Rasprave o politici
Moderator/ica: Moderatori/ce
- retsam
- Spol: M
Re: Rasprave o politici
Hmm, danas se u Hrvatskoj političke strane isključivo dijele po kategoriji pripadnosti članova obitelji u dva rata i društvenim vrijednostima, a ekonomsko-gospodarska podjela ne postoji, ovo su uglavnom smjernice kojih se drže obje strane u "normalnim državama":
defnirajmo desnicu kao političko-ekonomski pogled koji zastupa:
- "konzervativnije" vrijednosti (ovo vrijedi i kod nas)
- veću osobnu odgovornost
- veće osobne slobode
- manje uplitanje države
- manje poreze
- veću nepovredivost privatnog vlasništva
a lijevicu kao političko - ekonomski pogled koji zastupa:
- "progresivnije" vrijednosti(ovo isto vrijedi i kod nas)
- manju osobnu odgovornost
- manje osobne slobode
- veće uplitanje države
- veće poreze
- preferiranje državnog nad privatnim vlasništvom.
...i kad pogledamo ovo vidjet ćemo da vrijedi samo ona prva stavka , a da je ostalo sve manje-više jednako bez konkretne usmjerbe niti jasan odnos prema ključnim stvarima kao što su vanjska politika, obrana,.... Još je nešto jako zanimljivo, jeste li ikada čuli Obamu da, poslije kampanje, i za vrijeme svoga mandata se izvlači na Busha, ja nisam, dok se, recimo, SDP stalno poziva na "kaotično stanje" poslije HDZ-a. Vjerojatno bi bilo slično da je i obrnuta situacija, ima tu još primjera od podizanja PDV-a do koncesija i sl.
defnirajmo desnicu kao političko-ekonomski pogled koji zastupa:
- "konzervativnije" vrijednosti (ovo vrijedi i kod nas)
- veću osobnu odgovornost
- veće osobne slobode
- manje uplitanje države
- manje poreze
- veću nepovredivost privatnog vlasništva
a lijevicu kao političko - ekonomski pogled koji zastupa:
- "progresivnije" vrijednosti(ovo isto vrijedi i kod nas)
- manju osobnu odgovornost
- manje osobne slobode
- veće uplitanje države
- veće poreze
- preferiranje državnog nad privatnim vlasništvom.
...i kad pogledamo ovo vidjet ćemo da vrijedi samo ona prva stavka , a da je ostalo sve manje-više jednako bez konkretne usmjerbe niti jasan odnos prema ključnim stvarima kao što su vanjska politika, obrana,.... Još je nešto jako zanimljivo, jeste li ikada čuli Obamu da, poslije kampanje, i za vrijeme svoga mandata se izvlači na Busha, ja nisam, dok se, recimo, SDP stalno poziva na "kaotično stanje" poslije HDZ-a. Vjerojatno bi bilo slično da je i obrnuta situacija, ima tu još primjera od podizanja PDV-a do koncesija i sl.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
- Kr1stian
Sad sam se zmislil jedne odlične podjele koju je napravil Raspudić i koja ide malo više u detalje.
http://blog.vecernji.hr/nino-raspudic/2 ... -i-hateki/JTS (Jugoslaven, Tradicionalan, Socijalan; skraćeno Jutes). Jutes je vrsta u izumiranju. Njezin najčistiji predstavnik je subnorovac. On je nepokolebljiv politički Jugoslaven. Tradicionalan je (svojevremeno je šišao čupavce, tukao pedere…, socijalno je osjetljiv. Jutes je danas potpuno irelevantan. Za koju godinu će iščeznuti.
JPS (Jugoslaven, Permisivan, Socijalan; skraćeno Jupes). Jupes je Jutesov naivniji, nesposobniji ideološki (uglavnom i doslovno) potomak. On je, ovisno o godini rođenja odrastao na Novom valu, Poletu, Radiju 101, Feralu… Tranzicijski je gubitnik. Nostalgično živi na proizvodima jugoslavenske masovne kulture iz osamdesetih ili kasnijim proizvodima iz „regiona“. Usput je upio liberalno-hedonističke vrijednosti i proizvode kapitalističkog Zapada, no frustriran je što ih, zbog neimaštine, ne može konzumirati koliko bi želio. Za sve svoje nedaće okrivljuje Hercegovce, Tuđmana i tajkune.
JPK (Jugoslaven, Permisivan, Kapitalist; skraćeno Jupek). Jupek je vladar današnje Hrvatske. On je figura koja drži političku, ekonomsku, medijsku, i kulturnu moć. Jupek je Jutesov uspješni, pametniji sin koji se na vrijeme s Marxa i Lenjina prebacio na Poppera i Soroša. Jupek je danas europejac, svjestan potrebe regionalnog pristupa, rafinirani hedonist, poznavatelj londonskih japanskih restorana, oštar kritizer Katoličke Crkve i hrvatske lijene radničke klase. Jupek iskorištava glupljeg mlađeg brata Jupesa.
JTK (Jugoslaven, Tradicionalan, Kapitalist; skraćeno Jutek). Jutek je samo teorijska kombinacija, u praksi ne postoji. Komunistička vlast je nakon 1945 zbrisala staru građansku klasu, među njima i projugoslavenske hrvatske kapitaliste.
HTK (Hrvat, Tradicionalan, Kapitalist; skraćeno Hatek). Hatek je lik poput Jure Radića ili Ivice Mudrinića. Nakon 1999. godine Hatek uglavnom pasivno slijedi jupekovsku matricu. Sanaderština je najplastičniji primjer te devijacije. .
