Rasprava - Ubuntu 11.10, Unity i ostalo
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Re: Stigla finalna verzija Ubuntua 11.10
Ajm from da fjučr! 
Unity miješa dva koncepta - OS X i Android.
- retsam
A gdje je tu onaj osnovni GNU/Linux koncept? Nama ga na vidikuGrof je napisao/la:Unity miješa dva koncepta - OS X i Android.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
- glaskoncILLa
ne da sam fan, ali dok god je unity pod free licencom, to nije iskljucivo.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Bum ponovil i tu.retsum je napisao/la:A gdje je tu onaj osnovni GNU/Linux koncept? Nama ga na vidikuGrof je napisao/la:Unity miješa dva koncepta - OS X i Android..Iako moram priznati da dugo nisam isprobavao unity (već nekih 3-4 mjeseca ), ali sam koncept je šupalj ko oni jeftini kondomi iz interspara.
Svako je korisničko sučelje JEDNAKO vrijedno. Stvar je samo korisnika i njihovih potreba
- DoDo
Svaki OS je JEDNAKO vrijedan. Stvar je samo korisnika i njihovih potreba.Grof je napisao/la:Svako je korisničko sučelje JEDNAKO vrijedno. Stvar je samo korisnika i njihovih potreba
Puno mi ljudi kaze da ne planiraju koristiti linux jer sve sto mogu s linuxom, mogu i na windowsima, cak i vise, pa ne vide smisao prelaska. Zar nije to ta skupina ljudi koju Canonical pokusava pridobiti na linux? Pa sretno im bilo - mislim da prije toga trebaju privuci hardware vendore da napisu postene drivere za linux, a software vendore da portaju neke vece naslove na linux (npr. photoshop, ms office, autocad, igrice itd.). Nama ljubiteljima open source programa takvi naslovi nisu bitni jer se koristimo otvorenim alternativama, no korisnicima kakve Canonical pokusava privuci na Ubuntu je to itekako bitno - njih boli dzon je li nesto otvoreno ili nije - bitno da radi, da ima zvucno ime i da isti software koriste profesionalci, bez obzira sto ga oni ne znaju koristiti ni priblizno kao profesionalci.
Ali mentalitet je takav: "ti koristis GIMP, to je za djecu i bogce - ni jedan profic to nikad ne bi koristil; vidi ja koristim Photoshop, on je cool, ima vise mogucnosti, zato ga i koriste profesionalci - dakle i ja sam profic.", dok 90% domacih korisnika photoshopa koriste istog uglavnom za resizeanje slika s fotoaparata. Ali vazno je da se koristi photoshop! To je stvar prestiza.
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
točno to, Dodo. apsolutno se slažem sa tvojom izjavom. naime, ljudi koji su "potencijalni linuksaši", ne žele prijeći na linux iz razloga što im neki komadi hw-a nebi radili...boli njih neka stvar za filozofiju koja stoji iza linuxa i slobodnog softwarea, kad su njima MS Pendžeri "besplatni"...
Korisnici koji će koristiti Linux zato što je "free as freedom" su stvar prošlosti. Da me ne bi krivo shvatili, to su korisnici koji već koriste linux, takvi novi korisnici su stvar prošlosti..
Novi korisnici će koristiti linux jer je "free as beer" ili jer nešto radi bolje ili jednako kao i na windowsima ili macu.
E sad, linux je tu blizu, ali još toga fali. Prvenstveno dovoljno dobri drajveri, pa office alati (svaka čast libreofficeu, ali nije ni sjena MS officeu) pa sve ostalo..
Ideje kao što su unity, gnome-shell, KDE-Netbook i KDE-Active neće privući NOVE korisnike... Eventualno će stari promjeniti DE.
Stabilno i brzo (usporavamo!!!) sučelje sa dovoljno dobrim aplikacijama će privući nove korisnike. I to ne nužno free i/ili opensource aplikacije! Linuxu fali komercijalnih aplikacija! I Linux takve treba prihvatiti (debian
)!
Novi korisnici će koristiti linux jer je "free as beer" ili jer nešto radi bolje ili jednako kao i na windowsima ili macu.
E sad, linux je tu blizu, ali još toga fali. Prvenstveno dovoljno dobri drajveri, pa office alati (svaka čast libreofficeu, ali nije ni sjena MS officeu) pa sve ostalo..
Ideje kao što su unity, gnome-shell, KDE-Netbook i KDE-Active neće privući NOVE korisnike... Eventualno će stari promjeniti DE.
Stabilno i brzo (usporavamo!!!) sučelje sa dovoljno dobrim aplikacijama će privući nove korisnike. I to ne nužno free i/ili opensource aplikacije! Linuxu fali komercijalnih aplikacija! I Linux takve treba prihvatiti (debian
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
- DoDo
Problem je u tome sto zasad nista ne radi bolje nego na windowsima ili macu - u najboljem slucaju radi jednako kao na windowsima ili macu.stefan je napisao/la:Korisnici koji će koristiti Linux zato što je "free as freedom" su stvar prošlosti. Da me ne bi krivo shvatili, to su korisnici koji već koriste linux, takvi novi korisnici su stvar prošlosti..
Zato je i nastala cijela hajka oko Unityja i gnome shella (ranije i oko KDE-a 4, ali ajd bar se KDE vratio do razine da bude skoro dobar kao KDE 3, makar jos uvijek losiji). S jedne strane se rade fansy sucelja s lijepim efektima i zakon usabilityjem, a s druge strane nemas drivere koji omogucuju dovoljno brzu 3d akceleraciju da bi takav desktop uopce iscrtavao (i ako vec omoguce, onda trose graficku u najvecoj brzini - power management nula). Jedina potencijalna iznimka su zatvoreni driveri koji opet imaju neke svoje musice i opet ovisis o proizvodjacu da napravi drivere za tvoj kernel i tvoj X - iako si na linuxu i imas sve "slobode" sa svojim racunalom, u konacnici opet ovisis o nekoj firmi da napise drivere i po tome se uopce ne razlikujes od windows ili mac korisnika (osim mozda u tome da ce takav korisnik prije dobiti nove verzije drivera i softwarea).stefan je napisao/la:E sad, linux je tu blizu, ali još toga fali. Prvenstveno dovoljno dobri drajveri, pa office alati (svaka čast libreofficeu, ali nije ni sjena MS officeu) pa sve ostalo..
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
- kova-ng
Re: Re: Stigla finalna verzija Ubuntua 11.10
slazem se da Arch nije "pali i vozi distra", al moj komentar se odnosio na podrzanost programa kojih nema na sluzbenim repozitorijima.zole052 je napisao/la:A arch mi bas nije neki primjer "pali i vozi distre"... ko voli nek izvoli ali nije za menekova-ng je napisao/la: Vidis, tako sam i ja mislio, pa se iznenadio kad sam na Arch-u isprobao yaourt, koji je sam skompajlirao/konvertirao iz .deb ili .rpm/instalirao bilo koji program koji sam trazio i sve radi uredno.
Sent from my LG-P350 using Tapatalk
Primjera radi, kad sam bio na ubuntu, nesto sto nisam nasao na repozitoriju, trazio sam na browseru (i ako imam srece) skinem .deb datoteku i instaliram je, kod Arch-a samo upisem yaourt -S ime_programa, i svaki puta sam se iznenadim da ima svaki program koji ja trazim ...
no i instalacija Arch-a nije problem, samo pratis upute na sluzbnom wikiju
People say nothing is impossible. But I do nothing every day.