Rasprave o politici

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Rasprave o politici

Post Postao/la Grof »

Suko, to je istina, ali o tome o čemu ti govoriš ne ide samo Hrvate nego se cijeli Svijet namjerno zatupljuje.
Sada možemo pričati o teorijama zavjere, ali definitivno su tupine bolji kupci, a danas vladaju korporacije i novac.
Dakle, sve je podređeno da se od ljudi naprave dobri potrošači koji ne pitaju i ne razmišljaju previše. TV, Mediji, Mobiteli, društvene mreže i sve ostalo je upravo tome podređeno (pa čak i Video igre). Dakle sve gdje se mozak maksimalno usporava, da su ljudi maksimalno asocijalni i nesretni. Svi oni svoju umjetno izazvanu tugu, depresiju i slično liječe kupnjom svega i svačega.
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Je, al je uvijek postojala neka kritična masa mladih ljudi koji su još uvijek imali nešto sivih stanica u glavi i koji su se borili protiv ovakvih stvari i gurali ostale oko sebe. Sad se izgleda te sive stanice ubijaju već u ranom djetinjstvu i nemamo više te kritične mase mladih ljudi koji razmišljaju svojim mozgom. Postoje pojedinci, ali izgleda da je to nedovoljno za pokretanje masa.
Postajemo zombiji koji rade da bi zaradili novac svom poslodavcu, a od one crkavice koju dobijemo kupujemo da bi izliječili svoju depresiju. Idealno potrošačko društvo.
Treba bježati na Mars prvom prilikom!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

A zašto ja imam udrugu za promicanje društvenih igara? :)

(u prijevodu: Neće Mars pomoći ako ćemo na njega dotegliti i svu silu mobitela, Tv-a i društvenih mreža - nije problem u Zemlji, problem je u NAMA!)
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Nećemo na Marsu imati uvjete za društvene mreže, mobitele i sapunice.
Tamo će makar još sto godina biti golo preživljavanje. ;)
Ti Grofe imaš udrugu za promicanje društvenih igara, mi imamo LZS. Prosjek godina nam je negdje 26-27. A trebao bi biti 22-23. O tom ja pričam. Nema mladih. Sve otišlo u mladež ADZ-a i SDP-ja! Nitko se ne bavi društvenim dobrom. Svi rade na osobnom boljitku.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Eh sada, kako to reći a sebi ne skočiti u usta? :)

Naime, LZS i moja udruga su jako udaljene stvari. Veže ih samo esencija koju rijetki pronađu i u FLOSS-u. Ona esencija otvorenosti uma, dobrote i volje za pomaganjem drugima. Dakle LZS i udruga Igranje imaju zajednički osnovni koncept zajednice. Ja sam uspio tu esenciju iz FLOSS-a pretočiti u Udrugu i to radi fantastično!
Mladi to ne razumiju jer su prethodno "preodgojeni" na neoliberalni kapitalizam putem TV-a, odgoja isto tako zatvorenih roditelja, preko društvenih mreža i dobrog dijela elektronike.
I sada: LZS-u je teško otvarati um putem istog medija koji je taj um prethodno zatvorio i zato mladi jako teško razumiju značenje FLOSS-a i slobode znanja, kada su im mozgovi prepuni riječi: Novac! Novac! Novac!. Uz krizu koju je isti taj novac i proizveo, teško je pronalaziti jasne argumente kojima bi razoružali takav sustav razmišljanja, jer se bez novca vrlo teško može uopće preživjeti. ;)
Kod moje Udruge slučaj je ponešto drugačiji (i povoljniji), a također se postiže efekt otvorenosti: Dakle, sve igre koje promiče moja udruga su igre koje se isključivo igraju BEZ računala i društvenih mreža. Dakle, vraćam vrpcu malo natrag (za one koji znaju što je kazetofon i magnetofon :)) i okupljamo mlade oko stola u zajedničkoj i pametnoj(!) igri. Da bi bili bolji od drugih u tim istim igrama oni moraju GASITI svu elektroničku skalametriju i upogoniti svoje mozgove (i to podosta). Dakle, potičem ekipu da upotrebljava mozgove i počne razmišljati, bez da su toga i svjesni, jer ih igre po samom karakteru vuku na igranje. Efekti promišljanja indirektno ostaju u njima i počinju razmišljati na drugim nivoima i to ih veseli. Postaju kreativni i sve ono što je u njima zatomljeno putem ovakve elektronske indoktrinacije.
Na žalost, Linux je dio te elektronike koja ih opet asocijalizira i vraća pred računala i to na žalost nije dobro i to smanjuje efekt upotrebe vlastitog mozga, pa i na ovom našem FLOSS nivou opet postaju samo tupi korisnici, a bez pravog znanja o značenju ovog istog FLOSS-a.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ovo si izvrsno primjetio. Razlika je između društvenih igara i Linuxa. Ti si sa svojim projektom ipak bliže prvotnoj socijalizaciji, okupljanju ljudi u stvarnom životu i korištenju mozga.
Mi promicatelji FLOSS-a s druge strane samo možemo govoriti o nužnosti suradnje i razmjene ideja za unaprijeđenje društva. Korištenje sivih stanica za rješavanje problema najčešće je ipak nešto više izraženo kod prosječnog Linuxaša u odnosu na opću populaciju pa je takav Linuxaš i malo imuniji na konzumerski smjer kojim smo kao društvo krenuli. Tako da i mi, iako šurujemo s tamnom stranom, ipak imamo pozitivan smjer i pridonosimo. ;)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ma naravno. Korisnici Linuxa definitivno imaju otvoreniji um od onih koji koriste vlasnički softver i FLOSS bez greške "otvara glave", samo je taj proces ovdje dosta spor zbog navedenih kontraefekata same tehnologije na kojoj počiva!
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Suko je napisao/la: Očito je da od današnje generacije studenata nikog nije briga za ništa osim Fejsa i jajofona koje nosaju sa sobom. A kad završe svoj fakultet, pa kad ne budu imali posla, da li će mamica i tatica moći financirati i dalje njihov život?
Kad smo prije par godina mi s Filozofskog fakulteta organizirali prosvjede i blokadu za besplatno školstvo SVIMA, za izmjenu zakona koja bi osigurala više novca iz državnog proračuna za obrazovanje te za razmatranje i neku razumniju primjenu Bolonjskog sustava, znaš što su nam govorili? Znaš kakvi su bili komentari ispod apsolutno svih vijesti i članaka na portalima o tome?

