Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Max Bunker

Re: Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?

Post Postao/la Max Bunker »

Misliš ? :-)

Pa sa oznakama "pravi linux put" mi djeluje onako u vašem sektaškom stilu i ima religiozan prizvuk , a ja to gledam sa tehničke strane pa mi korektnije djeluje pravi linux put bez oznaka... .... hehheeee

Kad ubuntu dobije kompatibilnost prema dolje , roolback , nekakvi safe restore point , full hardversku akceleraciju , mir , snapy , wayland , tada ce i linux svijet imati takmaca za utrku...

Tehnicki gledano, windows 10 je odličan os i mnoge recenzije ga usporeduju sa perfekcionizmom i kvalitetom os x-a. Ukljucena su i brojna rjesenja koja su nam otprije poznata iz linuxa. Nekih pravih tehnickih mana nema pa dezurni dušebrižnici traze mane u sferi narusavanja privatnosti iako su te stvari prisutne vec žestoko od 2012 kad je microsoft uvjetovao windows trgovinu postojanjem microsoft accounta.

Deseci miliona korisnika koji su dosad odradili instalaciju su vrlo zadovoljni .

Dizajn je poput kde plasma 5 stila.

Ubuntu fedora i opensuse budu polako uhvatili korak a za ostale male distre nisam siguran koliko ce moci pratiti velike promjene koje cekaju linux.... I utrka za zaradom ce učiniti svoje pa ce i tu dio igraca
ispasti jer nece imati para za veca ulaganja koja su nužnost ako hoces biti pri vrhu.

Govorim o home desktop situaciji , dok u serverskom svijetu ce linux još dugo brojcano i kvalitativno dominirati...
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

kao što sam već rekao mnogo puta ovdje, zadnji windows koji sam aktivno privatno koristio je bio win98, a sve ostalo na tuđim računalima i sustavima, od kojih najviše win7/xp na faksu. Da budem iskren, osim bitno veće stabilnosti što se pozitivnih stvari tiče ja ne vidim razliku između win98 i win 7. Ne vidim ni razliku pretjeranu između win8 pa na dalje do win10 osim po GUI. Od loših stvari koje vidim su to da svaka iduća iteracija windowsa zahtijeva sve više i više resursa (manijakalnih 20-30 GB za win7 i cpu) po kojima ispada da se kupuje komp zbog OS-a, a ne da OS služi da vrtim druge aplikacije. Zato mi se recimo i gadi gnome3 jer moraš imati 3d podršku samo za DE. TO što su milijuni zadovoljni ne znači ništa, jer većina od njih tako i tako procjenjuje OS kvalitetu po tome kako izgleda (riknem od smijeha kada čujem da ljudi doslovno govore "vidi kako dobro izgleda, a kaj tek ima ispod onda") i slično. Iako, morate prihvatiti da mene isto boli đoka za dizajn, ikonice i slične pizdarije. Ono što me ipak brine jest privatnost - isto kao što je cannonical bio govno kada je slao interne ubuntu search querrye okolo svojim partnerima, tako je i potez MS-a da nasumične fajlove pošalje firmi na pregled sigurnosti potpuno suluda. To uopće nije "dežurno dušebrižništvo", već ozbiljan problem. MS ili bilo koji drugi OS provider nema koji k*** slati moje nasumične fajlove nekome iz ikojeg razloga. Potpuno te uvjeravam da bi popizdio na tu ideju da i bilo koji drugi linux (pogotovo debian) počne tako nešto raditi po defaultu i bez mogućnosti da se iz toga izvučeš.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Max Bunker

A čuj , svaka medalja ima dve strane tako da.....

U euli windowsa lijepo piše da parama koje si dao zanjega nisi stekao vlasnistvo vec samo pravo koristenja te da ti ms u svakom trenutku moze suspendirati aktivaciju ako posumnjaju u zloupotrebe. Os je njihov proizvod i imaju puno pravo staviti u njega kaj god žele. A na korisnicima je da oodluče hoce li ga koristiti uz te uvjete.

