Imam osećaj da si mlađi muzičar tj početnik (bez uvrede).Gogy je napisao/la:Ideš, šta je već prošlo više od godinu dana od kad sam postavio ovu temu? Vrijeme leti stvarno. Ja sam nešto napredovao po pitanju sviranja ali vjerojatno ne dovoljno za tih godinu dana
Evo dva pitanja za ove iskusnije svirače (a vidim da ih ima):
1. Budući da najviše volim lead dijelove pjesama na električnoj gitari, to nekako najviše i vježbam, ali isto tako pokušavam i neke pjesme sa akordima svirat. Recimo da znam sve osnovne akorde od E do H, njihove molove, većinu sedmica, pokoji sus i to je manje više to. E sad... bare akordi. Nemam problema sa hvatanjem, ali imam problema ako se cijela pjesma sastoji samo od bare-a. Primjerice dosta česta pojava u pjesmama, Gm, Cm, A#, D#. Kod takvih stvari mi se nakon manje od minute počne grčit onaj mišić od palca, i to na električnoj, ne mogu ni zamisliti kako bih tako šta svirao na akustičnoj. Ima netko neki savjet kako izbjeć te bolove i grčenje?
2. Dal je moguće snimiti zvuk iz pojačala direktno nekako u komp, da se ne snima mikrofonom?
Prvo, da bi znao da sviras, moraš da osetiš instrument. Tj da hvataš akorde i šta god ti padne na pamet bez razmišljanja (štos e kaže zatvorenih očiju). Tj treba instrument da priča umesto tebe. dakle, da bez razmišljanja znaš da uhvatiš bilo gde na gitari bilo koji akord. A za to treba vežba, vežba i samo vežba. Ne prisilno hvatanje, već upoznavanje instrumenta. Drugo, palac te boli jer si ukočen, tj sviraš u grču da ne pogrešiš. Muzika je improvizacija (ukoliko ne sviraš klasičnu muziku gde mora da se prati svaki detalj kako je napisan). Što više improvizuješ, više će ti ono što sviraš imati smisla i više ćeš biti opušten.
Zvuk iz pojačala ukoliko nemaš izlaz, nije moguće snimiti bez mikrofona. Ali zato treba da imaš predpojačalo, pa preko njega priključuješ gitaru u komp. Ukoliko nemaš predpojačalo, možeš i tad da uključiš gitaru u komp, ali reskiraš da ti pregori ulaz u komp, ukoliko dođe do višeg napona (a dolazi). Nakon toga imaš ok live programe (veštački efekti) koji će ti oponašati zvuk kakav želiš. I najbitnije od svega, ukoliko zaista želiš da se baviš muzikom, Xp je idealan (baš XP ni jedan drugi). S njim trenutno ne mogu da se uporede ni OSX ni Linuxi ni bilo koji drugi OS. Velik izbor programa (većina je besplatna), modula, plugina ... Jednostavno Xp je u tom segmentu nezamenljiv.
I da dodam, ne moraš da imaš skupocenu externu zvučnu (pretežno su bespotrebne gluposti na njoj, koje tebi neće ni koristiti) . neki minimum koji ti treba je zvučna kartica Live 5.1 (a ona ne verujem da košta trenutno više od 5 evra polovna, mada ima ljudi koji će ti je i pokloniti iz starih računara), dakle to je minimum, sve na gore od toga je naravno bolja opcija, ali kažem ta kartica bi ti zadovoljila trenutne potrebe. Integrisana zvučna, nikako ne dolazi u obzir.