"fuj vidi ih neradnici, prljave komunjare, gamad filozofska neradnička"
"samo bi prosvjedovali i pušili travu a ne bi ništa radili"
"proklete komunjare vi bi sve besplatno, sve bi ja vas u rudnike i lopate u ruke"

Nitko se ne sjeća toga?

A mi nismo prosvjedovali samo za sebe, već, ponavljam, za SVE - da svima bude bolje. Pridružili su se neki drugi fakulteti, ali i dalje nas je bilo premalo.

Kad smo prolazili kroz grad, fensi zagrebačke babe u bundama su pljuvale po nama. OK, ne sve, bilo je i podrške od starijih ljudi. Ali očito je da nikako ne valja - kad studenti prosvjeduju, onda su lijena neradnička bagra koja bi sve besplatno, a kad ne prosvjeduju, onda su inertna razmažena dječica.
Možda bismo trebali unijeti u Ustav odredbu o tome tko smije prosvjedovati, kada i o čemu? 8-)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Problem je u percepciji filozofskog fakulteta koja se godinama srozala. Vele mi stariji da je FF prije bio ugledan faks, no danas se na njega gleda nekako negativno. Da su se aktivno na isoj razini priključili fakulteti tipa FER, PMF i FSB to bi imalo daleko jači utjecaj. Odmah se ograđujem od percepcije da su to inherentno viši i bolji fakulteti, jer mislim da iskreno nisu i da su debelo precijenjeni, ALI je percepciaj javnosti da su superiorni pa je time i njihovo mišljenje nekako bitnije.

Razlog zašto studenti misle samo na fejs i ajfon, a ne o bitnijim stvarima je upravo jer si ih MOGU priuštiti. Da je standard takav da se pametni telefoni ne mogu kupiti, tj. da si ih može priuštiti svea 1-2% studenata, a da ostali mogu imati možda prastare nokije, te da se broje lipe kada se ide u šoping i popije možda jedna-dvije coca-coel na izlasku onda bi već bilo razloga za bunu. Ljudi bi primjetili debelu razliku u standardu između par pojedinaca, kao i među ostalim nacijama iste generacije. Ovako, budimo iskreni, nama nije loše. Super je. Imamo isto što i ljudi vani, a najveći problem u državi je zapravo filozofske, a ne ekonomsko-društvene vrste: gay brakovi, čirilica i ustaše/partizani.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

shrike je napisao/la:Razlog zašto studenti misle samo na fejs i ajfon, a ne o bitnijim stvarima je upravo jer si ih MOGU priuštiti. Da je standard takav da se pametni telefoni ne mogu kupiti, tj. da si ih može priuštiti svea 1-2% studenata, a da ostali mogu imati možda prastare nokije, te da se broje lipe kada se ide u šoping i popije možda jedna-dvije coca-coel na izlasku onda bi već bilo razloga za bunu.
Da, te iste argumente također viđam po portalima :D Ne znam propuštaju li svi namjerno jednu jako važnu stvar, ili im to naprosto ne padne na pamet, ali "moći priuštiti nešto" u Hrvatskoj ima više značenja :D

Da, netko si može priuštiti smartphone i izlaske svaki drugi dan jer mu starci imaju para i dobiva 2k kuna svaki tjedan. Takva osoba se nikad neće pobuniti...pa dobro, možda se pobuni ako se ikad uvede porez samo za bogate. Ali imaš i one koji si "mogu" priuštiti nešto; točnije, one koji će morati gladovati par tjedana ili raditi dva dodatna posla da bi si kupili smartphone.

Na kraju te dvije osobe obje imaju smartphone, ali ti ne možeš sa sigurnošću tvrditi da su do njega došle na isti način, jer najčešće nisu. To što ova druga osoba kupuje stvari izvan svojih mogućnosti je drugi problem, a zove se malograđanština, iz kojeg proizlazi još tona drugih problema u ovoj državi. Uključujući i već spomenuto pitanje definicije braka.
Zaključano