Hobit - Pozdrav, došao riješiti svoje probleme

Ukratko se predstavite.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
Dobrodošli na forum portala linuxzasve.com. Ovo je mjesto gdje se ukratko možete predstaviti - slobodno otvorite novu temu i ukratko nam recite nešto o sebi. Također, poželjno je odmah ispuniti profil sa informacijama (Profil/Postavke, gore lijevo).
Hobit
Spol: M

Hobit - Pozdrav, došao riješiti svoje probleme

Post Postao/la Hobit »

Pozdrav svima.

Danijel iz Čakovca.
Hobit u Airsoft krugovima, pa tako ostao naziv po forumima.

Dugo sam na kompovima od `88 commodore 128 (basic), `90 PC 486 DX2 (DOS) pa na dalje...
Inače radim u CAD programima (od AutoCad 10 do 2014, Inventor 2013 i sl...).
Od prve pojave Windowsa OS kunem kao lud. Najviše me nervira jer ne znam što rade. Kod DOS-a je bilo jednostavno. Ono što pokreneš to radi. Ono što narihtaš u comand.com i autoexec.bat to se pokreće. Windows? pface Ubij me.

Sad idemo na problem.
Ja ću ovdje napisati zašto sam ovdje pa ako se nekome da neka odgovori (ili me uputi - link), ako ne, ja ću tragati po forumu.
Problem je dugo dizanje Windowsa (realno 10 min, ako se lažemo 5 min). Pod dizanje mislim od paljenja do mirovanja procesora. Znači kada se može normalno raditi, a ne načekavati programe.

Između ostaloga imam laptop i ponekad bi ga poželio upaliti na par minuta, pregledati na netu što me zanima i doviđenja. Nekad imam vremena cijeli dan (onda nemam problema), a većinom samo 10-15 min za prolistat novine ili pogledati stanje na računu.

Dakle web i ono što je vezano za web (slike, video, audio).

Imao sam ideju uzet tablet za to ali ne bacaju mi se novci bez veze.

Tragajući za rješenjem svoga problema došao sam do zaključka da bi najbolje bilo napraviti dual boot. Win 7 za rad i Linux za zabavu (multimedija) i eventualno office programe (ali ne mora niti to).

Zanimaju me preporuke i kako to izvesti. Naravno i dali to ima smisla?
Čak sam razmišljao i o raznim durgim alternativnim OS-ima sa ove ili sličnih stranica.
* http://www.howtogeek.com/190217/10-alte ... n-install/

Inače već duže vrijeme skupljam "hrabrost" da se upustim u Linux, ali eto nikako da do kraja pop...m i nikako da naletim na kompetentnu osobu koja radi u Linuxu. Svi me odgovaraju, a nitko nije radu na Linuxu, samo puno čitaju i proučavaju.

Još da spomenem, stvarno mi se neda na novo postavljati Windowse, tako da ako je moguće sve riješim bez da formatiram disk.
Samo za Inventor mi treba 3 sata gdje je još ostalo... pa pun bip popratnih programa i programčića.

Eto toliko za početak.
Sada na proučavanje... :kava ::bravo
shicy

Re: Hobit - Pozdrav, došao riješiti svoje probleme

Post Postao/la shicy »

ps. dobrodošao :)
ovako, imaš na našem wikiju kako napraviti dual-boot. ne brini, ne moraš formatirati disk ;)
preporučam ti linux mint lts jer ima najdužu podršku i dosta je prilagođen početnicima.
evo ti jedan linak sa podosta korisnih informacija:
http://wiki.open.hr/wiki/Naslovnica
bluestree

Post Postao/la bluestree »

Dobrodošao :)
People disagree with me. I just ignore them.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Dobrodosao ti nama. Nikakav problem nije dual bootnuti neku od Linux distribucija pored Windowsa.
Bez da diras u Win, za nekih 20-ak minuta mozes imati kompletan OS sa svime sto ti je potrebno za povremeno surfanje, slusanje muzike, emajliranje...
Preporucam odmah najnoviji Mint 17. A kasnije, kad se zaljubis, mozes ga urediti i prilagoditi po svom ukusu. Po defaultu znaci dobivas funkcionalni OS koji ce se podizati puno brze od Windowsa i nece te daviti sa svojim updateovima i besmislenim porukama.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

1. Dobrodošao :bok

2. Bilo bi dobro da si napisao koji laptop imaš i koji hardver je ugrađen u njega

3. Bez točke 2. u neku ruku nema smisla savjetovati distribuciju, no zato ovdje imamo temu za GNU/Linux početnike pa svakako baci oko na nju.

