Postoji li savršena distribucija? (pogled s druge strane)

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

iStop
Spol: M

Postoji li savršena distribucija? (pogled s druge strane)

Post Postao/la iStop »

Fugu je napisao/la:Evo kako bi DedoiM složio Frankensteina od raznih distri:
The hunt for the perfect distro

http://netrunner-mag.com/?p=3554

Kratko, neozbiljno i zanimljivo.

Koliko sam ja uspio zaključiti za ovih par godina koliko koristim Linux a i pratim događanja na ovim stranicama (pa i povremeno iziritiram nekog svojim istupima), korisnici Linuxa (ili barem oni koji se ovdje jave za riječ) ugrubo se mogu podijeliti u dvije skupine.

Jedni su ljudi koji proučavaju Linux, krećući se obično od tzv. lakših k tzv. težim distribucijama, sve dok ne završe na – recimo – Archu i sličnima. I takvih je korisnika ovdje ogromna većina.

Ne mislim ja o njima ništa loše, naprotiv nekima se čak i divim na znanju i stručnosti.

Ali s druge strane, kad jednom podesiš OS, što ga više imaš uštimavati? I zar je toliko bitno da li je neka ikonica u ovoj ili onoj nijansi tirkizne boje? Zar od toga koje je mačka boje nije važnije lovi li mačka miševe? Pa sat ili kalendar na početnom zaslonu: valjda znam koji je dan u tjednu, koji je mjesec i koliko je sati. Itd., itd. Zaključno, od toliko silnog podešavanja OS-a, instaliranja i deinstaliranja distribucija, stigne li itko od ljudi iz te skupine korisnika Linuxa uopće išta raditi na kompjutoru?

Druga skupina su ljudi koji Linux koriste kao alat da obave neki posao. Njima je objaviti sliku svog desktopa isto kao da fizički radnik objavi sliku svoje lopate i ispod slike ponosno napiše "Ovo je moja lopata".

Naravno, ja spadam u tu drugu skupinu, i po mom mišljenju, za ljude koji koriste Linux da bi obavili neki posao, daleko važnije od pronalaženje prave distribucije je naći pravo grafičko radno okruženje: GNOME, XFCE, KDE... Kad jednom nađeš grafičko radno okruženje koje ti odgovara, u kojem se osjećaš kao riba u vodi, u kojem je sve na svom mjestu, tamo gdje i treba biti, onda se jednostavno prepustiš tome i radiš (pišeš, crtaš itd.) ili se zabavljaš (ideš na internet, gledaš filmove, slušaš glazbu itd.) I jednostavno uopće ne razmišljaš o Linuxu nego ga koristiš.

Dakle, pravo pitanje je "postoji li savršeno grafičko radno okruženje" a odgovor je "ono koje ti najbolje odgovara". Kad ga jednom nađeš, onda mijenjaš distribucije ako želiš (a ako ne želiš, ostaneš na onoj na kojoj i jesi, obično Ubunutu ili nekoj njegovoj izvedenici).

Zašto "postoji li savršena distribucija?" nije pravo pitanje niti to uopće može biti? Zato što ljudi koji traže savršenu distribuciju spadaju u onu prvu skupinu korisnika Linuxa, skupinu proučavatelja/usavršitelja Linuxa, i oni će vječito poboljšavati svoju distribuciju, nikada neće biti posve zadovoljni, jer uvijek će biti nešto što će im zapinjati za oko, smetati im kao kamenčić u cipeli, što će trebati usavršiti.

Završna isprika:
Ovo moje kratko razmišljanje, nije bilo s namjerom da nekome guram prst u oko ili slično. Jednostavno, već neko vrijeme razmišljam o tome kako ovdje ima jako puno ljudi koji znaju gomile
pojedinosti o raznoraznim distribucijama i aplikacijama u njima, a u isto vrijeme nikako nisu zadovoljni, vječito nešto popravljaju ili prelaze na još "težu" distribuciju pa tamo počinju iznova itd.
Dok radi, ne diraj!
(If it ain't broken, don't fix it)
shicy

Re: Postoji li savršena distribucija? (pogled s druge strane

Post Postao/la shicy »

nego, mene samo zanima zašto misliš da je pitanje "koja je savršena distribucija?" manje "pravo" od pitanja "koje je grafičko okruženje najbolje"?
nadalje, zašto misliš da odgovor "ona/ono u kojoj/kojemu se najbolje osjećaš." nije primjenjiv i na ovo "nepravo" pitanje?
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Griješiš.. postoji savršen OS i savršen DE.. zove se "HAL 9000"
.. samo što ga osobno nikad ne bih želio imati :P
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

To što pričaš stoji za desktop korisnike koji samo izmjenjuju formu jer im je oko sadržaja svejedno. Ipak, kada dođe do kompleksnijih stvari za koje prosječan moderni korisnik linuxa ili power user windowsa nisu nikada čuli, sve to pada u vodu. U konačnici, nema jedne najbolje distre, već sve ovisi o potrebama i znanju korisnika.

