Gentoo Linux

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
kk
Spol: M
Kontakt:

Re: Gentoo Linux

Post Postao/la kk »

Ime korisničko zašto je Gentoo bio nezamjenjiv?
korisničko_ime
Kontakt:

Post Postao/la korisničko_ime »

Zbog odgovora aplikacija i numeričkih proračuna koje je Gentoo odradio za 2 dana dok bi nekoj drugoj distribuciji trebalo možda i 3 dana.
Kod programa koji vrše neki matematički proračun za što treba puno vremena se razlike u brzinama jasno očituju. Konkretno, bavio sam se proračunom kaotičnosti orbita tijela sunčevog sustava za što je aproksimativna matematika nemoguća i potrebno je računalo sa što boljim memorijskim "disanjem" e tu je Gentoo nezamjenjiv dok na brzinama nekog kućnog računala i normalnog rada razlike nisu toliko očite.
Probao sam sve od Slackware do Scientific Linuxa i ni jedan nije bio efikasan kao Gentoo.
Recimo sa kompiliranim aplikacijima sustav će trošiti i manje fizičkih resursa. Koga briga da li mu sustav troši 50Mb ili 100 Mb memorije pored 8Gb ? Ali matematičke operacije sa puno decimala žderu svu dostupnu memoriju i ako ta operacija zahtijeva višedenevni rad tih 50Mb preraste u višesatne razlike (i tu vrijedi fizika kaosa: da mala promjena početnog stanja može uzrokovati ogromne promjene finalnog stanja). Tu su naravno i procesorske operacije kod kojih se na sličan način očituje znatna razlika nakon višednevne operacije.
Sve to ima svoje, jedna stotinka je ništa kao što je i ništa krilo leptira ali nakon što zamahne s vremenom će se možda upravo zbog njega stvoriti ogroman uragan. Ista fizika vrijedi i za računalo.

To je samo primjer za što je Gentoo nezamjenjiv. Što da moramo prebaciti 100 terabajta podataka sa diska na disk ?
To mu i je jedna od namjena, da sužava periodične učinke svojih memorijskih i procesorskih "leptirića"
korisničko_ime
Kontakt:

Eto mene opet se našao u situaciji da mi treba gentoo. Skidam upravo iso i na trenutnih 6 jezgra i7 procesora planiram danas i sutra završiti jednu specificnu instalaciju.. već i prije instalacije uviđam velike promjene u gentoo od kad san ga zadnji puta koristio, više ga neću niti moći bez handbooka podići. prije mi nije trebalo ništa osim cda. Trebaju mi ekstremne performanse ovaj put pa ću javit rezultate i dati patcheve koje ću koristiti za vanilla krenel ako rezultati budu prema ocekivanjima. Krenel smatram najbitnijom stavkom funkcioniranja jednog osa, sve ostalo su sitnice koje više manje nemaju efekta
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

@korisničko_ime:
Pošalji usput izlaz od diffconfiga da možemo vidjeti custom opcije koje koristiš kod kompiliranja.
"Hodor bre foobar"
korisničko_ime
Kontakt:

Hoću ali koristim različite opcije pri različitim aplikacijama. Odgodio sam jer mi preslabi komp. Naručio intel i7 6 core 5820k 4.20ghz 12mb cache i ddr4 memoriju 16gb al morat ću uzeti još barem 16, novu matičnu... uskoro stiže. Treba mi trenutno stroj i gentoo da uzme naj od njega. Sljedeći vikend tek...
shicy

Post Postao/la shicy »

na takvom stroju i windowsi lete :zvizdi
korisničko_ime
Kontakt:

Leti ali to nije bitno. Čak i na takvom stroju su razlike primjetne.
Bitno je koliko iskoristi, ne koliko leti jer vremena imam ali ne i para da bacam na hardware jer software ga ne iskorištava svega.
recimo cache memorija procesora. kupit ću procesor sa 8mb cache a sistemski procesi će dobivati tek 6mb od toga zbog zbrke u generičnom kernelu.
zato ja koristim gentoo, ne zato da se brže buta.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

I da imaš superračunalo ti je beskorisno ako ti je efikasnost algoritama u proračunima O(n)=n!, a što tebe evidentno ne brine ni pola posto :)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Ponekad je i "brute force" najekonomičnije rješenje.
BTW meni bi dobro poslužio neki dobar program za razbijanje ZIP šifri. Zašifrirao sam si neke slike na gmailu i zaboravio šifru. pface
Probao sam fcrackzip ali je kompliciran, a i sporo radi pa sam odustao.
"Hodor bre foobar"
korisničko_ime
Kontakt:

shrike je napisao/la:efikasnost algoritama u proračunima 0(n)=0
Wtf?
objasni..
Zaključano