Brojka od oko milijardu i pol windows home desktop korisnika zorno pokazuje da im ta privatnost nije nešto presudno. Ako je točan podatak o 1, 5 % linux desktop korisnika onda bi to značilo da linux desktop korisnika ima nesto preko 20 miliona . A sad baš reći da su milijarda i pol korisnika tulave ovce koje to ništa nekuže je u najmanju ruku neumjesno i zlobno.

No dobro , i razvoj linux desktopa ide kvalitativnim i inovacijskim putem pa vjerujem u postupno napredovanje glede povecanja broja korisnika. .

Sa sve vecim ulaganjima ce biti i vise kvalitetnih aplikacija i drajvera i igara pa ce se razlika polako topiti. Ljudi su dosta inertni i gotovani pa i oem priča ima svoj utjecaj koji nije zanemariv. Korisnici najčešće zele da kada kupljeni proizvod doma izvade iz kutije da to odmah šljaka poput mobitela i tableta pa vjerujem da linux igrači posvecuju tome potrebnu paznju. Vidiš kako je ms napravio igru : kupio je napoznatijeg hardverskog proizvodaca nokiu samo da lakse progura svoj mobilni os.

E to bi bio zgoditak da linux ima svoj hardverski izvor a ne da ovise o milosti della i hapea...

A za desetak godina tako i tako sve ide u cloud pa ce wiwindows- linux priče postati povijesni raritet...
DoDo
Spol: M

Post Postao/la DoDo »

Max Bunker je napisao/la: Ubuntu fedora i opensuse budu polako uhvatili korak a za ostale male distre nisam siguran koliko ce moci pratiti velike promjene koje cekaju linux....
S tim se bas i ne slazem. Nekak prema mojem iskustvu razvikanije distribucije, poput Ubuntua, Fedore i OpenSuse-a dosta kasne sa linux inovacijama u odnosu na neke "naprednije" distribucije poput ArchLinux-a ili Gentoo-a. Razlog tome je sto nema rolling release modela i zbog vece baze korisnika ne usude se rano distribuirati slabo testirani novi software.
Max Bunker je napisao/la: I utrka za zaradom ce učiniti svoje pa ce i tu dio igraca ispasti jer nece imati para za veca ulaganja koja su nužnost ako hoces biti pri vrhu. Govorim o home desktop situaciji , dok u serverskom svijetu ce linux još dugo brojcano i kvalitativno dominirati...
Nekak mi se cini da Linux desktop nece nikad jace zazivjeti, unatoc Steamu i sve vecoj podrsci aplikacija. Razlog tome je jednostavno taj sto nitko ne ulaze dovoljno novaca u desktop quality assurance. Moze linux imati hrpu cool aplikacija i full customizabilni 3D desktop, ali ako netko ne stoji iza toga tko ce preuzeti odgovornost kad nekome nesto krepa, nista od toga u poslovnom svijetu. Za po doma je to OK, onako za razonodu, ali ocekivati da ce skole, poslovni subjekti i vecina ljudi koji samo zele da im racunalo radi ici slagati linux desktop je nerealno.
shrike je napisao/la: Da budem iskren, osim bitno veće stabilnosti što se pozitivnih stvari tiče ja ne vidim razliku između win98 i win 7.
:lulz Osim bitno zastarjelog softvera ja ne vidim razliku izmedju Debiana i Ubuntua.

