Linux Sucks

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Linux Sucks

Post Postao/la 4ndY »

DoDo je napisao/la:KDE 4 (inače Novellov proizvod). Ne bih se čak ni čudio da novi Win7 dođe sa Phononom koji kao backend koristi PulseAudio, a novi Win7 gadgeti budu pogonjeni na Plasma frameworku :D :D
Ajde sad, nije baš tako :lol:

btw od kud ti "inside" informacija da je KDE4 Novellov proizvod? rofl
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
fridrik

Post Postao/la fridrik »

Zasto nebi postojao neki standard, neka ga se pridrzava jedna dvije distribucije, i na njima sljaka sav hardware, sav softeare, i to neka bude standard kakav se dogovorimo. Ekopa koja ne zeli po standardu neka tuce po svome, tak i tak svi tuku po svome, ali ovak bi imali jednu dvije distribucije koju bi proizvodaci hardwarea i softwarea mogli ciljati i bilo bi im lakse i napredak bi bio brzi.
E, sad, svi znamo da su i MS doc i odf standardi, ali MS doc je nepisani standard kojeg se svi drze.
Moze se desiti da ubuntu postane nepisani standard koga ce se drzati proizvodaci softwarea i hardwarea. To nije dobro jer ce onda on postaviti standard kakav njemu pase a ne kakav se dogovorimo!
Sta ako jednog dana photoshop bude radio samo na ubuntu, a na tvojoj omiljenoj distribuciji ne, opet zid, opet nema slobode, opet nije dobro.
Sta da svaki proizvodac automobila radi gorivo samo za svoje automobile, gume koje pasu samo na jedan model automobila, kolika zbrka bi nastala, koliko benzinskih postaja bi morao imati, kolike cijene bi bile,...? Ajmo krenut od najgluplje stvari, recimo da nema standarda i netko napravi auto bez zmigavaca, svjetla, ili da netko napravi light show od auta, na sta bi promet licio! Zamisli da nema ogranicenja u brzini, da nema ljeve trake, desne trake nego da imas samo cestu pa da se vozi kako tko zeli, da nema ceste,.... !!!!

Kad smo vec kod automobila, ja vozim oldtimera, i to svakodnevno, rastavio sam cijeli auto i sastavio, radio sam i limariju, i to sve sam. Kada me netko pita koji automobil da uzme, uvijek mu preporucim novi, zasto, pa bas zato da ne mora prckati sam po njemu. Zamisli da svako slaze auto kako zeli, dali bi ti izasao na cestu i gledas recimo neki nabrijani auto koji juri prema tebi a ne znas dali je taj lik stavio kocnice koje odgovaraju novoj snazi i masi tog automobila! Da odma rascistimo zasto sam ja samouvjeren u prckanju po autu, zato jer studiram strojarstvo i stari mi je radio cijeli zivot u odrzavanju kao inzinjer strojarstva!

Tako i operativni sustav, NE moras zavrsiti fer da bi radio na kompjuteru, to vise nije povlastica, a mora biti standard tako da bi proizvodaci hardwarea i softwarea znali sta da rade i kako da rade! A onih par stvari gdje linux fali za mase ce se ispraviti lakse ako ce svi raditi na jednoj stavri, a ne tuci svako svoje tvrdeci da je bas njihovo najbolje!

Ja navijam za ubuntu jer on ima sanse postaviti nepisani standard, ma kakv on bio, i neka postane MS opensource svijeta, cini mi se da ce krajnjim korisnicima biti bolje, a za kompjuterske "automehanicare" ce uvijek postojati arch, gentoo, lfs,...

Ljudi postavite si standard dok vam ga netko drugi nije postavio!!!
Čini mi se da je u ovom zadnjem postu kritika jako dobro artikulirana. Već sam se pobojao da će rasprava krenuti u smjeru "moj mobitel je bolji od tvog" i sl. Ali ipak nije ... :)

Standardizacija je potrebna, s tim se slažem. Ovakvo šarenilo kakvo vlada u FLOSS-u na dulje staze neće biti od velike koristi i nije održivo. Od šume se neće vidjeti stablo!

Filozofije slobodnog softvera i otvorenog koda ne moraju biti i nisu u sukobu s potrebom za standardizacijom. Te dvije struje previše energije troše na međusobno nadmudrivanje, a da se slože (a mogle bi da nisu ideološki previše ortodoksne) to bi bio dobar vjetar u pleća FLOSS zajednici. Dok se one dvije ne dogovore, sve ostalo što proizlazi iz njih neće mrdnut s mjesta, dobro, ajd, možda koji centimetar sim il tam ... :D

Ne bi sad ulazio u argumentaciju u korist standardizacije, dosad je dovoljno rečeno. Usporedba s automobilima i prometom dobro predočuje problematiku. Nakon kraćeg razmišljanja svakom bi trebalo biti jasno da je potrebna. Obim, gdje, što, o tome se opet dalje može raspravljat ...

