Rasprave o politici

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

plavi zmaj77
Spol: M

Re: Rasprave o politici

Post Postao/la plavi zmaj77 »

retsam je napisao/la: Kod osobnih sloboda sam mislio na veće privatno vasništvo, ali mi ovo podebljano nikako nije jasno, ja bih se mogao deklarirati kao nekakav desničar, ali uopće nisam katolik Drugo, na snazi opet imamo zakon o verbalnom deliktu, na internetu ne smiješ više ništa niti reći, je li taj zako donijela desnica, nije sve u prostitutkama i marihuani :D
To ti je onda neoliberalizam a njega prezirem jer je on prvenstveno ekonomska ideologija.Šta se ekonomije tiče sam socijalist,ne zato jer volim zabrane nego zato jer mislim da se treba osigurati minimalan standard bez obzira dali se to radilo državnom intervencijom ili zakonima tržišta(u koje namam povjerenja).Liberalizam preferiram kao društveno,etičko,moralno i kulturno opredjeljenje.

Znači najbolje bi me se opisalo kao socijalnoga liberalista(ne liberalnog socijalista,razlika je velika).To je inače ideologija koja je puno primjenjivana u skandinaviji.Neoliberalizam se uglavnom širi iz amerike.Omiljena stranka mi je bila HSLS,ali pošto su oni ispali iz sabora,a dobro znamo da u hrvatski sabor jednom kada se ispadne se ne vraća,zbog toga ću otić sjeverno(Švedska nadam se,ali ni FINSKA nije loša,i kud god odem tamo moći ću sa CAREM pričati na njegovom jeziku) ili na istok(razmišljam o Rusiji i Japanu).
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Švedska i Finska su kul. Još dodaj i Norvešku pa je taman. Kak zemlje kojima je metal folk nebudu kul?
Prije Rusija nek Japan ali u Japanu se socijal liberalima smiju, smatraju ih neodlučnima.
retsam

Post Postao/la retsam »

plavi zmaj77 je napisao/la: To ti je onda neoliberalizam a njega prezirem jer je on prvenstveno ekonomska ideologija.Šta se ekonomije tiče sam socijalist,ne zato jer volim zabrane nego zato jer mislim da se treba osigurati minimalan standard bez obzira dali se to radilo državnom intervencijom ili zakonima tržišta(u koje namam povjerenja).Liberalizam preferiram kao društveno,etičko,moralno i kulturno opredjeljenje.
Idemo po redu, svi olako barataju pojmovima, neoliberalizam, socijalizam, ... Neoliberalizam nije ideologija, to je jednostavno skupni pojam koji (u zadnje vrijeme najčešće) pogrdno opisuje ekonomiju koja se zalaže za slobodu tržišta uz potporu svjetski institucija - IMF-a, WTO,... Drugo su ekonmski modeli i učenja makroekonoskih škola od keynesijanizma do austrijske škole i oni su teoretičari koji daju ekonomske modele koji se kasnije implementiraju kroz političke programe u politiku stranke ili neke organizacije. Minimalni standard ne potječe od socijalista, već od Bismarka koji je stvorio "socijalnu državu" kao model kako bi radnici bili produktivniji i kako bi se spriječili socijalni nemiri i on je zaslužan zašto je danas standard u Europi imati zdarvstveno osiguranje, socijalnu pomoć, itd.
plavi zmaj77 je napisao/la:Znači najbolje bi me se opisalo kao socijalnoga liberalista(ne liberalnog socijalista,razlika je velika).To je inače ideologija koja je puno primjenjivana u skandinaviji.Neoliberalizam se uglavnom širi iz amerike.
Opiši se kako god želiš, ali ta socijalna prava, kao što rekoh, nemaju veze s socijanim liberalizmom, uostalom u Švedskoj i Finskoj konzervativci su na vlasti.
Omiljena stranka mi je bila HSLS
Meni je zagrebački odrezak omiljen ;)
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Je da, da, SVI ćete otić' u Švedsku. :facepalm

Znam da je ovo offtopic, ali neizmjerno me živcira to potezanje Švedske ili općenito Skandinavije kao nekog utopijskog Raja™ u svakoj, ali baš svakoj raspravi iole sociopolitičkog karaktera. I naravno, sve te rasprave se svedu na to da će cijela Hrvatska emigrirati u Švedsku. Jer upravo vas čekaju raširenih ruku. Pa onda krenu one loše informirane priče o tome kako ti u Švedskoj država plaća SVE IKAD OMG!!!11 i ne moraš ništa raditi.

