gagiD je napisao/la:Nisam bas siguran da trebas pravit globalni niz.
A što je drugo rješenje? To je niz stringova (neke onda prema potrebi pretvaram u integere) koji će mi trebati na puno mjesta, a učitavam ih iz datoteke. Za svaku stranicu će biti cca 5000 stringova. Drugo rješenje je da ih učitavam u svakoj funkciji ili proceduru u kojoj mi zatrebaju...
gagiD je napisao/la:A ako bas trebas onda ga napravi u klasi MainWindow kao static.
Ovdje mi baš ništa nije jasno. Trenutno je deklariran u mainwindow.cpp kao globalni:
QString polje_setupa[55];
Kasnije će program dobiti još poneku formu, pa onda i novi .cpp. To još ne znam kako ću iz toga novoga .cpp doći do vrijednosti u tom nizu polje_setupa.
Ali još uvijek mi nije jasno zašto mi to dozvoli ako polje deklariram kao lokalno, a ne dozovoli ako je polje globalno?!
Prema ovoj petlji index i ti ide od 0 do 55, a pristupaš polju koje ima 55 članova (indexi od 0 do 54).
Program pukne kada pristupiš indexu 55 koji ne postoji.
Stavi si neki print unutar petlje, pa ćeš vidjeti da se skrši na i=55
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Ma skužio sam da...
Ali ne kužim zašto puca ako je polje deklarirano izvan procedura (kao globalno), a radi normalno ako je unutar procedure (slota... eventa... čega li već). Da se kršilo i u jednom i u drugom slučaju, odmah bih našao grešku. Ovako me odvelo na krivi trag - tu radi - tu ne radi(?!).
@gagiD mi vrlo intenzivno pomaže preko PP-a i vrlo sam mu zahvalan na tome.
Sljedeća nevolja je... zapravo ona već ustanovljena - veliki .dll-ovi. Da bi program samostalno radio, trebaju mu (zasad) ovi:
QtGuid4.dll - 151 MB
qtcored4.dll - 30 MB
QtCore4.dll - 2 MB
...
Ima ih još, ali njihove veličine su zanemarive. Uglavnom, Windowsi traže da svi ti .dll fajlići budu u istom folderu sa .exe fajlom. Ista mi je stvar bila i s Borland C++ Builderom, ali njegovi .dll i .bpl su zajedno ispod 5 MB, a ovdje samo jedan od 150 MB (?!). Pod linuxom vjerojatno s onim qmake i make kompajler iz njih izabere samo ono što mu treba, ali što napraviti za windowse? Stalno šlepati 190 MB .dll-ova za sobom ili ima neko rješenje?
Na žalost, linux nemam gdje instalirati za probavanje... I (opet na žalost) ti će se moji udžbenici uglavnom vrtjeti na Windowsima.
Zato sto je wintendo debilan, neorganizovan....... OS.
Nema package manager, na normalnim OS-u kad pravis paket stavis Qt u zavisnosti i gotov posao.
wintendo ne zna ni gdje su njegovi .dll-ovi
A ti ces morat napravit installer koji ce kopirati sve potrebne .dll-ove s .exe fajlom, pa pravit onaj wintendo symlink zaboravio sam kako se zove. Mislim barem.
Dobro bi bilo da se projekt razvija na nekom git free serveru, lakse je i organizovanije.
maliodpalube je napisao/la:@gagiD mi vrlo intenzivno pomaže preko PP-a i vrlo sam mu zahvalan na tome.
Sljedeća nevolja je... zapravo ona već ustanovljena - veliki .dll-ovi. Da bi program samostalno radio, trebaju mu (zasad) ovi:
QtGuid4.dll - 151 MB
qtcored4.dll - 30 MB
QtCore4.dll - 2 MB
...
Ima ih još, ali njihove veličine su zanemarive. Uglavnom, Windowsi traže da svi ti .dll fajlići budu u istom folderu sa .exe fajlom. Ista mi je stvar bila i s Borland C++ Builderom, ali njegovi .dll i .bpl su zajedno ispod 5 MB, a ovdje samo jedan od 150 MB (?!). Pod linuxom vjerojatno s onim qmake i make kompajler iz njih izabere samo ono što mu treba, ali što napraviti za windowse? Stalno šlepati 190 MB .dll-ova za sobom ili ima neko rješenje?
Na žalost, linux nemam gdje instalirati za probavanje... I (opet na žalost) ti će se moji udžbenici uglavnom vrtjeti na Windowsima.
Pa nemoj kompajlirati u debug modu! To je samo za debugiranje...
Sporije se pokreće i spomenute biblioteke su ogromne!
Iskompajliraj release pa ti ne drebaju .dll datoteke sa ovim "d" sufiksom.
Npr. treba ti QtCore4.dll ali ne i njegova debug verzija QtCored4.dll. [izvor]
BTW, zašto koristiš Qt4 a ne Qt5??
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.