Installer koji će očistiti i particionirati /dev/sdc (1. je /sdb, 2. je /sdc), formatirati ga kao FAT32 i live image snimiti (klonirati) na ciljani device ( /dev/sdc). :briše_znoj_sa_čela
...sorry, pričam sam sa sobom, a možda nekome ubuduće dobro dođe.
Nešto sam zeznuo. Taj drugi USB se sada ponaša isto kao i onaj prvi. Ne pamti postavke. Možda sam trebao onaj prvi dignuti kao root (ono kad biraš "more options" kod prijave) ?
calisto053 je napisao/la:A "persistent mode" u Multisystemu? Radi li to?
Digneš prvi USB, odeš na alate koji su pod Tails, njima konfiguriraš OS na tom prvom USB-u i kad si sve završio kloniraš OS na drugi.
Ustvari, sve ti piše ovdje.
Iako ne znam što očekuješ od Tailsa, odnosno što si točno htio da zapamti jer poanta tog OS-a i je da ništa ne pamti
calisto053 je napisao/la:A "persistent mode" u Multisystemu? Radi li to?
Na USB-u (od minimalno 4 GB) kojeg si namijenio za Tails ne možeš imati druge distribucije.
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Imamo vijest da je Tailsov installer dostupan u Debianu (Sid, Strech i Jessie-backports). Vjerojatno se radi o skripti koja preuzima Tails iso i radi live USB.