4. Iako je lako napraviti dualboot Windows/Linux, iz iskustva znam da masa ljudi zapne kod particioniranja HDD-a, pogotovo kad na njemu moraju alocirati određeni prostor za Linux. Da se ne bi dogodilo da nas mrziš, moja najiskrenija preporuka je za prvi put ne komplicirati i odraditi instalaciju recimo zadnjeg Ubuntua 14.04.1, a kasnije lako Ubuntu zamijeniš nekom drugom distribucijom jer ćeš već imati alocirani prostor na HDD-u. U okviru ispod imaš dvije bitne stvari koje moraš napraviti, ostalo ide lako.
1. Kad dođeš do izbora instalacije pod prvim izborom ćeš imati napisano "Instaliraj Ubuntu uz Windows xy"(na slici je prikazana instalacija uz elementaryOS).
slika

2. Klikom na "Nastavi" dobiti ćeš drugi izbornik u kojem će program za instalaciju provjeriti koliko imaš slobodnog prostora na HDD-u i podijeliti ga na otprilike dva jednaka dijela - lijevo će ti biti C: praticija, odnosno Windowsi, a desno prostor za Linux.
slika

3. U zavisnosti od raspoloživog slobodnog prostora na HDD-u, veličinu jedne ili druge particije možeš mijenjati tako da uhvatiš prazno polje između dvaju particija i pomičeš ga lijevo-desno čime ćeš sam odrediti prostor koji ostavljaš Windowsima, odnosno dalješ Linuxu (primjer između elementaryOS-a i Ubuntua na slici ispod)
slika
5. Nakon toga ćeš još jednom dobiti upozorenje koje moraš potvrditi i kad klikneš Nastavi, nema više povratka jer se počinju raditi zahvati na disku oko alociranja prostora.. kad to završi, popuniti ćeš još par upita oko izbora korisničkog imena, passworda, lokacijije i sl. no snaći ćeš se.

6. Nakon što si odradio instalaciju, rebootaš sistem i odradiš neke osnovne korake oko instalacije dodatnog softvera, updatea, upgradea i sl. no temu imaš ovdje pa je preleti.

7. E sad, nevezano za instalaciju Linuxa. Ako ti se Windowsi dižu pet i više minuta, ma koliko Windowsi bili skršeni meni to više vuče na problem sa HDD-om i/ili oštećenim MBR-om nego sa samim problemom Windowsa pa ne bi bilo loše da prije svega provjeriš zdravlje svog HDD-a.

8. I zadnje, vezano za instalaciju Linuxa, nakon što odradiš instalaciju Linuxa i po prvi put pokreneš nakon instalacije Windowse, dizanje Windowsa može malo potrajati dok odrade provjeru diska jer im ipak sad fali jedan dio kojeg su ranije koristili, nakon prvog pokretanja toga više neće biti.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Možda bi ipak bilo mudrije da najprije iz disk managera u windowsima oslobodiš dio diska na koji ćeš naknadno instalirati linux . Nije da se to nemože i iz linuxa, ali ako hoćeš sigurniji put sa manje šanse da zbrejkaš sadašnje windowse onda ipak iz windowsa pripremi disk...
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Max Bunker je napisao/la:Možda bi ipak bilo mudrije da najprije iz disk managera u windowsima oslobodiš dio diska na koji ćeš naknadno instalirati linux . Nije da se to nemože i iz linuxa, ali ako hoćeš sigurniji put sa manje šanse da zbrejkaš sadašnje windowse onda ipak iz windowsa pripremi disk...
Ne bi bilo mudrije jer onda mora u izborniku instalacije izabrati nešto drugo i u slijedećem koraku će vidjeti dev/sda1, dev/sda2 .. itd + na kraju slobodni prostor.. i iz iskustva znam da se tu ljudi koji nisu s razumijevanjem dobro pročitali/proučili što je što spetljaju i nešto krivo označe i/ili formatiraju.
Sirovo i jednostavno automatizirano particioniranje je najbolje za prvi put, a kasnije je lako (ili lakše) ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Max Bunker

Meni se dosad dva puta desilo da takva metoda uništi ( prebriše ) skrivenu recovery windows particiju na laptopima sa predinstaliranim windowsima i onda baj baj povrat sistema sa F4 . Kada iz windowsa pripremiš disk, tj kreiraš unalocated space , tada imaš priliku odrediti od koje particije će odrezati taj dio i skrivena recovery particija se tu nevidi pa ju nemože niti oštetiti. Naravno da tada prilikom instalacije linuxa mora kliknuti na "nešto drugo" i tada odabrati taj unalocated space.

U svakom slučaju, dobro da čovjek sve ovo pročita prije nego krene u instalaciju, pa da ima više opcija te da zna šta ga sve može čekati iza ćoška...
:-D
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Prvi glas jer automatski način uzima prostor od C: particije i ništa drugo ne bi smio dirati, no ostavljam mogućnost da se tako nešto može dogoditi, ali se nisam sa time susreo.

@Max, misliš da smo mu sad olakšali izbor ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Max Bunker

Bar smo mu ukazali solucije :-)

Ako previše kresne c particiju, winsi bu se zbrljali ako bu premalo mjesta za pagefile i one ostale ogromne privremene datoteke....
Odgovori