TOP TEMA: Fedora Fan Club

Diskusije usko vezane uz Fedora i srodne distribucije (RHEL, CentOS...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

mist
Spol: Ž

Re: Fedora Fan Club

Post Postao/la mist »

Ajd evo jedan brzopotezan prije nego se onesvijestim:

za one koji koriste Fedoru i Gnome, svakako preporučam korištenje Evolutiona i Empathya jer im je integracija odlična. Koliko god sam htjela zadržati Thunderbird, njegovo nespajanje s Gnomovim kalendarom mi je jako smetalo. Tako da - vrijedi isprobati. Dosad sam naišla na samo jedan, i to dosta smiješan, bug u Evolutionu - dodam kontakt i rođendan, pa spojim s kalendarom. Po restartu kompa izbaci mi obavijesti o rođendanu te osobe od rođenja do danas :)

Nepovezano, našla sam da se spominje ogv kao slobodan format za video datoteke. Postoji li program koji ripa dvd, ili prebacuje već postojeće videe u taj ogv, po mogućnosti za Windowse da ne moram instalirati nonfree kodeke, a imam pristup windowsastom računalu?
Those who stand for nothing fall for anything.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

vlc..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
mist

Post Postao/la mist »

:-D

https://home.comcast.net/~tomhorsley/game/grub2.html

OPREZ: nije za one slabijeg želuca.
A samo sam tražila nešto vezano uz grub...

Ljudi u tom internetu su stvarno čudni nekad...
mist

Post Postao/la mist »

Evo riješih i uljepšavanje Fedorinog GRUB-a:

1. instalirati jedinu (?) trenutno dostupnu temu (koja se može koristiti kao predložak)

Kod: Označi sve

yum install grub2-starfield-theme
2. u /etc/default/grub napraviti ove izmjene:

- dodati

GRUB_THEME="/boot/grub2/themes/system/theme.txt"
--> ovo je moj path, nekima zna biti i na drugom mjestu

- zakomentirati ovaj dio

# GRUB_TERMINAL_OUTPUT="console"
3. apdejtati grub (za prebjege s Debianoida - Fedora nema grub-update!):

grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
ili

grub2-mkconfig -o /boot/efi/EFI/fedora/grub.cfg
ako imate EFI.

Ta starfield tema je bila prisutna u F18, i onda mi je u F19 samo nestala, čačkanjem po njoj se i bootanje OS-a može pretvoriti u MySpaceastično iskustvo!
mist

Post Postao/la mist »

Evo jedna stvar na koju sam sinoć potrošila vrijeme, pa da bude za buduće naraštaje:

Instalacija Oracleovih programa na Fedori (Data Modeler i sl.)

1. Interesantno, Oracle traži detaljnu registraciju prije skidanja programa, samo što OIB ne pitaju. Programi su dostupni kao rpm. Za instalaciju je korištena Fedora 19.

2. Nakon skidanja potrebnih programa, treba provjeriti jesu li instalirane sve Jave koje su potrebne:
- u terminal upisati "yum search jdk", ovo je rezultat:
java-1.7.0-openjdk.x86_64 : OpenJDK Runtime Environment
java-1.7.0-openjdk-devel.x86_64 : OpenJDK Development Environment
java-1.8.0-openjdk.i686 : OpenJDK Runtime Environment
java-1.7.0-openjdk-accessibility.x86_64 : OpenJDK accessibility connector
java-1.7.0-openjdk-demo.x86_64 : OpenJDK Demos
java-1.7.0-openjdk-javadoc.noarch : OpenJDK API Documentation
java-1.7.0-openjdk-src.x86_64 : OpenJDK Source Bundle
...
- za Oracle su potrebni java-1.7.0-openjdk i java-1.7.0-openjdk-devel (kao root korisnik u terminal se upiše yum install java-1.7.0-openjdk i java-1.7.0-openjdk-devel). - potrebna je 1.7.0., ne 1.8.0., iako postojanje obje na računalu neće smetati (zbog koraka 4).

3. Sad kada je Java instalirana, skinuti Oracleovi programi se lako instaliraju - desni klik na datoteku - Open with Software Install ili nešto slično). Međutim, pokušaj pokretanja instaliranog programa kroz aplikacijski meni rezultirat će ničim.

