Iznijet ću moje želje o tome kakav bi mi bio idealan operativni sistem:
- ne preveliki .iso file ( nemaju svi brz dsl, a mobilni net se često plaća po gb ) , nešto poput ubuntu ili mint
- svakako da je moguće isprobati u live modu , a ne ko npr opensuse ili debian da onaj pravi instalacijski file nemogu isprobati u live modu a za svoje live verzije u startu napišu da nisu baš za instalaciju već da je to više kao demo )
-da ima unutar distre multimedijalne i internet kodeke
-da ima standardni set aplikacija , ali za svaku namjenu po jedan ( kaj će mi tri pleyera a npr nema officea ili gimpa )
-da ima u startu dobro riješene sigurnosne module ( tu mi je opensuse legao odlično sa svojim firewallom i onim sigurnosnim modulom ..prava stvar )
- da nemam potrebe dodavati neslužbene repoe već da proizvođač distre vodi brigu o tome da mi gura nove verzije libreofficea, pinte...bla bla... )
-da nadogradnje nisu prečeste i prevelike , ali svakako i da se dobro istestiraju prije službenog puštanja jer nitko nevoli krš sa neuspjelim ili neispravnim nadogradnjama.... ( pa onda čudna rješenja sa privremenim repoima dok se otkloni problem i sl..)
- hardverska podržanost drajverima ( kernel je kernel, no na istom kernelu mi na mintu neradi osvjetljenje tipkovnice dok na ubuntu na istom kernelu to radi..samo primjer navodim )
- opremljenost u startu raznim alatima za inspekciju i nadzor hardvera ( a ne da moram googlati dal mi je smartctl ili udisk unutar distre pa onda moram tražiti po netu gui kojim bum iz toga očital smart status ili hdd temp.... znači još prije instalacije želim znati temperature, smart,fanove, napone, latencije, voltaže...
- još bi bilo toga, ali da neduljim , još bih nakraju dodao antivirus , možda bar kao opciju ( znam da ste mnogi protiv toga , ali ja bih ipak volio neki av jer od mojih 100 frendova statistički je još samo jedan na linuxu a ostalih 98 je na windowsima pa bih ipak volio pročačkati svaki file prije nego ga nekome šaljem...i još lako ak su frendovi no ono kaj zasigurno nitko nebi volio da npr svome nadređenome nehotice pošalje malwer i sl..)
- i volio bih neki pricip da jednom instaliram i gotovo a da me proizvođač distre polako kroz redovni update
uvjek drži na fresh visinama ( nešto microsoft potiho priča da bi tako moglo biti sa windows 10, tj da nebu novih brojčanih verzija nego samo redovni update.....)
Eto ,, ako imate volje, opalite kako vi zamišljate svoju idealnu linux distru....