Slamd64 je napisao/la:jedina stvar koja me malo zivcira je preosjetljiv touchpad koji radi nekad protiv mene..
Kod mene K53E, ista stvar, touchpad živcira, preskače dok se tipka po tipkovnici i slično,.
Također tipkovnica je očajna, uvija se sva i tipke su nikakve, doma kačim usb tipkovnicu jer je Asusa smaranje teško i neergonomska i nepraktična i nikakva.
Da kupujem sutra novi laptop, prvi bi tražio neki s dobrim tipkama, a za ostalo me boli đon.
Dobre tipke imaju Lenovo modeli. Laki za kucanje i prsti takoreći lete po njima. A preosetljiv touchpad skoro pa kod svih laptopova je uobicajena stvar ... ali može da se podesi u podešavanjima da se isključi kad se ne upotrebljava itd. E sad, kod nekih je materijal touchpada ok pod prstima, prst ima neki otpor, pa klizi umereno, dok kod nekih prsti lete, pa se stvara nelagodan osećaj.
Ne znam šta ćeš da radiš. Ukoliko ti je samo za kućnu upotrebu ok je i ovaj treći.
Mada moj ti je savet, da odeš isprobaš na licu mesta kakav je. Ponekad po opisu deluju računari savršeni, a de si se da lošiji po opisu znatno bolje rade ili su praktičniji.
eQuivalent je napisao/la:Ne znam šta ćeš da radiš. Ukoliko ti je samo za kućnu upotrebu ok je i ovaj treći.
Mada moj ti je savet, da odeš isprobaš na licu mesta kakav je. Ponekad po opisu deluju računari savršeni, a de si se da lošiji po opisu znatno bolje rade ili su praktičniji.
Koristit ću ga za uredske poslove (radim u školi), dekodiranje i gledanje dokumentaraca i filmova. Ne mora biti neki gamerski laptop, ali volio bi odigrati i koju novu igricu. Bitno mi je da ekran nije manji od 17 inch - a. Cijena: oko 5000 kn, može i malo perko 5000 kn.
Iskreno se nadam da me neces shvatiti pogresno, ali ja ne bih ni jedan od ova tri. Kada bih bas morao odabrao bih ovaj prvi. Ovaj "zweite" je uzas tbh. Mozda da jos malo pogledas i u toj klasi potrazis neki lenovo ili dell. Ovdje ih, npr. mogu naci ali tebi to naravno ne pomaze . Sretno
iwinux je napisao/la:Iskreno se nadam da me neces shvatiti pogresno, ali ja ne bih ni jedan od ova tri. Kada bih bas morao odabrao bih ovaj prvi. Ovaj "zweite" je uzas tbh. Mozda da jos malo pogledas i u toj klasi potrazis neki lenovo ili dell. Ovdje ih, npr. mogu naci ali tebi to naravno ne pomaze . Sretno
Cijenim tvoje mišljenje. Pomogao bi mi u daljnjoj potrazi kad bi napisao zašto ne 1. ili 3., te naglasio na što da obratim pažnju prilikom potrage.
Ovaj drugi po redu (Asus) gdje su specifikacije na njemackom sam okarakterisao kao uzas i prestao citati kada sam vidio 4 cell accu. Ja jednostavno ne mogu shvatiti koja je poenta prodavati laptop sa dedicated grafikom i 17,3 " sa 4 cell baterijom. A iskreno da kazem ne moze se ni priblizno porediti sa ostala 2 po ostalim specifikacijama.
Acer ( ovaj treci) me zbunjuje navedenom configuracijom . Iako ima dosta jaci procesor, dolazi sa manje rama a navodi nvidiu sa 4 Gb. Naravno ta Nvidia ce po potrebi povuci dosta system memorije sto bi mozda moglo nekada prouzrokovati probleme (naglasavam ovo mozda) a iz tog razloga je ocekivati da bi se vjerovatno trebao vise grijati. Najvise mi zasmetalo da je skoro pola kg tezi od ostala dva. 400 grama je poprilicno , rekao bih.
Iako u poslednjih par godina gube tlo pod nogama u odnosu na konkurenciju odabrao sam HP jer , po meni nudi relativno dobar performance/durability balans , ali i on kao i ostala dva ima svoj neki trik koji ne razumijem. (OS) Obzirom da si pitanje postavio ovde pretpostavljam da imas namjeru koristiti Linux pa mi se to ucinilo najmanji problem.
Obzirom da sva tri dolaze sa Haswellom i da su low woltage aparati ovaj prvi mi se opet nekako ucinio najprihvatljivijim rjesenjem.
Eh sad dolazi ono famozno, sve ovo je samo moje subjektivno misljenje. Siguran sam da ovdje ima ljudi koji se ne slazu i misle potpuno drugacije i to je u redu . Svi mi imamo neka vlastita iskustva, naginjemo jednom proizvodjacu vise nego drugom a i svi radimo razlicite stvari na kompjuterima. Ja sam mozda malo "profesionalno deformisan po ovom pitanju" tako da i moje misljenje trebas prihvatiti sa rezervom a na kraju kad sve saberes i oduzmes ti si end user.Sva tri laptopa su budget aparati tako da pretpostavljam da znas sta mozes ocekivati. I na kraju znam da zelis 17 " pa cisto da dodam . Ja sam prije 1.5-2 uzeo dva lenovo 17 sa namjerom da stoje u radnoj sobi i da se koriste na stalnom mjestu. Kako god cesto se uhvatim setajuci sa jednim kroz stan, iz sobe u sobu i najblaze receno poprilicno su nezgrapni.
pitas za preporuku pa evo , licno ne bih isao za top speed procesor, ipak je to laptop obavezno 8 GB rama (anno 2014) i najmanje 6 cell accu iako ce i ona imati muke obzirom na velicinu monitora. Obzirom na cijenu koju si naveo tesko mi je dati neku precizniju preporuku.
Izvinjavam se zbog duzine teksta