TOP TEMA: Arch fan club

Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

simke
Kontakt:

Re: Arch fan club

Post Postao/la simke »

archbang! archbang je za vas.

koristim arch skoro 3 godine, instalirao na palentu puno puta, i još jednom ponavljam, NEMA RAZLIKE POSLJE INSTALACIJE. instalcija je 70% brža. i nemorate se brinut oko nekih stvar.

za početak trebate nauči konfigurirat rc.conf i mirrorlist, izabrat koji server, ja koristim prvi francuski, brz i uvjek uptodate.
to su dva fajla koj se moraju modificirat poslje instalcije. ok, rc.conf nemorate ako nećete instalirat nešto što zahtjeva rc.conf, npr, cpuferq.

i naravno koristiti se pacman-om.

Kod: Označi sve

pacman -h, pacman -S -h, pacman -R -h
sve ostalo je bonus i možete savladati puno lakše na gotovom sistemu.

neprčkajte po kernelu i ne modificirajte mkinitcpio.conf fajl!!!!! dok ka neskužite što radi. možete srušiti sistem, ako to ikad napravite ovo je rješenje.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernel_Panics

edit:

i ovo dvoje
http://www.archlinux.org/news/kmod-repl ... nit-tools/
http://www.archlinux.org/news/filesyste ... -required/
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
masteroman

Post Postao/la masteroman »

cinober je napisao/la:archbang! archbang je za vas.

koristim arch skoro 3 godine, instalirao na palentu puno puta, i još jednom ponavljam, NEMA RAZLIKE POSLJE INSTALACIJE. instalcija je 70% brža. i nemorate se brinut oko nekih stvar.

za početak trebate nauči konfigurirat rc.conf i mirrorlist, izabrat koji server, ja koristim prvi francuski, brz i uvjek uptodate.
to su dva fajla koj se moraju modificirat poslje instalcije. ok, rc.conf nemorate ako nećete instalirat nešto što zahtjeva rc.conf, npr, cpuferq.

i naravno koristiti se pacman-om.

Kod: Označi sve

pacman -h, pacman -S -h, pacman -R -h
sve ostalo je bonus i možete savladati puno lakše na gotovom sistemu.

neprčkajte po kernelu i ne modificirajte mkinitcpio.conf fajl!!!!! dok ka neskužite što radi. možete srušiti sistem, ako to ikad napravite ovo je rješenje.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernel_Panics

:bravo :bravo

ja isto zagovaram wannabe pojednostavljene distre, brze ide, i upoznas se brze sa samim sustavom, doduse nije to to dokle god ne iskusis pravu instalaciju archa i savladas je , al za prvu ruku i za boost znanja je ok,
arch barem ima hrpu potomaka. ja osobno preporucam Bridge linux. jedan lik je sastavio
arch live instalacije, sve tipa point and click, zapravo samo moras konfigurirati particije i dalje je sve macji kasalj.
izbor je XFCE, KDE i GNOME+cinnamon, a posto je arch krajnje modularan, jednom nakon sto instaliras ove wannabe , lako maknes sto ti smeta i prilagodis kako oces. neznam takve distre smetaju "arch puristima" , ali sto se mene tice one su sasvim ok. prakticki ovaj bridge, samo zaobidjes dio s instalacijom guia i konfiguriranjem daemona...
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Iz nekoliko prethodnih postova zaključujem da treba biti mlad i školovan da bi se moglo instalirati Arch, te ako si windows korisnik onda si gotovan i glupan po defaultu (jer ćeš se samo nasmijati kad vidiš Arch wiki). Ipak znam nekoliko slučajeva koji opovrgavaju prethodne izjave. Možete reći da su to iznimke koje potvrđuju pravilo.

Kao jedan primjer mogu navesti jednu osobu koja je windows korisnik, gamer, a linux (Ubuntu) ima na jednoj particiji i to samo ako bi ponekad zatrebao nekakav troubleshooting da vidi jel ga windowsi zezaju ili je hw.

