Evo jedna stvar na koju sam sinoć potrošila vrijeme, pa da bude za buduće naraštaje:
Instalacija Oracleovih programa na Fedori (Data Modeler i sl.)
1. Interesantno, Oracle traži detaljnu registraciju prije skidanja programa, samo što OIB ne pitaju. Programi su dostupni kao rpm. Za instalaciju je korištena Fedora 19.
2. Nakon skidanja potrebnih programa, treba provjeriti jesu li instalirane sve Jave koje su potrebne:
- u terminal upisati "yum search jdk", ovo je rezultat:
java-1.7.0-openjdk.x86_64 : OpenJDK Runtime Environment
java-1.7.0-openjdk-devel.x86_64 : OpenJDK Development Environment
java-1.8.0-openjdk.i686 : OpenJDK Runtime Environment
java-1.7.0-openjdk-accessibility.x86_64 : OpenJDK accessibility connector
java-1.7.0-openjdk-demo.x86_64 : OpenJDK Demos
java-1.7.0-openjdk-javadoc.noarch : OpenJDK API Documentation
java-1.7.0-openjdk-src.x86_64 : OpenJDK Source Bundle
...
- za Oracle su potrebni java-1.7.0-openjdk i java-1.7.0-openjdk-devel (kao root korisnik u terminal se upiše yum install java-1.7.0-openjdk i java-1.7.0-openjdk-devel). - potrebna je 1.7.0., ne 1.8.0., iako postojanje obje na računalu neće smetati (zbog koraka 4).
3. Sad kada je Java instalirana, skinuti Oracleovi programi se lako instaliraju - desni klik na datoteku - Open with Software Install ili nešto slično). Međutim, pokušaj pokretanja instaliranog programa kroz aplikacijski meni rezultirat će
ničim.
4. Potrebno je otvoriti terminal, odnavigirati u direktorij /opt u kojem se nalazi instalirani program, npr datamodeler (/opt/datamodeler) te pokrenuti program kroz terminal: ./datamodeler.sh - tu će nas program upitati da upišemo puni path gdje je instalirana java.
- oprez! /usr/bin nije lokacija koja je potrebna! (iako whereis java i which java daju kao odgovor ovaj direktorij...)
- /usr/lib/jvm - na ovoj lokaciji se nalazi jedan jedini direktorij koji
nije symlink, i on je potreban za Oracle. Znači, puni path je /usr/lib/jvm/java-1.7.0-openjdk-set brojeva i slova ovisno o verziji jave, Fedore i arhitekture
Nakon što je ovaj korak obavljen, sada je moguće pokretati Oracleov program iz aplikacijskog menija, nema potrebe za pokretanjem iz terminala. SQL Developer još malo progunđa da java mora biti veća od 1.6.0. a manja od 1.7.0., ali nisam primijetila nekakve probleme u radu jer imam verziju 1.7.0.60.
Those who stand for nothing fall for anything.