shrike je napisao/la:
To što su jednaki u nekim aspektima ne znači da su i u svim ostalima. Formula 1 i stojadin isto koriste motor sa unutarnjim izgaranjem i imaju 4 kotača, no to i dalje ne znači da su identični. Iako je sada stvar potpuno komična, ti mene pokušavaš uvjeriti da ja vjerujem kako su nacizam i komunizam ista stvar, iako ti lijepo kažem da nisu. Onda meni veliš da je samnom nemoguće diskturiati. To je kao da ja tebe uvjeravam kako ti smatraš da je mjesec napravljen od sira i onda selektrivno vadim i interpretiram tvoje citate da bi to potvrdio.
Ha, pa nećemo se sada naganjati na sintaktičkoj osnovi. Dakle, nisu isti jer su ovi imali kukasti križ, a ovi srp i čekić. Jasno je na kojoj si razini njih uspredio da su isti: po zločinima i po "totalitarnom režimu". To je dovoljan identifikator "istosti" (i jači od svih razlika) da bi se mogli izvući zaključci: isti su po zlu i time ih po istoj osnovi treba zabraniti.
To je vidljivo i u svim prijašnjim raspravama do sada: ako simpatiziram ideju komunizma, ideju napuštanja privatnog vlasništva nad sredstvima za proizvodnju kako bi se ukinule ekonomske razlike između ljudi, ideju besklasnog društva -- ja zapravo opravdavam i simpatiziram gulag, Goli otok i degeneriranu sovjetsku revoluciju (Staljina). I onda se prebacimo na fraze: "komunisti su nam oteli zemlju" (to valjda najviše boli kad se toliko spominje), "komunisti su ubijali političke protivnike", "u trgovinama je bila samo jedna vrsta šećera" itd. itd. Da bi se poentiralo: to su sve propale totalitarne države, zajedno s fašističkim tvorevinama (oni su uostalom međusobno surađivali, zar ne?). Jedino pravu slobodu i demokraciju ostvarujemo u ovom jedinom ispravnom uređenju - kapitalističkom, jer tu "svako ima šansu", jer tu "svako može postati bogat", jer tu "konkurencija tjera društvo naprijed", jer se tu "potiče izvrsnost" i u konačnici: "takvo uređenje društva jedino je prirodno jer oponaša biološku evoluciju".
Mislim da je ova višegodišnja rasprava sad relativno raščišćena tako što je otkriveno da postoje određene predrasude prema komunizmu te je po toj osnovi cilj ugušiti diskutanta tako da se odmah proglasi "komunizam = zlo", baš kao što je i "fašizam = zlo", ergo => "fašizam = komunizam". To nije ništa čudno. To rade i veliki momci na političkoj sceni i to je "mainstream", zato je i očekivano da se isti obrasci pojavljuju na tamo nekom internetskom forumu.
Problem je što je antifašizam (dakle sila koja se suprotstavila fašizmu) neraskidivo vezana uz radničke pokrete i komunizam (ne samo kod nas, već u svim okupiranim zemaljama od Sila Osovine). Sada kad se historijski uvjeti polako ponavljaju, kad se zbog ekonomske krize javlja fašizacija društva, kad se treba sjetiti antifašističkih temelja da bi se spriječila ponovna katastrofa -- to nije moguće jer antifašizam nosi "breme" komunizma, a komunizam je kao što smo rekli jednako zlo kao i fašizam. Zbog nemogućnosti liberala da razriješe takva proturječja, fašizam dolazi na vlast. I onda se čude od kud opet jedan Mussolini, jedan Hitler, jedan Franco...
shrike je napisao/la:
Pa imaš tendenciju vrijeđanja, napada i izmišljanja. Ovaj topic je odlični primjer toga. Mogao si jednostavno doći i reći nešto u stilu: "NE, domobrani ne zaslužju penzije iz X, Y i Z razloga" i to bi bilo to. Ipak, ti si kompletno ignorirao diskusiju i zapravo krenuo o jedno omalovažavanje sugovornika uvodeći ideje koje nikada nisu izrečene i nasilno ih forsirajući razna mišljenja i ideje te skrenu temu u kompletno drugom pravcu.
Nisam ignorirao diskusiju, već sam samo preduhitrio i kritizirao zaključke na koje si navodio: a to je da domobrani i partizani zaslužuju isti tretman, a u širem kontekstu (na kojeg se stalno pozivaš) to upravo znači: nije bitno na kojoj ste se strani borili jer se pokazalo da je i jedno i drugo isto -- služili ste totalitarnim režimima. To je jedini cilj zašto se ova tema politizira - da se stavi znak jednakosti.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'