Fugu je napisao/la:Evo kako bi DedoiM složio Frankensteina od raznih distri:
The hunt for the perfect distro
http://netrunner-mag.com/?p=3554
Kratko, neozbiljno i zanimljivo.
Koliko sam ja uspio zaključiti za ovih par godina koliko koristim Linux a i pratim događanja na ovim stranicama (pa i povremeno iziritiram nekog svojim istupima), korisnici Linuxa (ili barem oni koji se ovdje jave za riječ) ugrubo se mogu podijeliti u dvije skupine.
Jedni su ljudi koji proučavaju Linux, krećući se obično od tzv. lakših k tzv. težim distribucijama, sve dok ne završe na – recimo – Archu i sličnima. I takvih je korisnika ovdje ogromna većina.
Ne mislim ja o njima ništa loše, naprotiv nekima se čak i divim na znanju i stručnosti.
Ali s druge strane, kad jednom podesiš OS, što ga više imaš uštimavati? I zar je toliko bitno da li je neka ikonica u ovoj ili onoj nijansi tirkizne boje? Zar od toga koje je mačka boje nije važnije lovi li mačka miševe? Pa sat ili kalendar na početnom zaslonu: valjda znam koji je dan u tjednu, koji je mjesec i koliko je sati. Itd., itd. Zaključno, od toliko silnog podešavanja OS-a, instaliranja i deinstaliranja distribucija, stigne li itko od ljudi iz te skupine korisnika Linuxa uopće išta raditi na kompjutoru?
Druga skupina su ljudi koji Linux koriste kao alat da obave neki posao. Njima je objaviti sliku svog desktopa isto kao da fizički radnik objavi sliku svoje lopate i ispod slike ponosno napiše "Ovo je moja lopata".
Naravno, ja spadam u tu drugu skupinu, i po mom mišljenju, za ljude koji koriste Linux da bi obavili neki posao, daleko važnije od pronalaženje prave distribucije je naći pravo grafičko radno okruženje: GNOME, XFCE, KDE... Kad jednom nađeš grafičko radno okruženje koje ti odgovara, u kojem se osjećaš kao riba u vodi, u kojem je sve na svom mjestu, tamo gdje i treba biti, onda se jednostavno prepustiš tome i radiš (pišeš, crtaš itd.) ili se zabavljaš (ideš na internet, gledaš filmove, slušaš glazbu itd.) I jednostavno uopće ne razmišljaš o Linuxu nego ga koristiš.
Dakle, pravo pitanje je "postoji li savršeno grafičko radno okruženje" a odgovor je "ono koje ti najbolje odgovara". Kad ga jednom nađeš, onda mijenjaš distribucije ako želiš (a ako ne želiš, ostaneš na onoj na kojoj i jesi, obično Ubunutu ili nekoj njegovoj izvedenici).
Zašto "postoji li savršena distribucija?" nije pravo pitanje niti to uopće može biti? Zato što ljudi koji traže savršenu distribuciju spadaju u onu prvu skupinu korisnika Linuxa, skupinu proučavatelja/usavršitelja Linuxa, i oni će vječito poboljšavati svoju distribuciju, nikada neće biti posve zadovoljni, jer uvijek će biti nešto što će im zapinjati za oko, smetati im kao kamenčić u cipeli, što će trebati usavršiti.
Završna isprika:
Ovo moje kratko razmišljanje, nije bilo s namjerom da nekome guram prst u oko ili slično. Jednostavno, već neko vrijeme razmišljam o tome kako ovdje ima jako puno ljudi koji znaju gomile
pojedinosti o raznoraznim distribucijama i aplikacijama u njima, a u isto vrijeme nikako nisu zadovoljni, vječito nešto popravljaju ili prelaze na još "težu" distribuciju pa tamo počinju iznova itd.