Max Bunker je napisao/la:
Ubuntu fedora i opensuse budu polako uhvatili korak a za ostale male distre nisam siguran koliko ce moci pratiti velike promjene koje cekaju linux....
S tim se bas i ne slazem. Nekak prema mojem iskustvu razvikanije distribucije, poput Ubuntua, Fedore i OpenSuse-a dosta kasne sa linux inovacijama u odnosu na neke "naprednije" distribucije poput ArchLinux-a ili Gentoo-a. Razlog tome je sto nema rolling release modela i zbog vece baze korisnika ne usude se rano distribuirati slabo testirani novi software.
Max Bunker je napisao/la:
I utrka za zaradom ce učiniti svoje pa ce i tu dio igraca ispasti jer nece imati para za veca ulaganja koja su nužnost ako hoces biti pri vrhu. Govorim o home desktop situaciji , dok u serverskom svijetu ce linux još dugo brojcano i kvalitativno dominirati...
Nekak mi se cini da Linux desktop nece nikad jace zazivjeti, unatoc Steamu i sve vecoj podrsci aplikacija. Razlog tome je jednostavno taj sto nitko ne ulaze dovoljno novaca u desktop quality assurance. Moze linux imati hrpu cool aplikacija i full customizabilni 3D desktop, ali ako netko ne stoji iza toga tko ce preuzeti odgovornost kad nekome nesto krepa, nista od toga u poslovnom svijetu. Za po doma je to OK, onako za razonodu, ali ocekivati da ce skole, poslovni subjekti i vecina ljudi koji samo zele da im racunalo radi ici slagati linux desktop je nerealno.
shrike je napisao/la:
Da budem iskren, osim bitno veće stabilnosti što se pozitivnih stvari tiče ja ne vidim razliku između win98 i win 7.

Osim
bitno zastarjelog softvera ja ne vidim razliku izmedju Debiana i Ubuntua.
Ozbiljno, ovakve izjave stvarno nemaju smisla. Pogledaj malo bolje i vidjet ces velike razlike izmedju svake dvije verzije windowsa, kako u GUI-u, tako i ispod haube. Meni se cak cini da su razlike win7-win8 i win8-win10 interno puno vece nego izmedju dva uzastopna debian releasa.
shrike je napisao/la:
Od loših stvari koje vidim su to da svaka iduća iteracija windowsa zahtijeva sve više i više resursa (manijakalnih 20-30 GB za win7 i cpu) po kojima ispada da se kupuje komp zbog OS-a, a ne da OS služi da vrtim druge aplikacije.
Tu si isto u krivu. Od windows vista nadalje svaka sljedeca verzija windowsa zahtijeva sve manje i manje resursa (kako diskovnih, tako i procesorskih - npr. win10 u odnosu na win7 trose 10GB manje prostora na c: i puno su responzivniji na istom CPU-u jer je vecina grafike (scrollanje, interakcija s prozorima, animacije) prebaceno na GPU). S druge strane, to sto kazes upravo vrijedi za linux - svaki novi release ubuntua trazi vise ram-a i jaci procesor, a opet nema driver podrsku za najnovije uredjaje. Isto vrijedi i za debian (usporedi debian 6 i debian 7 - nebo i zemlja) i opcenito za linux kernel i aplikacije (npr. 2.6.24 je bio puno zahtijevniji od 2.6.22, a oba su bila vrlo malo zahtjevna u odnosu na 4.1).
shrike je napisao/la:
Ono što me ipak brine jest privatnost - isto kao što je cannonical bio govno kada je slao interne ubuntu search querrye okolo svojim partnerima, tako je i potez MS-a da nasumične fajlove pošalje firmi na pregled sigurnosti potpuno suluda. To uopće nije "dežurno dušebrižništvo", već ozbiljan problem.
Svaka SW firma u svijetu koja drzi do quality assurance-a skuplja anonimne podatke o koristenju svoje aplikacije (ili u ovom slucaju OS-a) kako bi lakse mogli vidjeti kako korisnici koriste njihovu aplikaciju i na koje probleme nailaze. Na taj nacin firma moze optimirati aplikaciju kako bi bolje mogla opsluziti svoje korisnike jer ce vise novaca i vremena uloziti u one stvari koje korisnicima nedostaju ili koje nisu bile dobro napravljene.
Dosad nisam vidio ni jedan open source projekt da radi ista slicno. Tamo netko diktatorski odluci da je nesto "dobro" za korisnike i onda se to implementira, bez ikakve ankete, bez ikakve statistike o koristenju, totalno bez logike i pameti. I sta dobis onda? Gnome 3 koji ne radi bez 3D akceleracije.
A ako te toliko boli sto netko koristi podatke o tvojem koristenju aplikacije u svrhu poboljsanja iste, onda si ti slobodan ugasiti reportanje statistike (ako aplikacija to omogucuje, a vecina ih to omogucuje) i tad se nemas vise pravo zaliti da neki feature nije implementiran tebi po volji. Stovise, u open source projektu tada mozes uzeti source i sam si napraviti zeljene izmjene, ako znas to uciniti. A ako ne, onda...?