4. Potrebno je otvoriti terminal, odnavigirati u direktorij /opt u kojem se nalazi instalirani program, npr datamodeler (/opt/datamodeler) te pokrenuti program kroz terminal: ./datamodeler.sh - tu će nas program upitati da upišemo puni path gdje je instalirana java.

- oprez! /usr/bin nije lokacija koja je potrebna! (iako whereis java i which java daju kao odgovor ovaj direktorij...)
- /usr/lib/jvm - na ovoj lokaciji se nalazi jedan jedini direktorij koji nije symlink, i on je potreban za Oracle. Znači, puni path je /usr/lib/jvm/java-1.7.0-openjdk-set brojeva i slova ovisno o verziji jave, Fedore i arhitekture

Nakon što je ovaj korak obavljen, sada je moguće pokretati Oracleov program iz aplikacijskog menija, nema potrebe za pokretanjem iz terminala. SQL Developer još malo progunđa da java mora biti veća od 1.6.0. a manja od 1.7.0., ali nisam primijetila nekakve probleme u radu jer imam verziju 1.7.0.60.
mist

Post Postao/la mist »

Evo zašto volim Linux: nema što se ne može u tom terminalu.

Uglavnom, skurila sam neki USB, sasvim slučajno, kako se već takve nezgode događaju. Štocnem ga, a ono niš (barem ne u Nautilusu i sl.), Windowsi nešto svoje urlaukali, ni oni ne mogu učitati USB. I onda nađem na netu uputu zlata vrijednu (ovo je moj slobodan prijevod):

(su)
1. nakon štocanja skurenog USB-a u terminal upisati dmesg - da se vidi naziv (sdb, sdc...) i to potvrditi s naredbom ls /dev (| grep sd da se malo smanji popis). particije na skurenom USB-u su vidljive kao sdb1, sdb2 i sl.

2. recimo da je skureni USB sdb. pokrenemo fdisk /dev/sdb
sad tu kreće veseli interaktivni terminalski izbornik:
p - izlist particija na usb-u
d - brisanje particije (ponoviti više puta ako je više particija na usb-u)
n - stvaranje nove particije (primary)
t - preimenovanje particije u...
c - FAT32 format
w - upisivanje particije

3. mkfs.vfat -n IME /dev/sdb1

I to je sva mudrost. :-D Idem sad ovo iskucati u zlatnu ploču iznad kamina.
rudar
Spol: M

Post Postao/la rudar »

:thmb-up :bravo
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Fenomenalno! :thumbs
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Izgleda da je Mist iščeprkala zanimljivu stvar. A to je da je fdisk puno bolji od gparteda kod nekih vrsta operacija s particijama i da može prepoznati oštećene particije koje gparted ne može.
Evo šta o tome kaže čovjek koji radi na gpartedu:

Tools based on libparted, including GParted and GNU Parted, don't give direct access to certain partition features, including the partition type code. In the case of the partition type, libparted looks inside the partition to try to identify the filesystem it contains, and it presents that information, ignoring the type code in the partition table. When you create a new partition or put a new filesystem on the partition, libparted adjusts the type code appropriately, but this detail is hidden from users. If the type code doesn't match the filesystem type, this disconnect in libparted can cause problems.

In your specific case, it's not clear to me precisely what happened -- was the type code incorrect on the original partiton, or was it not reset to the correct value on the copy? In either case, GParted and parted didn't provide you with sufficient flexibility, but fdisk did. There are other cases where fdisk can provide better control, but they're mostly very obscure -- setting unusual partition type codes or changing the CHS geometry, for instance.

IMHO, a bigger problem with libparted-based tools is that they're very sensitive to damaged partition tables. Tools such as TestDisk and the Windows installer can create invalid partition tables in certain situations, and libparted-based tools usually choke on these, claiming that the partition table is empty. You can correct such problems using fdisk and related tools, although you need a fair amount of expertise to do it. GParted and parted are useless in these situations; they won't even display the current (bad) partitions so that you can re-create them (with fixes) manually.
Odgovori