Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

retsam
Spol: M

Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Post Postao/la retsam »

@charuga imaš dvije stvari, 1. kernel, api, filesystem hierarchy,userland,... low-lewel stvari koje se ne smiju mijenjati prema željama nekog novopridošlog korisnika željnog igranja COD-a, što bi smo imali kada bi se kernel prilagođavao svakom korisniku i pokušavao glumiti windows kod interakcije s hardverom ili mijenjanja koncepta korištenja radi minorne gamerske populacije, ništa :kava

2. imamo korisničke aplikacije koje korisnik shodno potrebama bira, tu ulaze i DE i WM i sve ostalo i tu korisnik sam bira, mijenja i prilagođava svojim potrebama i to je sasvim u redu i sastavni dio slobode koju nam linux pruža.

Ali ovo nema smisla:
gmajstor je napisao/la:Osnovni nedostatak Linuxa uopste je pokretanje programa napravljenih za Windows i dok se to ne resi na kvalitetan nacin, nema tu neke diskusije
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

drone je napisao/la:Jutros sam morao na wc. Bilo je dobro. Onda sam otišao na svoj novi posao. Dostavljao sam tonere, tinte i papire po Zagrebu. Prije i poslije dostava, u firmi, pokretao sam Firefox u Windowsima XP i Google Maps jer imam jadan mobitel koji nema GPS. Vrativši se kući opet sam morao na wc, ali ovaj put nije bilo dobro. Zaključio sam da je to zato što sam koristio Windowse u firmi i s njih odmah pokupio neku crijevnu zarazu. Malo me i grlo grebe. Ne zato što sam jutros bio lakše obučen, a bilo je ispod nule. Tvrdim da je to isto zbog Windowsa. Ne valjaju, odmah pokupiš viruse.
:lol: :thumbs
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

;)
Pokušavam biti u skladu s temom i nekim postovima ovdje.
Taman sam htio nešto pametno napisati, ali stranice su opet prdnule, pa mi izlapilo.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
max360se

Post Postao/la max360se »

drone je napisao/la:;)
Pokušavam biti u skladu s temom i nekim postovima ovdje.
Taman sam htio nešto pametno napisati, ali stranice su opet prdnule, pa mi izlapilo.
Ma super si napisao. I mene zeza stranica. U Operi ako izbaci, vratim unazad i ima zapamceno, a ako je postano preko brzog posta, onda samo otvorim brzi odg. i tamo je
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
charuga
Spol: m

Post Postao/la charuga »

retsam je napisao/la:@charuga imaš dvije stvari, 1. kernel, api, filesystem hierarchy,userland,... low-lewel stvari koje se ne smiju mijenjati prema željama nekog novopridošlog korisnika željnog igranja COD-a, što bi smo imali kada bi se kernel prilagođavao svakom korisniku i pokušavao glumiti windows kod interakcije s hardverom ili mijenjanja koncepta korištenja radi minorne gamerske populacije, ništa :kava

2. imamo korisničke aplikacije koje korisnik shodno potrebama bira, tu ulaze i DE i WM i sve ostalo i tu korisnik sam bira, mijenja i prilagođava svojim potrebama i to je sasvim u redu i sastavni dio slobode koju nam linux pruža.
po ovome ispada da linux je za obicne low-user korisnike ali moraju se sluziti sa njim onako kako je to netko drugi odredio . mogu si promijeniti radnu povrsinu , ikone , staviti conky , promijeniti iz gnome-a u kde ili cak u xfce :D i ? to je to ? nije , mogu slusati muziku sa nekoliko programa , doduse neki od njih ne budu radili jer im hardwer bas ne odgovara ali nista za to , ima ih nekoliko pa ce neki i raditi na bas toj zvucnoj pa se ne mora kupovati ona koja radi po linuxom. ista stvar i sa ostalom hrpom programa , rade oni ali ne rade bas ono sasvim odmah , mora se malo potruditi oko toga da prorade , ne oko svih . ubuntu radi odlicnu stvar , minimalan je broj korisnika kojima nesto ne radi out of box . i to je dobra stvar za linux. ali ubuntu je vise popljuvan od samih linux korisnika vec od "onih" ostalih , jer oni nisu ni probali ubuntu ( njihova greska ) . naravno , ne vole ga "ubergeekovi" koji su u stvari sjedili uz stallmana i linusa dok su ovi nesto tamo pokusavali , a isti su ti u stvari totalno uspjesni poslovnjaci koji mogu marku odrzati koju lekciju iz pametnog ulaganja u buducnost , u to kako da "oplodi" svojih par novcica. ne , oni ne rade neke tamo programe koji budu radili odma' na necijem racunalu , jer zasto bi oni nesto napravili pa da neki tamo gamer , koji se niti malo ne trudi shvatiti filozofiju otvorenog koda , koristi taj program bez imalo znoja . dok sa druge strane ti isti koriste milijune koda necijeg tudjeg rada . ti isti nemaju obraza reci :" da , linux ima probleme , ne radi sve kako treba i to treba popraviti , bravo mark ".
svaki cigan svog konja hvali - ali treba biti toliko posten i reci istinu. linux ima probleme i oni nece nestati samo zato jer ce se govoriti kako je on bolji od windowsa . trenutno nije. necu reci nazalost ali mnogi korisnici koji su na windowsima bi bili prezadovoljni na linuxu , samo da ga probaju i da im sve radi odmah ! bez da moraju sami nesto prilagodjavati. a to je ono sto ubuntu pokusava napraviti . ne mislim da ce to biti ove godine ali za 5-10 godina ....tko zna.
mozda kada bi se bar mali dio te "minorne" gamer populacije od nekoliko miliona privuklo linuxu.....tko zna ;)
retsam