Ozbiljno, ovakve izjave stvarno nemaju smisla. Pogledaj malo bolje i vidjet ces velike razlike izmedju svake dvije verzije windowsa, kako u GUI-u, tako i ispod haube. Meni se cak cini da su razlike win7-win8 i win8-win10 interno puno vece nego izmedju dva uzastopna debian releasa.
shrike je napisao/la: Od loših stvari koje vidim su to da svaka iduća iteracija windowsa zahtijeva sve više i više resursa (manijakalnih 20-30 GB za win7 i cpu) po kojima ispada da se kupuje komp zbog OS-a, a ne da OS služi da vrtim druge aplikacije.
Tu si isto u krivu. Od windows vista nadalje svaka sljedeca verzija windowsa zahtijeva sve manje i manje resursa (kako diskovnih, tako i procesorskih - npr. win10 u odnosu na win7 trose 10GB manje prostora na c: i puno su responzivniji na istom CPU-u jer je vecina grafike (scrollanje, interakcija s prozorima, animacije) prebaceno na GPU). S druge strane, to sto kazes upravo vrijedi za linux - svaki novi release ubuntua trazi vise ram-a i jaci procesor, a opet nema driver podrsku za najnovije uredjaje. Isto vrijedi i za debian (usporedi debian 6 i debian 7 - nebo i zemlja) i opcenito za linux kernel i aplikacije (npr. 2.6.24 je bio puno zahtijevniji od 2.6.22, a oba su bila vrlo malo zahtjevna u odnosu na 4.1).
shrike je napisao/la: Ono što me ipak brine jest privatnost - isto kao što je cannonical bio govno kada je slao interne ubuntu search querrye okolo svojim partnerima, tako je i potez MS-a da nasumične fajlove pošalje firmi na pregled sigurnosti potpuno suluda. To uopće nije "dežurno dušebrižništvo", već ozbiljan problem.
Svaka SW firma u svijetu koja drzi do quality assurance-a skuplja anonimne podatke o koristenju svoje aplikacije (ili u ovom slucaju OS-a) kako bi lakse mogli vidjeti kako korisnici koriste njihovu aplikaciju i na koje probleme nailaze. Na taj nacin firma moze optimirati aplikaciju kako bi bolje mogla opsluziti svoje korisnike jer ce vise novaca i vremena uloziti u one stvari koje korisnicima nedostaju ili koje nisu bile dobro napravljene.

Dosad nisam vidio ni jedan open source projekt da radi ista slicno. Tamo netko diktatorski odluci da je nesto "dobro" za korisnike i onda se to implementira, bez ikakve ankete, bez ikakve statistike o koristenju, totalno bez logike i pameti. I sta dobis onda? Gnome 3 koji ne radi bez 3D akceleracije.

A ako te toliko boli sto netko koristi podatke o tvojem koristenju aplikacije u svrhu poboljsanja iste, onda si ti slobodan ugasiti reportanje statistike (ako aplikacija to omogucuje, a vecina ih to omogucuje) i tad se nemas vise pravo zaliti da neki feature nije implementiran tebi po volji. Stovise, u open source projektu tada mozes uzeti source i sam si napraviti zeljene izmjene, ako znas to uciniti. A ako ne, onda...?
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Max Bunker

@dodo

E moram zabiljeziti danasnji dan da se napokon netko pojavio na LZS portalu koji razmislja hladno tehnicki i bez ideoloske zatupljenosti.

Svaka čast na iznijetom misljenju. Možda napokon tvrdolonijasi shvate da to sto koristimo windowse i hvalimo njihove kvalitete neznaci automatizmom da smo ms placenici i protivnici linuxa , nego znači da bi mi kao korisnici linuxa voljeli u tom linuxu vidjeti one tehnikalije i funkcionalnosti koje su se pokazale dobrim u drugim operativnim sustavima.

.....
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

:D Fulao si ceo fudbal. Reportanje o korištenju aplikacije se radi, recimo, jedan od upita u debian instalaciji je da li želiš sudjelovati u tome ili ne. IPak, bitnija je poanta da ja uopće nisam o tome govorio: nije problem u tome jel se šalje takva statistika ako te to pita, problem je što će slati *tvoje* fajlove, koje si sam kreirao u (home verziji) trećoj strani na inspeckiju, i to je NEMOGUĆE isključiti u home verziji. To je tebi ok? To je kompletno suludo.

