Danijel iz Čakovca.
Hobit u Airsoft krugovima, pa tako ostao naziv po forumima.
Dugo sam na kompovima od `88 commodore 128 (basic), `90 PC 486 DX2 (DOS) pa na dalje...
Inače radim u CAD programima (od AutoCad 10 do 2014, Inventor 2013 i sl...).
Od prve pojave Windowsa OS kunem kao lud. Najviše me nervira jer ne znam što rade. Kod DOS-a je bilo jednostavno. Ono što pokreneš to radi. Ono što narihtaš u comand.com i autoexec.bat to se pokreće. Windows?
Sad idemo na problem.
Ja ću ovdje napisati zašto sam ovdje pa ako se nekome da neka odgovori (ili me uputi - link), ako ne, ja ću tragati po forumu.
Problem je dugo dizanje Windowsa (realno 10 min, ako se lažemo 5 min). Pod dizanje mislim od paljenja do mirovanja procesora. Znači kada se može normalno raditi, a ne načekavati programe.
Između ostaloga imam laptop i ponekad bi ga poželio upaliti na par minuta, pregledati na netu što me zanima i doviđenja. Nekad imam vremena cijeli dan (onda nemam problema), a većinom samo 10-15 min za prolistat novine ili pogledati stanje na računu.
Dakle web i ono što je vezano za web (slike, video, audio).
Imao sam ideju uzet tablet za to ali ne bacaju mi se novci bez veze.
Tragajući za rješenjem svoga problema došao sam do zaključka da bi najbolje bilo napraviti dual boot. Win 7 za rad i Linux za zabavu (multimedija) i eventualno office programe (ali ne mora niti to).
Zanimaju me preporuke i kako to izvesti. Naravno i dali to ima smisla?
Čak sam razmišljao i o raznim durgim alternativnim OS-ima sa ove ili sličnih stranica.
* http://www.howtogeek.com/190217/10-alte ... n-install/
Inače već duže vrijeme skupljam "hrabrost" da se upustim u Linux, ali eto nikako da do kraja pop...m i nikako da naletim na kompetentnu osobu koja radi u Linuxu. Svi me odgovaraju, a nitko nije radu na Linuxu, samo puno čitaju i proučavaju.
Još da spomenem, stvarno mi se neda na novo postavljati Windowse, tako da ako je moguće sve riješim bez da formatiram disk.
Samo za Inventor mi treba 3 sata gdje je još ostalo... pa pun bip popratnih programa i programčića.
Eto toliko za početak.
Sada na proučavanje...