copy/paste sa NTFS na ext4

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
nevidljivi_P
Spol: M

copy/paste sa NTFS na ext4

Post Postao/la nevidljivi_P »

Bok svima!

Naime, imam problem, spojio sam disk iz laptopa u komp, i htio bi prebacit datoteke (slike, glazbu i tak to) sa NTFS particije na laptopu na ext4 particiju diska u novom kompu, ali kad hoću zalijepit foldere na drugi disk jednostavno mi ne nudi tu mogućnost, opcija paste je siva, ali postoji u clipboardu. Paste sa NTFS na NTFS particiju radi uredno, probao sam i svaki folder zasebno kopirat, ali i dalje isto.

Koristim Mint 15 KDE.

Any ideas ?
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: copy/paste sa NTFS na ext4

Post Postao/la shrike »

vjerojatno nemaš write prava nad tim fodlerom koji prezentira tvoj disk na kompu. To moraš promijeniti. Najlakše ti je izvesti chmod 777 nad tim folderom :D
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
nevidljivi_P

čak mi se čini da si u pravu. :) ali.. kako to napravim ?

sudo chmod 777 sda3 ?
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

ne, sda3 je special device. chmod radiš nad fodlerom nad kojim se mounta, znači fodler u koji bi zapravo htio kopirati. Recimo da je to /media/komp onda bi izvršio sudo chmod 777 /media/komp iako, pametnije bi bilo promijeniti user i owner od tog fodlera, ali će i ovo raditi :D
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

nevidljivi_P je napisao/la:Bok svima!

Naime, imam problem, spojio sam disk iz laptopa u komp, i htio bi prebacit datoteke (slike, glazbu i tak to) sa NTFS particije na laptopu na ext4 particiju diska u novom kompu, ali kad hoću zalijepit foldere na drugi disk jednostavno mi ne nudi tu mogućnost, opcija paste je siva, ali postoji u clipboardu. Paste sa NTFS na NTFS particiju radi uredno, probao sam i svaki folder zasebno kopirat, ali i dalje isto.

Koristim Mint 15 KDE.

Any ideas ?
Hm, ne kužim baš kak je to spojeno/izvedeno, ajde plz pojasni pa ćemo naći grešku.
Znači, iz laptopa si izvadio NTFS disk i spojio ga, vjerojatno usb-om, preko neke ladice/kabla?, u komp na kojem je mint?
Mint je na ext4, koji je bootan, te kad hoćeš kopirati sa ntfs na ext4 imaš sivi Paste?
To bi značilo da nemaš prava na destination folder na mintu. Gdje ti je taj destination folder i kako si ga napravio?

Zna se dogoditi sivi Paste kad kopiram sa ext4 na vanjski hfs+ hdd al ako kliknem na takav sivi Paste, ipak iskopira.
nevidljivi_P

nicky je napisao/la:
Hm, ne kužim baš kak je to spojeno/izvedeno, ajde plz pojasni pa ćemo naći grešku.
Izvadio sam HDD iz laptopa i spojio ga kablom u matičnu.

Ali sad sam primjetio da nije problem samo u kopiranju sa NTFS particije na tu particiju, već općenito ne mogu ništa na nju kopirati, i kad kliknem na sivo paste ništa se ne događa.

HDD mi je podjeljen na 3 particije, root, home + ta problematična.
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

Ajde probaj u terminalu napravit direktorij na toj problematičnoj particiji sa sudo ovlastima:

Kod: Označi sve

mkdir ime_foldera
Poslije promjeni ownera za taj dir sa sudo ovlastima:

Kod: Označi sve

chown tvoj_user ime_foldera
Probaj kopirat u taj novi folder podatke.
nevidljivi_P

probam sutra kad doma dođem pa javim.
nevidljivi_P

rješio sam to ovako: desni klik --> root actions --> ownership to active user :)
Equilibrium

Post Postao/la Equilibrium »

Pozdrav!

Imam problema sa mountanjem vanjskog HDD-a. Prije rušenja Windowsa, slike i glazbu sam prebacio na vanjski HDD od 1TB. Uređen je kao NTFS.

Prilikom particioniranja i instalacije Ubuntua, root-u sam dao 30 GB, swap-u 6 GB i home particiji je ostalo oko 285 GB. Sada sam spojio vanjski HDD na laptop kako bih prebacio stvari sa njega u home.

Prvo mi ga je raslojio na dva diska, jedan od 600 i drugi od 300 GB međutim ne mogu niti jedan otvoriti. Javio je da se radi o NTFS sustavu i da je mountanje neizvedivo. Ne mogu ih otvoriti niti očitati išta na njima.

Postoji li kakav način da prebacim svoje datoteke sa vanjskog HDD-a nazad u laptop bez previše muke?
Hvala!
Odgovori