Mislim, svaka čast onima koji uspiju otići tamo i počnu živjeti bolje nego ovdje, ali bilo bi lijepo da se ostala ekipa informira malo detaljnije o njihovim zakonima i tretmanu imigranata, o tržištu rada i svakojakim problemima koji postoje i ondje, samo se o njima propušta govoriti, valjda da se ne bi narušila slika idiličnog života koja se u glasinama i pričama prodaje komšijama i rođacima ne bi li ih se učinilo zavidnima. :kava
Lutherus

Ma skandinavija je samo cool radi metala :mrgreen:
retsam

Post Postao/la retsam »

Lutherus je napisao/la:Ma skandinavija je samo cool radi metala :mrgreen:
I onda nasred ulice čuješ "Jufoooooooooriaaa Forever, ’till the end of time" :D
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Lutherus

Bar suzama ne lepi tapete dok je na stolu prazna čaša a u kafani dim jer je rukama bre polomil čaše kad mu draga u šumi pase koze.
gušter

Post Postao/la gušter »

slika
ili
slika
plavi zmaj77

Post Postao/la plavi zmaj77 »

retsam je napisao/la:
plavi zmaj77 je napisao/la: To ti je onda neoliberalizam a njega prezirem jer je on prvenstveno ekonomska ideologija.Šta se ekonomije tiče sam socijalist,ne zato jer volim zabrane nego zato jer mislim da se treba osigurati minimalan standard bez obzira dali se to radilo državnom intervencijom ili zakonima tržišta(u koje namam povjerenja).Liberalizam preferiram kao društveno,etičko,moralno i kulturno opredjeljenje.
Idemo po redu, svi olako barataju pojmovima, neoliberalizam, socijalizam, ... Neoliberalizam nije ideologija, to je jednostavno skupni pojam koji (u zadnje vrijeme najčešće) pogrdno opisuje ekonomiju koja se zalaže za slobodu tržišta uz potporu svjetski institucija - IMF-a, WTO,... Drugo su ekonmski modeli i učenja makroekonoskih škola od keynesijanizma do austrijske škole i oni su teoretičari koji daju ekonomske modele koji se kasnije implementiraju kroz političke programe u politiku stranke ili neke organizacije. Minimalni standard ne potječe od socijalista, već od Bismarka koji je stvorio "socijalnu državu" kao model kako bi radnici bili produktivniji i kako bi se spriječili socijalni nemiri i on je zaslužan zašto je danas standard u Europi imati zdarvstveno osiguranje, socijalnu pomoć, itd.
plavi zmaj77 je napisao/la:Znači najbolje bi me se opisalo kao socijalnoga liberalista(ne liberalnog socijalista,razlika je velika).To je inače ideologija koja je puno primjenjivana u skandinaviji.Neoliberalizam se uglavnom širi iz amerike.
Opiši se kako god želiš, ali ta socijalna prava, kao što rekoh, nemaju veze s socijanim liberalizmom, uostalom u Švedskoj i Finskoj konzervativci su na vlasti.
Omiljena stranka mi je bila HSLS
Meni je zagrebački odrezak omiljen ;)
Ovisi na koji dio eurpoe misliš,zapadni ili istočni...
Neoliberalizam je puno ranije nastao i ipak ga većina ljudi smatra ideologijom:
http://en.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism

Konzervativci su u tim državama afaik na vlasti prvi puta nakon nekoliko desetljeća.
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
4ndY
Moderator
Kontakt:

Rasprave o politici - Sumrak civilizacije

Post Postao/la 4ndY »

U četvrtak su na Vladi prošli novi zakoni o znanosti i visokom obrazovanju (ZVO) na koje se sad nema smisla ostvrtati, ali morate čuti popratne komentare:
Milanović:
"Ljudi koji žele tu povlasticu, pa ako hoćete i društveni status i prestiž
da rade na Sveučilištu morat će to jako jako dobro dokazati"
"Građani to plaćaju, gospodarstvo to plaća, radnici iz svojih plaća to
plaćaju"
I premijer Zoran Milanović ocijenio je zakon iznimno važnim dodajući kako nije
lako naći ravnotežu između prigovora jednih koji su željeli poboljšanja i
progresivnost i drugih koji se bore za stečene položaje i posebna prava.

Naglasio je da u najobrazovanijem dijelu društva treba vladati konkurencija i
oštar natjecateljski duh te 'fair play' jer se u protivnom stvaraju doživotne
sinekure gdje pojedinci služe samo sebi, a društvo i gospodarstvo to plaćaju.

"Ljudi će se morati navikavati na promjene, ne preko noći i ne brzinom rejting
agencija, ali promjene su nužne jer znanje nije statična kategorija. Ljudi
koji žele tu povlasticu i prestiž da rade na sveučilištu morat će to i
dokazati i zaslužiti - jer oni su društvena elita", poručio je Milanović sa
sjednice Vlade.
http://ur1.ca/coibw

Izgleda da je želja svakoga tko želi nastaviti svoje obrazovanje i kroz znanost doprinositi društvu u suštini nemoralna i sebična sudeći po ovim stavovima naše političke elite jer su takvi paraziti društva i nešto što društvo, a pogotovo gospodarstvo(!) mora plaćati zato što nije politički kokrektno iskoristiti efikasniji način, npr. slanje znanstvenika u koncetracijske logore pa onda i u plinske komore. szbunjen

Do sad se samo naoko činilo da vladajući imaju takve stavove, no ovo je sad eksplicitno. Dakle, svi moramo u poduzetnike jer je to najcjenjenija društvena klasa koja nesebično skrbi za dobrobit društva. Koja svojim teškim radom hrani sve radnike i u javnom i u privatnom sektoru (kako je rekao ministar gospodarstva nedavno).

Ovo je definitivno znak propadanja društva i sumraka civilizacije kad se znanje tretira kao teret i višak. Ovo baš tjera čovjeka da prati ovaj forum s IP adrese van Hrvatske, a da ne koristi proxy... :pogled_dolje
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Zaključano