Onda je vidio kod mene Arch i KDE i odlučio instalirati. Rekao je da mu postupak izgleda mukotrpan i pitao ima li što jednostavnije. Predložio sam mu ArchBang. Nažalost, nakon instalacije ArchBanga imao je nekih problema s tastaturom. Nije htio to istjerivati, jer je instalacija trajala nekoliko minuta, a on je ionako isprobavao, pa je skinuo Arch, pratio Beginners guide i instalirao bez ikakvih problema uključujući i KDE za jedno popodne. Ima 35 godina i 3 razreda srednje trgovačke.

Prvo i osnovno što treba shvatiti ako se želi biti imalo napredniji korisnik bilo kojeg OS-a je da se mora naučiti minimum engleskog. Taj minimum se ne odnosi samo na "hi, how are you doing... nice boobs" nego na pojmove i termine koji se koriste u informatici. Sve je na engleskom, cijeli svijet ga koristi i samim time vjerojatnost da će se izguglati rješenje problema na engleskom je nemjerljivo veća nego ako to pokušavate na hrvatskom. Naravno, ako ne postoji ni mrvica volje i strpljenja da se nešto nauči, onda bolje okaniti se ćorava posla. Mislim, što god radili u životu - KISS :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

ivantomica je napisao/la:ja isto zagovaram wannabe pojednostavljene distre,.
archbang je wannabe mazohistima s previše slobodnog vremen! :mrgreen:
drone je napisao/la:Iz nekoliko prethodnih postova zaključujem da treba biti mlad i školovan da bi se moglo instalirati Arch
i ja, i nevidim razloga. samo neškolovana osoba može imati takvo mišljenje. kad već pričamo o školovanju.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
domi
Spol: M

Post Postao/la domi »

cinober je napisao/la:
i ja, i nevidim razloga. samo neškolovana osoba može imati takvo mišljenje. kad već pričamo o školovanju.
Mislim da ti je ovo dosta brzopleta izjava da ne kažem jako ne etička.
zole052 je napisao/la
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware :lulz
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Da ne bi bilo zabune, ja ne mislim da moraš biti mlad i VSS da bi bio... geek sposoban instalirati Arch :)
Ima pametnih ljudi koji nisu završili fakseve zbog ovog ili onog razloga, isto kao što ima mnoštvo VSS debila koji su uspjeli završiti fakseve, na ovaj ili onaj način.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

domi je napisao/la: Mislim da ti je ovo dosta brzopleta izjava da ne kažem jako ne etička.
ne smatram se najetičniom osobom.

aj daj mi hardver koji imaš u kompu i napisat ću ti instalaciju. specifičnu za tvoj komp.
zole052

Post Postao/la zole052 »

ja sam krenuo citati taj vodic za pocetnike i toliko je krcat stvarima koje znam da mi se neda to sve iscitavati da bi doso do potrebnih stvari za odraditi instalaciju do kraja :mrgreen:

a archbang mi nece uopce pokrenuti na ovom mom novom kompu, nece da se zbuta, mozda problem u unetbootinu... a na starom odradim instalaciju do kraja i nece mi bootati, neki glupi problem izguglo ga i nitko nije naso rjesenje ali ne sjecam se u cemu je bio problem :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
retsam

Post Postao/la retsam »

Zahuktava se atmosfera :D

IMHO Arch nije nikakav bauk pogotovo ako ga koristite s nekim DE-om i većinom GUI aplikacija tada je dovoljno nakon instalacije ukucati 5 naredbi i imate spreman xyDE - naravno tu ne računam post DE installation te tweakanje i za to definitivno nije potrebno biti viskoko obrazovan već imati nekog entuzijazma i želje, viška vremena i informatičke pismenosti - znam PMF-ovce koji ne žele koristiti linuxa "jer je to težko". Naravno ako korisitite neki WM bez standardnog seta aplikacija i koriszitie dost cli aplikacija onda već imate zajebancije oko pisanja config datoteka koje oduzmu najviše vremena pogotovo ako sintaksa zahtjeva znanja programskog jezika i ruzmjevanja koncepata nekog programa - svakom početniku će pisati prvi put konfiguraciju Awesome-a biti :roll: .
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
zole052

Post Postao/la zole052 »

2012 /r/Linux Distro Survey Results
http://constantmayhem.com/ty-stuff/linu ... eport.html

pogledajte koja je distra na drugom mjestu po ovoj anketi na desktop racunalu :?
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Odgovori