Preporuka za laptop

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Suko
Site Admin
Spol: M

Re: Preporuka za laptop

Post Postao/la Suko »

Imam gotovo identicnog Acera i nakon gotovo godinu i pol sve radi ko prvi dan. Odlicna kvaliteta i super sam zadovoljan.
Baterija dva i pol sata ko i kad je bio nov.
Nvidia se da natjerati bez neke vece glavobolje da proradi uz Bumblebee.
Ostaje ti samo wireless. Ali, kako vidim, cak i da imas nesrecu pa potrefis Broadcom, obicno ekipa uspije sloziti nakon malo truda da im radi.
A i wireless je kazu moguce naknadno zamijeniti.
Tako da, za te pare se svakako isplati.
anteprimorac
Kontakt:

Post Postao/la anteprimorac »

evo i novi kernel donosi poboljšanja za broadcom wifi :D
paupav

Post Postao/la paupav »

Uzmi neki u Elipsu s pred-instaliranim linuxom. Većina ih dođe s Ubuntuom predinstaliranim, al I to je nešto. :)
anteprimorac
Kontakt:

Post Postao/la anteprimorac »

Evo kupio sam onaj laptop ;) Ubuntu 13.04 šljaka bez problema, Linux Mint 15 isto tako :D jedino nisam provjeravao čitač kartica.
Slamd64

Post Postao/la Slamd64 »

Samo da kazem da su Asusovi laptopi odlicni.
Sestra je uzela X501 seriju s Pentium B980, kod mene je A8-4500.
Dalje, ovaj laptop ima aluminijsko kuciste, dok za njen nisam nigdje nasao taj podatak, ali mislim da je i kod nje aluminijsko.
Izrada je odlicna, laptop je lagan, tih u radu, jedina stvar koja me malo zivcira je preosjetljiv touchpad koji radi nekad protiv mene.
Najvaznija stvar - kompatibilnost s Linuxom. Na laptopu je dosao W8, UEFI, Secure Boot i sve sto ide. Logicno, s UEFI-jem je borba uzaludna. Ne kazem da je nemoguce, samo sto u mom slucaju to nema smisla raditi, jer imam CSM (Compatibility Support Module).
Tako da je sad na njemu Arch. Sve je zivo prepoznato, wlan, grafika, baterija traje skoro isto kao i na W8, Bluetooth, webcam itd.
Druga stvar je sto na njemu nisam dirao Windows Recovery particije u slucaju da budem ga trebao kome utusiti na oglasima, pa ce ga originalni W8 razveseliti, a i nisam htio razarati GPT, jer na jednoj particiji imam bitne stvari, pa sam instalirao syslinux umjesto gruba, koji je iznenadjujuce jednostavan za podesavanje.
Tacan model mog laptopa je K55N-DS81, pa zagooglajte koga interesuje sta je ispod haube sve.
dklaja

Post Postao/la dklaja »

Pozdrav svima! Planiram kupiti novi laptop, pa bi vas zamolio za pomoć koji model da kupim. Koristit ću ga za uredske poslove (radim u školi), gledanje dokumentaraca i filmova. Ne mora biti neki gamerski laptop, ali volio bi odigrati i koju novu igricu. Bitno mi je da ekran nije manji od 17 inch - a. Cijena: do 5000 kn.

Unaprijed se zahvaljujem!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Intel i3 = slabiji CPU i manje RAM-a, ali ti ostane za 120GB SSD (ili mSATA SSD)

Intel i5 = jači CPU i duplo više RAM-a i ostalo ti je za ćevape i pivu ;)

PS. Oba imaju mat ekran što je meni prednost, no nekima se ne sviđa
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
ujodarko

Post Postao/la ujodarko »

dklaja je napisao/la:Pozdrav svima! Planiram kupiti novi laptop, pa bi vas zamolio za pomoć koji model da kupim. Koristit ću ga za uredske poslove (radim u školi), gledanje dokumentaraca i filmova. Ne mora biti neki gamerski laptop, ali volio bi odigrati i koju novu igricu. Bitno mi je da ekran nije manji od 17 inch - a. Cijena: do 5000 kn.

Otprilike sam i ja tako tražio prije 3-4 godine 17" laptop i našao ekonomski povoljnu varijantu od Acera, model 7739g (i3, 4GB RAM, 640GB sATA, 1GB nVidia i sve je proradilo "out of the box". S vremenom se pojavi problem s pršinom: zbog premalih rupica s donje strane kućišta prašina pozatvara ulaz zraku za hlađenje i počne bi sve više ventilirati i biti bučniji... Srečom, dovoljno je samo malo usisati (usisavačem :zamisljen ) ili otpuhati prašinu i sve se vrati u normalno stanje...

Baterija je još uvijek kao nova jer je većinom nekorištena i van kompa (komp 90% vremena glumi kućno računalo spojeno samo na napajanje.

Maaaa... nije ovo oglas :hihi , samo navodim fore kako očuvati laptop i njegovu bateriju :thmb-up

Kako ga usrećiti? Instaliranjem Linux-a :-D
open code i open mind cijelom čovječanstvu ;)
eQuivalent
Kontakt:

Post Postao/la eQuivalent »

ujodarko je napisao/la:
dklaja je napisao/la:Pozdrav svima! Planiram kupiti novi laptop, pa bi vas zamolio za pomoć koji model da kupim. Koristit ću ga za uredske poslove (radim u školi), gledanje dokumentaraca i filmova. Ne mora biti neki gamerski laptop, ali volio bi odigrati i koju novu igricu. Bitno mi je da ekran nije manji od 17 inch - a. Cijena: do 5000 kn.

Otprilike sam i ja tako tražio prije 3-4 godine 17" laptop i našao ekonomski povoljnu varijantu od Acera, model 7739g (i3, 4GB RAM, 640GB sATA, 1GB nVidia i sve je proradilo "out of the box". S vremenom se pojavi problem s pršinom: zbog premalih rupica s donje strane kućišta prašina pozatvara ulaz zraku za hlađenje i počne bi sve više ventilirati i biti bučniji... Srečom, dovoljno je samo malo usisati (usisavačem :zamisljen ) ili otpuhati prašinu i sve se vrati u normalno stanje...

Baterija je još uvijek kao nova jer je većinom nekorištena i van kompa (komp 90% vremena glumi kućno računalo spojeno samo na napajanje.

Maaaa... nije ovo oglas :hihi , samo navodim fore kako očuvati laptop i njegovu bateriju :thmb-up

Da si koristio LT-Stand koji proizvodi moja firma, ne bi imao problema sa prašinom. Ali ajde ...
ujodarko

Post Postao/la ujodarko »

eQuivalent je napisao/la:
ujodarko je napisao/la:

Da si koristio LT-Stand koji proizvodi moja firma, ne bi imao problema sa prašinom. Ali ajde ...
možda bi imao financijski izdatak više :D

ps razmišljao sam probušiti pokoju rupu više s donje strane kućišta jer one koje su ACERovci napravili su više nego mikronske... pa se prašina lovi za tren...
open code i open mind cijelom čovječanstvu ;)
Odgovori