Ps
Savršen je Debian!
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
rudar

Post Postao/la rudar »

iStop je napisao/la: po mom mišljenju, za ljude koji koriste Linux da bi obavili neki posao, daleko važnije od pronalaženje prave distribucije je naći pravo grafičko radno okruženje: GNOME, XFCE, KDE...
Ovdje je izneseno mnogo misli koje zaslužuju komentar, ali sad bih zastao samo uz citiranu.
Iako danas mnoge distre nude više različitih okruženja, ipak su za pojedine distre karakteristična neka određena okruženja. Znamo što KDE, recimo, znači za Open SuSe, kao i što Unity znači za Ubuntu. Ukoliko nekoga privlači baš KDE kao grafičko okruženje, onda bi trebao slijediti Open SuSe (bez obzira što Open Suse sad nudi i druga grafička okruženja). No, ukoliko mu OpenSuse 'ne leži' kao distra, ili ne odgovara hardveru koji ima, da li bi onda riješio problem instalirajući npr. Kubuntu koji također ima KDE kao zadano (i valjda jedino) okruženje?
Po osobnom iskustvu ću reći da je prilikom izbora distre u GNU/Linuxu najvažnije kako se slaže s hardverom, a zatim kakva je potpora distri. Ako distra ima brojnu i aktivnu zajednicu, veliki su izgledi da će korisnik baš s njom pronaći točno što mu treba. Ako zapne (a prije ili kasnije, nažalost, zapne, c'est la vie), postoji zajednica koja pomaže. Potom je važna dugovječnost distre (mislim da to govori o njenoj stabilnosti općenito) i, naposljetku, koliko nam se sviđa to što vidimo na ekranu i koliko se to može kasnije prilagođavati našim specifičnim potrebama ili, zašto ne, nekim estetskim ukusima.
Ukratko, smatram da bi distra uvijek morala ići ispred grafičkog okruženja.
Što se tiče one predložene podjele korisnika u dvije skupine, rado bih jednom ušao u prvu. GNU/Linux je živ projekt, svi smo odgovorni za njega i moramo ga dalje razvijati. Tako mu vraćamo za sve dobro što nam daje.
rudar

Post Postao/la rudar »

shrike je napisao/la: Pa
Savršen je Debian!
:thmb-up
iStop

Post Postao/la iStop »

Shicy je napisao/la:nego, mene samo zanima zašto misliš da je pitanje "koja je savršena distribucija?" manje "pravo" od pitanja "koje je grafičko okruženje najbolje"?
nadalje, zašto misliš da odgovor "ona/ono u kojoj/kojemu se najbolje osjećaš." nije primjenjiv i na ovo "nepravo" pitanje?
Zbog toga što se u potragu za svršenom distribucijom ne upuštaju ljudi koji Linuxa posmatraju samo kao alat za obavljanje određenih poslova: njima je dobra svaka distribucija s kojom mogu obaviti neki posao a da pri tom ne gube previše vremena i ne ulažu mnogo napora u učenje (zbog toga su Ubuntu i ubuntoidi toliko popularni).

Ljudi koji traže savršenu distribuciju uživaju u tome da traže, da ispituju sve mogućnosti neke distribucije, da je mijenjaju, podešavaju i usavršavaju. I da nađu savršenu distribuciju, nakon nekog vremena i nju bi počeli mijenjati. Dakle, nije stvar u distribuciji, nego u njima: njihova je priroda jednostavno takva da moraju vječito imati neki izazov. Zbog toga prelaze s "lakših" na "teže" distribucije itd.
Dok radi, ne diraj!
iStop

