čavrljanje

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Suko
Site Admin
Spol: M

Re: čavrljanje

Post Postao/la Suko »

Ne. Kod cjepljenja razviješ pravi imunološki odgovor.
U tijelo se kod cijepljenja unose antigeni mikroorganizma. Na njih naš imunološki sustav priprema specifične bijele krvne stanice (limfocite) koji će čučati u pozadini i biti spremni odbraniti vaš organizam u roku od odmah kada u budućnosti naiđete na prave mikroorganizme.
Ako niste cijepljeni, u prvom kontaktu s mikroorganizmom, vaše tijelo tek započinje proces pripreme limfocita što može trajati i desetak dana. Na žalost, za tih desetak dana dok se organizam pripremi, od nekih bolesti ćete umrijeti.
Zato je cijepljenje korisno. Preskačete prvu fazu pripreme i u bitku ulazite s napunjenim oružjem. ;)
Inače, da li ste znali da u svom organizmu imate protutijela na sve što je ikada proizvedeno i što će ikad biti proizvedeno? (Da, imate protutijela čak i na kemijske spojeve koji još ne postoje.) Uvjet je da je kemijski spoj (antigen) dovoljno velika molekula. (Protein ili molekula slične veličine.)
Imunološki sustav je jedna od najfascinatnijih stvari današnjih živih organizama. Usko je povezan sa mozgom i centralnim živčanim sustavom, te autonomnim živčanim sustavom koji upravlja radom unutrašnjih organa i žlijezda. U biti je to sve jedan ogroman sustav koji djeluje na tri razine.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Takav odgovor bih volio na sva pitanja.
Objašnjeno kratko i laiku jasno.
Svaka čast doktore.
:thmbs-up
Where there is a gui there's a way.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Fugu je napisao/la:Možda su mi krivo rekli, a možda je opasno samo za alergične na pelud?
Čini mi se da je baš za njih opasno jer je cvjetni prah ipak pelud (bar koliko sam skužio) tako da u sebe namjerno krcaš pelud na koju si alergičan u astronomskim količinama. Ovo sa 8 sati u vodi sam i ja čuo ali još nisam probao, tako da ću definitivno morati.

@suko
stvarno je tijelo fascinantna stvar :)E, kada smo već tu imam pitanje. Čuo sam da se u nekim slučajevima daju injekcija gama globulina koje strašno pojačaju imunitet na kratko vrijeme, ali mogu biti i dosta opasne po osobu kojoj se daju. Jel to istina?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Gama globulini su drugi naziv za protutijela. Protutijela su jako specifična. Za svakog uzročnika bolesti (I njegove varijacije) postoje specifična protutijela. Kada se razboliš stanica (limfocit) koja proizvodi protutijela se krene dijeliti u velikom broju i počne produkcija specifičnog protutijela u ogromnim količinama. Oni se hvataju za uzročnika bolesti i pokreću njegovo uništenje.
Injekcija gama globulina u biti ne bi pomogla previše osim ako ne bi sadržavala baš ta protutijela za baš taj mikroorganizam. To je teoretski moguće jer se gamaglobulini dobivaju iz krvi stotina ljudskih donora, pa ako se potrefilo da neko od njih u tom trenutku ima tu bolest, dobili bi svoja protutijela. Ali sumnjam da bi se rutinski negdje koristilo u liječenju jer nije sigurno, a nosi veliki rizik od bolesti koje se prenose krvlju (HIV, hepatitis). Koliko znam, kod nas se to nigdje ne primjenjuje.
Ima boljih načina za liječenje infekcije i stimuliranje imunološkog sustava.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

nikako da se naspavam u zadnjih par dana. Toliko se pospano i iscrpljeno osjećam da već i u snovima sanjam da sam iscrpljen i da se samo želim naspavati. joj.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
zagortenay

Post Postao/la zagortenay »

shrike je napisao/la:nikako da se naspavam u zadnjih par dana. Toliko se pospano i iscrpljeno osjećam da već i u snovima sanjam da sam iscrpljen i da se samo želim naspavati. joj.
slika
No pain,no pain!
shicy

Post Postao/la shicy »

ja sam se baš naspava zadnjih dana...Maalaa mi je ovde tjedan dana i baš baš guštamo :ljubav
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Nisam znao da ste ti i Maala zajedno!
zole052

Post Postao/la zole052 »

Shicy je napisao/la:ja sam se baš naspava zadnjih dana...Maalaa mi je ovde tjedan dana i baš baš guštamo :ljubav
sram te bilo, nemas vremena ni za na cugu :zamisljen
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
zole052

Post Postao/la zole052 »

lutherus nas je napustio?
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Zaključano