Ubuntu - acpi
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Ubuntu - acpi
Da, pazi na to. Nemoj nikako prekinuti postupak il irestartati ako ti eksplicitno ne kaže. Ako restartaš komp dok ti se BIOS nije kompletno promijenio, možeš ga odma baciti u smeće. Osim ako ti kojim slučajem ne priznaju garanciju (malo vjerojatno).
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Neki BIOS-i imaju mogućnost reflesha ako je došlo do havarije tijekom flashinga...no ovaj i tako nema ništa, pa bi me baš začudilo da ima i tu mogućnost...shrike je napisao/la:Da, pazi na to. Nemoj nikako prekinuti postupak il irestartati ako ti eksplicitno ne kaže. Ako restartaš komp dok ti se BIOS nije kompletno promijenio, možeš ga odma baciti u smeće. Osim ako ti kojim slučajem ne priznaju garanciju (malo vjerojatno).
- cybervd
- Spol: M
- Kontakt:
Ok, pretpostavimo da uspješno nadogradim BIOS, što ako mi se pokaže da novi BIOS je još gluplji nego ovaj stari, kako da se vratim na stari BIOS?
Istom metodom, samo skini stariju verziju BIOS-a sa neta. Makar flesh utility programi nude opciju backupa, odnosno skidanje starog BIOS-a u željenu datoteku. To će te pitati pri flashanju...cybervd je napisao/la:Ok, pretpostavimo da uspješno nadogradim BIOS, što ako mi se pokaže da novi BIOS je još gluplji nego ovaj stari, kako da se vratim na stari BIOS?
No ja u praksi jesam toga dosta izfleshao, čak sam neke BIOSE i prepravljao (što je opasno!) no nisam se susretao sa time da su novije verzije BIOS-a gluplje od starijih...
Jednom sam doduše doživio da moj BIOS nema opciju za kontrolu napona procesora, a meni je to zbog nekih overclock testova trebalo, pa sam morao downgradetirati na stariju verziju gdje je to bilo dozvoljeno.
Eto!
- cybervd
- Kontakt:
Prema vašem mišljenju, otprilike koje temperature ( kod full opterećenja) moj laptop bi trebao imati, a koje temp. kad nije pod opterećenjem? 
Ne bi trenalo prelaziti 50 C.cybervd je napisao/la:Prema vašem mišljenju, otprilike koje temperature ( kod full opterećenja) moj laptop bi trebao imati, a koje temp. kad nije pod opterećenjem?
Meni doma Athlon64 pod punim opterećenjem ne ide preko 43 C, ali meni uredno radi Cool And Quiet, pa se on propisno hladi i nižim naponom...
Naime grijanje proca ovisi o frekvenciji i naponu pod koji je proc.
E sad, to su već pravila overclockiranja, ali ovako to ide...
Što je viši napon procesor može raditi pod većom frekvencijom (čitaj može biti brži), dok pod nižim naponom mora raditi smanjenom frekvencijom. To je iz razloga što pri većem naponu veća je i razlika u naponima koji definiraju stanje "nule" i stanje "jedinice" koje proc prepoznaje. Pri velikim frekvencijama i pre niskom naponu, proc počinje "griješiti" i brkati nule i jedinice...
E, sada, nisam toliki ektroničar da bi znao podobrije objasniti zašto do toga dolazi, ali mogu pretpostaviti da ima veze sa brzinom okidanja tranzistora u čipu. Odnosno, što je naponska razlika veća, tranzistori mogu brže okidati....no bolje da to opiše netko sa većim iskustvom i znanjem od mene...(možda kakvi FER-ovac...)
- cybervd
- Kontakt:
Na ovoj stranici sam pronašao manual u pdf formatu, kako se u windowsima koristi winflash. Koliko je to sigurna metoda ili je bolje kako mi je Sokac napisao? http://support.asus.com/download/downlo ... uage=en-usSokac je napisao/la:Sa free dosom možeš pokreniti program za flashiranje biosa:
http://www.freedos.org/freedos/files/ (download iso).
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/nb/A3F ... 070313.zip - program za flashanje biosa
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/nb/A6Km/a6kmas300.zip - flash
FreeDOS sprži na CD, dok flash i program za flashanje extractaj na disketu ili stick (možda možeš i na CD, ali nisam siguran dal se ladica može otvoriti ukoliko je boot sa CDa).
Nakon toga bi trebao pokreniti program AFLASH.EXE i slijediti upute. Ne znam napamet proceduru, nikad nisam flashao sa aflash programom. Da te ohrabrim, do sada sam flashao 20-ak različitih matičnih ploča i sve su radile poslije.
Možeš sa winflashom...elegantnije je. Meni winflash nikada nije radio probleme niti sam išta s njime ikada zbrljao. Ni kada je motherboard u pitanju ni fleshanje DVD pržilice
- cybervd
- Kontakt:
OK, znači winflash. Javit ću se kad nadogradim BIOS. Zasada, puno hvala svima! 
Čekamo te...cybervd je napisao/la:OK, znači winflash. Javit ću se kad nadogradim BIOS. Zasada, puno hvala svima!