Ali fakat ozbiljno, za obično svakodnevno korištenje mi treba video player, internet preglednik i nekada teks editor. Za te 3 stvari meni osobno nema apsolutno nikakve razlike između win98 i win7. _meni nema_ Što se tiče usporedbi kernela, imaš koji link za to? I fakat ne znam kako se ponaša ubuntu jer ga odulje ne koristim.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
DoDo

Post Postao/la DoDo »

shrike je napisao/la: nije problem u tome jel se šalje takva statistika ako te to pita, problem je što će slati *tvoje* fajlove, koje si sam kreirao u (home verziji) trećoj strani na inspeckiju, i to je NEMOGUĆE isključiti u home verziji. To je tebi ok? To je kompletno suludo.
Fajlovi i sadrzaj e-mailova se salju na inspekciju sa svrhom razvijanja boljeg spam filtra i sa svrhom potencijalnog otkrivanja kriminalnih radnji i to samo ako postoji opravdan razlog za to (npr. sudski nalog). No, moguce je to ugasiti.
shrike je napisao/la:Ali fakat ozbiljno, za obično svakodnevno korištenje mi treba video player, internet preglednik i nekada teks editor. Za te 3 stvari meni osobno nema apsolutno nikakve razlike između win98 i win7. _meni nema_
Znaci, uopce tebi nema razlike izmedju internet explorera 4 i internet explorera 8. Znaci uopce ne otvaras stranice koje imaju ista vise od cistog teksta? U protivnom bi sigurno vidio neke razlike...
shrike je napisao/la: Što se tiče usporedbi kernela, imaš koji link za to?
Lako se izgugla i odmah vidi da Win98 i Win7 imaju skroz razlicite kernele.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

DoDo je napisao/la:
shrike je napisao/la: Što se tiče usporedbi kernela, imaš koji link za to?
Lako se izgugla i odmah vidi da Win98 i Win7 imaju skroz razlicite kernele.
Jel ti mene zajebavaš? Očito sam te pitao za linux kernel performanse a ne windows kernele.

PS
Ne, ne koristim IE niti sam ga ikada zapravo koristio, čak i kada jesam bio na winu.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Nesklon sam raspravama, te ću mišljenje o ovoj temi zadržati za sebe.
Nego, naletio sam na ovaj članak, pa mi se čini prikladnim linkat ga u ovoj temi.
Ne znam je li to istina, ako je, jadan čovjek :nee :hihi :
http://net.hr/tehnoklik/vijesti-tehnokl ... nenadenje/
Where there is a gui there's a way.
DoDo

Post Postao/la DoDo »

shrike je napisao/la: Jel ti mene zajebavaš? Očito sam te pitao za linux kernel performanse a ne windows kernele.
Ne, pitanje si postavio u kontekstu price o windowsima pa sam zakljucio da te to zanima.

Glede linux kernela, stvar je dosta subjektivna jer ovisi o build konfiguraciji samog kernela. Ono sto sam naveo se odnosi na defaultni build kernela koji dolazi s arch linuxom - imam na istom laptopu archlinux instaliran od 2010. godine i redovito ga updateam. Rezultat je da sad radi puno sporije i trosi vise memorije nego sto je prije 4 god. Razlog tome i nije samo u kernelu (tamo je to uvjetovano mahom losim GPU driverima koji su sad u kernelu, a prije su bili izvan njega), nego i u aplikacijama koje su sad puno zahtjevnije nego prije (jos relativno nedavno je XFCE bio odabir desktopa za starije laptope, no sad je vec i on "pretezak" za njih). No s druge strane, bootanje je ipak brze, zahvaljujuci systemd-u.

Sto se tice samog kernela, njega i dan danas mozes iskompajlirati tako da radi sa svega 4MB RAM-a na low-end ARM procesoru, no takva konfiguracija ne dolazi standardno s distribucijama.
Zaključano