Post Postao/la retsam »

Htio bih ponoviti osnovnu misao jer je cijeli gornji komentar izvrtanje osnovne misli - a ona je da se linux ne bi trebao prilagođavati novim korisnicima (ex windows korisnicima) koji žele da linux radi kao windows, te da pokreće windows programe (što je i nemoguće jer linux ne podržava .exe izvršne prekompilirane programe, ovim se referiram na komentar gmajstora koji kaže da nove linux korisnike smeta što im ne radi koa linux, ne pokreće igrice i windows aplikacije) već bi se korisnici trebali prilagoditi linux filozofiji i načinu rad. Tko se ne slaže uvijek postoje druge opcije (ne alternative jer kao što rekoh linux nije zamijena za windows - pa ni obrnuto).
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
shicy

Post Postao/la shicy »

:bravo
gMajstor

Post Postao/la gMajstor »

KOja je svrha onda Linuxa, ako ne možeš da radiš apsolutno ništa sa njim???? Da ga gledam????
Ako na Linuxu ne mogu da pokrenem AutoCAD, ako ne rade VSTi (za muzicare) ... i ako ne radi mali milion aplikacija za koje nema zamena, a koje su npr neophodne u necijem radu, ili ako postoji polovina aplikacija a za drugu ipak mora da se ide na Windows, dokle više da se zavravamo, ljudima racunar treba da je funkcionalan, da radi, a ne da malo malo pa popravljaju ilid a im ne rade pola aplikacija.
I kao sto neko rece svi pljuju Ubuntu, a Ubuntu je napravio najveci pomak i najvise doprineo popularizaciji Linuxa u zadnje vreme.
retsam

Post Postao/la retsam »

gMajstor je napisao/la:KOja je svrha onda Linuxa, ako ne možeš da radiš apsolutno ništa sa njim???? Da ga gledam????
Ako na Linuxu ne mogu da pokrenem AutoCAD, ako ne rade VSTi (za muzicare) ... i ako ne radi mali milion aplikacija za koje nema zamena, a koje su npr neophodne u necijem radu, ili ako postoji polovina aplikacija a za drugu ipak mora da se ide na Windows, dokle više da se zavravamo, ljudima racunar treba da je funkcionalan, da radi, a ne da malo malo pa popravljaju ilid a im ne rade pola aplikacija.
I kao sto neko rece svi pljuju Ubuntu, a Ubuntu je napravio najveci pomak i najvise doprineo popularizaciji Linuxa u zadnje vreme.
Ne želim ulaziti u holy war zonu, ali neke izrečene stvari su jednostavno besmislene, što je uopće cilj, kako linux(kao zajednica) može utjecati hoće li autodesk portati svoj softver na linux (nije cilj linuxa kao platforme da se prilagođava softveru već obrnuto ili lobira i kleči na koljenima ispred managera neke tvrtke ili imitira nešto), probaj si napravti logičku postavku jel kad razvijaš softver jel razvijaš za neku platformu ili platformu razvijaš za softver? Nadalje linux može jedino ommogučiti, tj. ponuditi neku stabilnu branšu kernela koji bi 5 godina ostao nepromijenjen, te koji bi mogao biti oslonac za izradu nešto kvalitetnijih (vlasničkih) drivera, sve ostalo je na proizvođaču i politici tvrtke. Ja te stvarno molim da mi objasniš kako bi ti to omogućio na linuxu nativno pokretanje windows aplikacija i obrazložiš zašto i uklopiš u filozofiju i cijelokupne korijene linuxa. Neznam meni se kompletna promijena linux kernel api-a i filesystem hijerarhije, grafičkog podsustava, usvajanja windows standarda zbog nečijeg hira čini apsurdno.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
dupin

Post Postao/la dupin »

gMajstor je napisao/la:KOja je svrha onda Linuxa, ako ne možeš da radiš apsolutno ništa sa njim???? Da ga gledam????

Ako ti za posao trebaju programi koji možeš vrtitit samo sa Windows-ima,naravno da ćeš imati Windowse.Računalo je ipak samo alat koji treba biti koristan.To te ne spriječava da doma koristiš linux,zar ne?AutoCAD ne koristim,ali pogledaj hoće li ti biti od pomoći Draftsight i Bricscad

P.S. Zamisli da netko kaže da mu je jedini razlog nekorištenja Apple računala zato jer ne može na njemu vrtiti Corel. :sokiran szbunjen
Nema veće religije od istine!
Zaključano