Informatika 1

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Grof
Site Admin

Re: Informatika 1

Post Postao/la Grof »

fridrik je napisao/la:Možda se nismo dovoljno informirali ... :?
Možda smo otkrili toplu vodu!? :shock:

http://e-knjiznica.carnet.hr/e-knjige/os-ecdl
Nismo :)

Problem je upravo u ovome. Postoji literatura u HRV koja se bavi OPenOfficeom i Linuxom - bez daljnjega!
Ali, probelm je upravo u tome što ta literature ne prati udžbenik, a samim time niti nastavni program. Da damo djeci nešto što ne prati njihovu nastavu i od njih traži dodatni napor u proučavanju nečega što oni taj dan nisu učili u školi, oni će to apriori odbaciti odmah! To je čista psihologija, pođite od sebe:
Na nekom ste tečaju i učite nešto novo po knjigama koje ste dobili na tom tečaju. Netko vam dobavi nekakvu skriptu koja opisuje isto to područje koje vi radite na tečaju, ali u potpuno drugačije redosljedu od onoga koji vi trenutno učite. Što će te učiniti? Možda malo pogledati i staviti na stranu, jer vas to sada zamara. Staviti na stranu odmah pročitajte kao - odbaciti i zaboraviti!
No, ako dobijete skriptu koja ide točno po poglavljima kako vi radite na tečaju i pristupačnija je i bolje objašnjava neke stvari i uči vas istoj stvari na bolji način, a po tempu i programu vašeg tečaja - onda tu već ima više šanse da se takvo što ne odbaci! To je zapravo "kernel" moje ideje i sve se vrti oko toga. I to je stvar koju moramo napomenuti u ovom tekstu kojeg mislimo prezentirati HULK-u i OpenHR-u.

Dobro je da smo se toga dotaknuli!

BTW, prezenitat ćemo tekst HULK-u i OpenHR-u u ponedjeljak. PSihološki je bolje nego u petak, kad su svi već u mislima - doma i na vikendu! Tako još ima malo vremena za ideje preko vikenda...
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Evo ga, ovdje je konačni tekst prijedloga akcije, koji u ponedjeljak - definitivno ide na HULK i OpenHR.

Molim sve zainteresirane, da ga još jedanput pročitaju (izmjene su uglavnom u Uvodniku), pa ako ima što drastično da se stigne izmijeniti.

Pozdrav.
linux-skripta-konacno.tar.gz
(20.45 KiB) Preuzeto 192 puta.
Markec
Spol: M

Post Postao/la Markec »

ŠTO KONKRETNO ČINITI
Kako djeca iz udžbenika Informatika 1 u poglavljima i koracima uče o MS Windows i MS Office programima, potrebno je napraviti skriptu koja po istim poglavljima i koracima kao udžbenik objašnjava kako te iste korake napraviti u Linux OS-u i OpenOffice.org. Na taj način djeca odmah dobivaju na uvid da su iba OS-a i oba uredska paketa jednako vrijedni i da se sve radi na gotovo identičan način.
Imaš jednu greškicu, tamo gdje je podebljano.

Sve si lijepo i super posložio. :D Inaće ja bi dodao još jedno poglavlje na kraju za one koji žele znati više (a nije dio nastavnog programa)
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Lijepo si sve napisao, Grofe. Samo imaš puno tipfelera. Ispravi to pa onda pošalji to na adresu ministar@mzos.hr (u PDF formatu - sumnjam da ministar znanosti obrazovanja i športa ima softver za čitanje .odt formata).

Baš bi bilo zanimljivo vidjeti njegov odgovor!
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

DoDo je napisao/la:Lijepo si sve napisao, Grofe. Samo imaš puno tipfelera. Ispravi to pa onda pošalji to na adresu ministar@mzos.hr (u PDF formatu - sumnjam da ministar znanosti obrazovanja i športa ima softver za čitanje .odt formata).

Baš bi bilo zanimljivo vidjeti njegov odgovor!
Ma znam, iz nekog razloga mi nije radio spellchecker kada sam pisao tekst, a PDF? Pa naravno da ide u PDF-u, no prvo ide udrugama, a onda ministarstvu. Zapravo logičan slijed bi bio da udruge pošalju to na ministra, a ne ja osobno....
fridrik

Post Postao/la fridrik »

Tekst je OK!
Što se mene tiče možeš ga slat.
Da da, ništa osobno, samo preko udruga! Ako šalješ osobno to ti dođe kao vapaj u pustinji ... Niko ga ne čuje!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Kao što je i planirano, konačni tekst plana Linux skripte danas je prosljieđen na HULK-ovu working listu i na e-mail openHR-ove tajnice.

Svi odgovori od strane Udruga bit će objavljeni na ovoj temi našeg foruma.

Sada čekamo njihove odgovore prije daljnih planova...

Work lista na HULK-u može se pratiti ovdje.
tuxi

Post Postao/la tuxi »

Mrzi me sad proćitat sva hm kolko je bilo? Nisam zapantio, mislim da 10 stranica, samo bi jedan stvar reko.
Ideja mi je odlična i dopada mi se da ste to uradili/radite da imate volje i nađete vrijeme za to.

Ne nosim šešir, al da bi nosio sad bi ga dignu. Niš, svaka vam čast :)
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

tuxi je napisao/la:Mrzi me sad proćitat sva hm kolko je bilo? Nisam zapantio, mislim da 10 stranica, samo bi jedan stvar reko.
Ideja mi je odlična i dopada mi se da ste to uradili/radite da imate volje i nađete vrijeme za to.

Ne nosim šešir, al da bi nosio sad bi ga dignu. Niš, svaka vam čast :)

6 strana :D

nema veze, fala na podršci!
csx

Post Postao/la csx »

pozdravljam ideju, ali...

dovoljno da netko spomene klincima da nece moci igrati na linuxu svoju omiljenu igru i eto ga na... a i tko kaze da moraju placati windowse kad im susjed joža sprži besplatno.. osim toga svi u razredu kod kuce imaju windowse i igraju najnoviji nfs ^^

.. nisam sve citao pa neznam ni o kojim se to razredima radi.. ali ni ovi u 8 razredu nisu bas toliki wannabe hackeri da predju na linux... ja sam u 8 r. jedini od 20+ učenika pokuša nešta sa linuxom ali nisam se dugo zadržao.. možda zato što onda linux nije bio user friendly kao danas? mm.. možda..

... naravno kad tad treba te klince osloboditi od MSa..al bez igrica.. hm.. tesko ^^ ( ne možete ni ovim velikim kobilama objasniti zašto je linux bolji, a ne jos klincima)
a i kad bi klinjo bio zainteresiran i kad bi htjel staviti doma ga na pc, stari bi ga posla u pm.. ništa ne diraj.. da mi ne bi sjebo nesta ko prosli put.. treba tati za posao...

sretno s projektom!
Odgovori