HTS (Hrvat, Tradicionalan, Socijalan; skraćeno Hates). Hates je najveći Jupekov protivnik i dugoročno najveća prijetnja jupekovskoj hegemoniji iz razloga što su JPK i HTS suprotstavljeni na sve tri razine (nacionalnoj, vrijednosnoj i socijalnoj). Između Jupeka i Hatesa će se voditi velika ideološka i kulturna borba oko umova i duša zadnje dvije kategorije u koje spada velika većina mladih u današnjoj Hrvatskoj.
HPS (Hrvat, Permisivan, Socijalan; skraćeno Hapes). Najčešće je pripadnik generacije odrasle nakon osamostaljenja Hrvatske. Kao takav nije bio ni interesno ni emocionalno vezan za bivšu državu pa je pitanje političkog hrvatstva za njega besmisleno jer je samorazumljivo. Stasao je na komercijalnim televizijama, usred potrošačkog društva i liberalnog hedonizma. Kao i većina njegovih europskih vršnjaka posjeduje spontanu, mladenačku naklonost slabijem i nezaštićenom iz čega proizlazi njegova izrazita socijalna osjetljivost. Brojni je od Jupesa i Jupeka, ali se njegov glas nedovoljno čuje u javnosti.
HPK (Hrvat, Permisivan, Kapitalist; skraćeno Hapek). Sličan Hapesu, s tom razlikom što nije socijalno osjetljiv već je na liniji liberalnog kapitalizma. Takav stav uglavnom ne proizlazi od vlastitog osviještenog uvida u potrebu za zdravim kapitalističkim duhom i slobodnim tržištem, već od činjenice da je Hapek potomak Hateka. Hapek je vrlo sličan Jupeku i nije isključeno da će za pet-deset godina, nakon prvog razočarenja u EU, upravo Hapek zamijeniti Jupeka na poziciji dominantne društvene klase.
“Somewhere, something incredible is waiting to be known.” ~Dr. Carl Sagan
@ retsam
Nije moguće biti "ljevica" u kako kažeš "normalnim državama" a zagovarati manju osobnu odgovornost,a pogotovo manje osobne slobode.Ovo mi je bolo oči,pa sam samo na to odgovorio,mada bi se i o drugim stvarima dalo raspravljati.
Nije moguće biti "ljevica" u kako kažeš "normalnim državama" a zagovarati manju osobnu odgovornost,a pogotovo manje osobne slobode.Ovo mi je bolo oči,pa sam samo na to odgovorio,mada bi se i o drugim stvarima dalo raspravljati.
Nema veće religije od istine!
- retsam
Manju osobnu odgovornost i slobodu u vidu većega društvenoga vlasništva, možda sam se krivo izrazio, ali na to sam misliodupin je napisao/la:@ retsam
EDIT: Ovu sam Raspudićevu podjelu već vidio i ona je dobra kao podjela društva u cjelini, ali ne i kao podjela političke scene, ali tu je i sam dobro primjetio da vladaju JUPEK i HTK.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Opis konzervativaca mi miriše na opis Chicago boys-a.Ako to zastupaš,ne možemo se složiti.Možda sam krivo razumio.
Nema veće religije od istine!
danas je oslobođen ante gotovina.
znam da je ovo regionalni portal i ne želim provocirati nikakve prljave strasti.
samo nekoliko osobnih, ljudskih napomena.
bio sam u zatvoru. ne smeta me oduzeto mi vrijeme, ono što vam nikada neću oprostiti jest oduzeto mi dostojanstvo.
stoga mi je izuzetno drago što je moj junak - ante gotovina - oficir i đentlmen - izašao vedar i nasmijan - uzdignuta čela.
dobro došao generale !
znam da je ovo regionalni portal i ne želim provocirati nikakve prljave strasti.
samo nekoliko osobnih, ljudskih napomena.
bio sam u zatvoru. ne smeta me oduzeto mi vrijeme, ono što vam nikada neću oprostiti jest oduzeto mi dostojanstvo.
stoga mi je izuzetno drago što je moj junak - ante gotovina - oficir i đentlmen - izašao vedar i nasmijan - uzdignuta čela.
dobro došao generale !
'81: ZX81 '83:ZX spectrum '85: Apple IIe '86:C-64 *** '87:PC-XT *** '88:PC-AT *** '90:386 *** 'itd.
- retsam
Imaš već dvije stranice poruka čestitara(i ja među njima
) u temi čavrljanje 
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Ma nije problem što su pooštrili kazne, problem je što su svojom površnošću i neznanjem (možda namjerno) destabilizirali sustav na relaciji zakonodavna-sudbena-izvršna vlast,...max360se je napisao/la:Kad već komentirate izmjene zakona, da i ja prokomentiram. Meni je drago da su postrožili kazne za glisiranje u zabranjenim područjima.
Kako misliš destabilizirali sustav?
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Pa najočitiji primjer je bio kad su na sjednici Vlade trebali glasati za prijedlog ministra pravosuđa i svi ministri dignu ruku osim ministra unutarnjih poslova,... i da se na jednoj sjednici to dogodi jedanput još i OK, no dogodi se dvaput u deset minuta,... što znači da Vlada koja donosi zakone treba usvojiti nešto što predlaže sudbena vlast (ministar pravosuđa predlaže nešto na osnovu prijedloga suda/sudaca koji ga savjetuju) i to nešto što predlaže je trebao provoditi MUP čiji ministar kaže NE,...
Ako hoćeš, mogu pojasniti i na nečem jednostavnijem iz prakse.
Ako hoćeš, mogu pojasniti i na nečem jednostavnijem iz prakse.