Post Postao/la iStop »

shrike je napisao/la:To što pričaš stoji za desktop korisnike koji samo izmjenjuju formu jer im je oko sadržaja svejedno. Ipak, kada dođe do kompleksnijih stvari za koje prosječan moderni korisnik linuxa ili power user windowsa nisu nikada čuli, sve to pada u vodu. U konačnici, nema jedne najbolje distre, već sve ovisi o potrebama i znanju korisnika.
Tu si posve u pravu: takvi ljudi su kategorija za sebe i ja im, kako se to obično kaže, skidam kapu.
Dok radi, ne diraj!
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

iStop, ako pogledaš ljude na ovom forumu, većina ih se skrasila na jednoj distri i jednom sučelju, a ostale distre i sučelja povremeno isproba da vidi jel se što promijenilo i kako je koristiti tu drugu distru i sučelje.
Ta evolucija do Archa, Slackwarea ili Gentooa je često rezultat potrage za savršenom distrom.
Naravno, nekad je distrohopping rezultat potrage za znanjem. Ljudi vole znati više o svom računalu i vole čačkati po njemu. Isto kao što imaš ljudi koji vole čeprkati po svom automobilu.
Još jedan razlog za distrohopping bi bio prevelik izbor. Kao kad malom djetetu daš hrpu igračaka, tako se i Linuxaši ne mogu igrati samo s jednom distrom i sučeljem. Sve su im zanimljive i sve su im privlačne. Skrase se na jednoj, a onda dođe druga distra, ili nova inačica drugog sučelja s najnovijim kul stvarima. I kako onda to ne probati? ;)
Ljudi isprobavaju distre zato što to vole, ali su najčešće ipak ozbiljno na samo jednoj distri i jednom sučelju koje je njima najdraže.
iStop

Post Postao/la iStop »

rudar je napisao/la: Iako danas mnoge distre nude više različitih okruženja, ipak su za pojedine distre karakteristična neka određena okruženja. Znamo što KDE, recimo, znači za Open SuSe, kao i što Unity znači za Ubuntu. Ukoliko nekoga privlači baš KDE kao grafičko okruženje, onda bi trebao slijediti Open SuSe (bez obzira što Open Suse sad nudi i druga grafička okruženja).
Moje iskustvo je suprotno:
Meni je Gnome najbolje radio na openSUSE-u 12.3, bolje nego na zadnjem Ubuntu-u. I mislio sam si ili ponovo instalirati openSUSE ili čak Fedoru, ali pročitao sam ovdje, na ovim stranicama, neke negativne komentare o openSUSE-u i Gnomeu (mislim da se Holdenu nekoliko puta zablokirao cijeli sustav), te neke upozoravajuće stvari o Fedori (bleeding edge tehnologija), pa sam privremeno odlučio ipak ostati na Ubuntu Gnome-u.
rudar je napisao/la: No, ukoliko mu OpenSuse 'ne leži' kao distra, ili ne odgovara hardveru koji ima, da li bi onda riješio problem instalirajući npr. Kubuntu koji također ima KDE kao zadano (i valjda jedino) okruženje?
Što se tiče KDE-a, nikada mi nije ležao (istina, probao sam ga samo na Kubuntu-u), tako da zaista ne mogu uspoređivati KDE na openSUSE-u I Kubuntu-u. Međutim, odgovorno tvrdim da je rad u Gnome-u na Ubuntu-u i na openSUSE-u posve isti. Osim što je openSUSE puno stabilniji (barem u verziji 12.3).
rudar je napisao/la: Ukratko, smatram da bi distra uvijek morala ići ispred grafičkog okruženja.
Opet, moje iskustvo je suprotno...
Meni Gnome savršeno odgovara (više i od XFCE-a): kao da je stvoren za mene, kao da su mi čitali misli kad su ga stvarali.
Ja već znam da će moj put biti Ubuntu – openSUSE – Fedora a (ako padnem s ljestava na glavu) doći će jednom na red i Arch, jer to distribucija na kojima je iskustvo Gnome-a najbolje (barem tako govore po stranim forumima).
rudar je napisao/la: Što se tiče one predložene podjele korisnika u dvije skupine, rado bih jednom ušao u prvu. GNU/Linux je živ projekt, svi smo odgovorni za njega i moramo ga dalje razvijati. Tako mu vraćamo za sve dobro što nam daje.
Ne bih volio ući u prvu skupinu, ali bih volio da mogu doprinijeti razvoju Linuxa.
Međutim,ja sam samo korisnik.
Dok radi, ne diraj!
Odgovori