Linux i virusi

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: Linux i virusi

Post Postao/la bertone »

Da te i tu pitam :-D .. što će ti AV na Linuxu?
Onu priču da zaštitiš Windows korisnike u mreži ne pušim jer Windows korisnicima niti jedan AV nemre pomoći rofl
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Bas zato sluzi na recimo mail serverima.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
dupin

Post Postao/la dupin »

bertone je napisao/la:Da te i tu pitam :-D .. što će ti AV na Linuxu?
Onu priču da zaštitiš Windows korisnike u mreži ne pušim jer Windows korisnicima niti jedan AV nemre pomoći rofl

Ovo se zove napadaj zlobe. :lulz
Nema veće religije od istine!
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

@bertone

Pa dragi moj kompa, već sam piskarao o tome, ali pošto si ti u pitanju nebu mi teško ponoviti. :-)

Riječ je o društvenoj odgovornosti. U manjim ili vecim mrežama, najčešće u firmama, dio kompova je na linuxu a dio na windowsima. I u tom okružju korisnici si medjusobno šalju i dijele svakakve datoteke među kojima ima i malwera. Ok, virus nebunnaštetio linuxu ali kad taj linux korisnik pošalje zaraženi file drugim mreznim korisnicima, nesvjesno postaje siritelj zaraze. Drugi je par opanaka koliko i kako su zaštićena windows računala u toj mreži i da li će malwer proći ili će ga eset ili norton zaustaviti. S obzirom da je trud za instalaciji av na linuxu minimalan, nevidim zašto nebih makar i za tih par promila podigao sigurnost neke mreže ako sam to već u mogućnosti učiniti, i obuciti korisnike da prečekiraju fajlove prije nego ih šalju dalje nekome.
A i nije dobra reklama kad neko raširi virus pa se rasprede priča o tome tko je slagao te mašine...

Čest je i slučaj da se fajlovi dijele kroz dropbox, pa smo jednom na bugovom forumu ciljano trpali malwer na dropbox cloud tek tolko da provjerimo da li dropbox ikako skenira uploadane fajlove. I naravno da ne. Sve masinr su se zarazile samim dropbox sinhroniziranjem. Nije ni av pomogao jer smo stavili smart verziji zeusa koji se starta kod shutdowna kompa i kreira reg ključ koji kod prvog starta zamjenjuje orginalni explorer.exe.. Naravno, sve je bilo u svrhu testa i nema stvarne štete.

To što se nezna za linux viruse, neznači da ih nema u opticaju, a vidiš iz linkane vijesti gore da mu čak ni root ovlasti netrebaju. Sa popularnošću linuxa doći će i maliciozni uradci, nesumnjaj uopće u to.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

@Dupin
Zloban? Jbt.. pa M$ svakih pet dana nekaj promijeni u svojim office formatima i onda developeri OO ili LO nisu kao sposobni napraviti bolju kompatibilnost u radu sa M$ formatima.. neka lijepo M$ složi bolji OS, a ne da se Linux korisnici moraju brinuti za Windows korisnike..

danas me BMK za Windows korisnike, nek si instaliraju tri AV-a.. možda mi ih sutra bude žao pa promijenim retoriku :kava
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

@Tex.. firma koja koristi dropbox za razmjenu fajlova ni ne zaslužuje bolje

Usput i kod mene u firmi ima virusa i drugog smeća koliko hoćeš.. ja nemam (nemojte mi sad onu priču da imam ali ne znam), a znaš zašto.. zato što sam stavio pass na BIOS (pa mi ni informatičari nemreju na komp, a da ne restartaju BIOS), zato što sam isključio sve USB potrove na kompu pa mi niko ne gura svoje USB-ove da bi si isprintali tri reda dopisa.. i zato što sve kolege koji su mi bilo kad poslali "mail sreće - šali dalje" stavio na popis nepoželjnih korisnika .. plus još 20 drugih stvari koje sam napravio na svom službenom kompu.. jbt, pa računalo za posao je za posao, a ne da pola dana visim na fejsu i šaljem upitno šaljive mailove :twisted:
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

bertone je napisao/la:zato što sam stavio pass na BIOS (pa mi ni informatičari nemreju na komp, a da ne restartaju BIOS), zato što sam isključio sve USB potrove na kompu pa mi niko ne gura svoje USB-ove da bi si isprintali tri reda dopisa.. i zato što sve kolege koji su mi bilo kad poslali "mail sreće - šali dalje" stavio na popis nepoželjnih korisnika .. plus još 20 drugih stvari koje sam napravio na svom službenom kompu.. jbt, pa računalo za posao je za posao, a ne da pola dana visim na fejsu i šaljem upitno šaljive mailove :twisted:
Hehe, ovo je pametno! :thmb-up

PS: danas si posebno neveseo

@Max - koji AV stavljaš na linux? Ti znaš da Clam, kao najpopularniji, ne podržava real time scan, već ga je svaki put potrebno ručno pokrenuti? Samim time ne štitiš zapravo nikoga...
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

sve je to beskorisno ako nemaš full enkripciju diska :)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

calisto053 je napisao/la:PS: danas si posebno neveseo
Od kuda ti to szbunjen .. super sam :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Sigurno si nekoga uhitio/nekome oderao kaznu čim ti je bolje :kava
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Odgovori