Blogovi forumaša

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Medojedni jazavac
Spol: M
Kontakt:

Re: Blogovi forumaša

Post Postao/la Medojedni jazavac »

Abzeenth je napisao/la:
Neki ljudi jednostavno vole pisat, makar nisu jedinstveni.
stefan je napisao/la:tu mač gemišta
To understand recursion, you must first understand recursion.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

To nije nikakav problem kad se radi o osobnim blogovima. Ja sam imala na umu niche blogove (ili one koji se to trude biti).
goran_

Post Postao/la goran_ »

Abzeenth je napisao/la: Inače, uopće ne mislim da je to neprijatno pitanje; naprotiv, vrlo je važno pitanje koje bi si trebao postaviti svatko tko želi pisati blog. "Po čemu će taj moj blog biti drugačiji od svih ostalih koji već postoje? Mogu li ponuditi svijetu nešto novo?"
Pitanje je jedino kako bilo tko može znati razliku između nečeg objektivno novog i nečeg što je samo njemu novo,
odnosno njemu nepoznato? Ovo što kažeš, biti drugačiji od *svih ostalih*...nije baš da ima 100-150 blogova na svijetu,
pa eto idem ih pregledati na brzinu i vidjeti po čemu mogu biti drugačiji :)

"Novo" je često samo nešto što nije dovoljno poznato u određenoj sredini, generaciji itd.
I ako postoji kritična masa kojoj je to nepoznato, onda se to percipira kao novo.
Npr. nekoga tko nikad nije radio u terminalu i muči se prvi put u životu sa pisanjem naredbi,
ne zna za history i razne shortcute tipa Ctrl-a, Ctrl-w ili Ctrl-r vjerojatno
može impresionirati brzina rada i efikasnost nekoga tko to zna. I njemu to stvarno je nešto novo.

Opet, sumnjam da bi negdje gdje se skupljaju okorjeli linuksaši to nekoga impresioniralo.

Slično, gomilu muzike koja danas izlazi dobar dio današnje generacije percipira kao novu i originalnu.
A često se radi o sempliranju ili raznim obradama stvari koje su starije od 20-25 godina. Opet, često i te stvari koje
datiraju iz 80-ih imaju svoje korijene u, ne znam - 60-im. "Novo" je zeznut pojam.

A tako je sa puno stvari - pitanje je samo koliko je to nešto poznato ciljanoj publici.
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
Dobro, vjerojatno nije samo tvoj potpis kriv, ali ...NETIQUETTE
Abzeenth
Site Admin

Pretpostavljala sam da potencijalni budući bloger neće baš ići pisati o nečemu što mu je potpuno strano, već će se kretati u krugovima svoje niše, hence the name (niche blogging). I da mu je početna točka za razmišljanje o "novom" ono što pišu ljudi na drugim blogovima koje prati, a koji se bave istom ili srodnom tematikom. Njegova će potencijalna publika biti velikim dijelom ista kao i publika upravo tih blogova koje već prati, pogotovo onih poznatijih i utjecajnijih, pa bi si trebao moći predočiti što je njima "novo". Ako prati trendove, istraživanja i novosti iz tog područja kojim će se baviti na blogu, također bi trebao imati vrlo dobar uvid u to što se smatra "novim" unutar niše.

Ja neću otvarati blog o vježbanju i bildanju jer o tome nemam pojma niti me to zanima; meni bi sve što se toga tiče bilo u neku ruku "novo". Ali ako ću otvarati blog o prevođenju ili učenju jezika, onda ću paziti da ne pišem baš iste stvari koje su ostali blogeri već napisali. Ako ću i pisati o istim problemima ili temama, pokušat ću im pristupiti na drugačiji način. Ako je već 20 blogera koje pratim napisalo post o nekoj novoj knjizi iz teorije prevođenja, razmislit ću je li zbilja potrebno da i ja napišem post o istoj toj knjizi.

Nisam baš toliko poremećena da očekujem da je svatko upućen u sve ikad što je na svijetu napisano i objavljeno, i da se prema tome mora "mjeriti" što je zapravo "novo". U mom slučaju se podrazumijeva da ni ja ni moji sugovornici ne očekuju to. Nisam mislila da ću morati to posebno objašnjavati.
gMajstor

Post Postao/la gMajstor »

a jel zaista prevodis? ili si to sad samo tako rekla? Sa Srpskog na Engleski?
Abzeenth
Site Admin

Završavam studij prevođenja i bavim se time (za novac :D) već par godina. Radni jezici su mi engleski, švedski, norveški i hrvatski. Pretpostavljam da bih znala prevoditi sa srpskog, ali na srpski baš i ne jer mi vokabular malo šteka :D
gMajstor

Post Postao/la gMajstor »

Pa meni ne bi ni bilo potrebno prevoditi na srpski, vec sa srpskog na engleski. I naravno besplatno ... :D jbg FLOSS je u pitanju :) bilo bi malo glupo da mi naplatiš, ne meni lično, nego da posle objašnjavam ljudima da sam morao ipak da platim :) Eto čak sam skinuo i chat koji je bio plaćen, jer je bilo primedbi kako to da koristim nešto što nije FLOSS :)
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Ako je nešto FLOSS, to ne znači da mora biti besplatno... spametan
Pojmovi "FLOSS" i "besplatno" ne moraju nužno biti povezani. Volontiranje i radne akcije su besplatne, dok se intelektualne usluge itekako mogu naplatiti :kava
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Abzeenth
Site Admin

Da, problem je što imam jako malo vremena za išta što nije posao ili pisanje diplomskih. Pokušavam manje "visiti" i na forumu. A i sad smo već skrenuli u offtopic.

@gMajstor
Ako ti nije jako hitno, možeš mi se javiti nekad u drugom mjesecu. Dotad ću već morati biti gotova s barem jednim diplomskim pa ću imati više vremena za humanitarne poslove. Sorry ako to sad zvuči bezobrazno, ali meni život gotovo doslovno ovisi o završavanju tog diplomskog na vrijeme, jer ako to ne napravim, neću imati novca da si platim produženje roka, a neću imati ni diplomu s kojom bih mogla tražiti posao. :place Tako da mi je ipak to na prvom mjestu.
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

holden je napisao/la:Meni se sviđa pulsir ideja, ali me više interesuje da li će raditi normalno čćšđž? :)

Pozdrav!

P.s.: i kada planirate pustiti u opticaj novi sajt.
Jasno da će raditi. Sad imamo nekih problema s fontova, ali toga neće biti nakon redizajna :)

Nemamo neki strogi deadline, kada završimo sve potrebne dijelove i budemo imali vremena za implementaciju, bit će dostupan na pulsir.eu :)
Odgovori