Mislim da pisac navedenog posta nije mrzitelj GNU/Linux-a, nego legitimni kritičar koji je nezadovoljan s podosta stvari, želi da bude bolje, ali ga smeta tromost i ortodoksnost (čitaj zatucanost) jednog dijela Zajednice. U tome se slažem s njim. Ponakad je zajednica previše okrenuta prema sebi, prema unutra, a trebala bi biti OTVORENA! Tako da često više-manje dobronamjerna kritika "izvana" biva shvaćena kao napad! A ista ta Zajednica je često pak kritična prema tom "vani".

Sloboda bi trebala biti SLOBODNIJA, a otvorenost OTVORENIJA !!!

Vjerujem da velika većina na ovom forumu u stalnoj fazi testiranja distri, pri čemu je najduži period rada s jednomdistre do jedne godine. I to samo kod rijetkih!? :misli
Ne vjerujem da je u pitanju samo estetika ili koncepcija! Koliko puta sam se sam osvjedočio da nešto na jednoj distri ne radi, a na drugoj radi. Na jednoj "sve" radi out of the box, a na drugoj se trebaš svojski namučiti da upogoniš neki uređaj i sl ... Npr. dogodio mi se apsurd s DVB-T stikom. Na starijem kernelu jedne distre radi out of the box, a na dosta novijem kernelu druge distre ne!!!??? Ili, želiš instalirati neki program kojeg nema u repo-u, a kad ono nema verzije za tvoju distru ... Ja zato imam na svom kompu njih par. Obavezno DEB i RPM bazirane. kava
Zašto je tako?
a) Znatiželjni smo. Možda.
b) Distre nisu standardizirane. Gotovo sigurno!

Po meni bi izbor distre trebao biti estetske, konceptualne prirode i stvar namjene.
Problem: Pokazalo se nemoguće imati sve potrebno na jednom mjestu, tj u jednoj distri.

Rješenje: Standardizacija.

Ko dan je jasno da su nekom ko se tek upoznaje s GNU/Linux-om takva riješenja neprihvatljiva.
Čim nakon nekih problema dođeš novajliji s pričom: "probaj ovu distru, onu distru, na njoj/njima neće biti problema ...", prva je reakcija zbunjenost, a zatim odbojnost i eto ga opet na "dobrom starom" Windowsu. I eto ti loše reklame ... Glasine tipa "Linux je sranje" dobiju potvrdu i zamah. Njega sad ne zanimaju objašnjenja kako nije stvar u linux-u nego proizvođačima koji ne daju drajvere ... i sl.

Možda novi u svijetu GNU/Linuxa i nisu toliko u krivu kad kažu Linuxi (množina), a mi koji smo upućeni ih znamo koji put ispravit ...

Ima ih ... svakako PREVIŠE. Veća sloboda izbora? Da, ali tko danas zna izabrati?!
Jedan pristojan manji dvoznamenkasti broj bio bi čistam OK. Standardizacija bi sigurno dovela do toga.

Ovdje ću stati da ne odem previše u širinu.
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

iza.coska je napisao/la:
speedy je napisao/la:
"MS zajednica ima puno vecu slobodu" sloboda je broj programa koje mos skinut??
gle ovdje nitko nije linux zajednicu nazvao zadrtom zato sa nema dosta velik broj softwera nego zbog drugih razloga koji su isti u MS zajednici
Ako stavis ogradu da sprjecis da ti netko ulazi u dvoriste automatski si i sebi stavio ogradu!
Ako se opredjelis da ces koristiti samo open source software automatski si iskljucio 90% softwarea koje mozes koristiti, meni to nije sloboda meni je to ogranicenje. Druga stvar su ideali koji bas i ne funkcioniraju, jer ne posoji niti jedan open source projekt koji je dobar a da debelo nije financiran - open office, ubuntu, firefox,...
Nije slboda ako za nju trebas placati, tebi mozda i je, ali onome tko placa sigurno nije, i ideal ti je odma pao u vodu!
a gle prelazak na linux neznaci odmah da ti sav software mora bit cisti open source,,,, meni npr nije bas bitno da je full open source moze i closed ako je free ili s nekom razumnom cijenom.....

a ovo za standardizaciju to ne samo da bi linux trebao uvest nesto nego svi zajedno i linux i apple i ms tako da postoji samo jedan instalacijski fajl koji se instalira na svim OSevima,,,,,
(da znam kak je to sad totalni mission inpasible no jednog dana mozda......)
cybervd
Kontakt:

Post Postao/la cybervd »

Pozdrav svima :) !

Kad čitam ova razmišljanja, dolazim do pitanja kojeg bi vjerojatno pitao svaki početnik, a to je: Koja je dobra, ali dobra alternativa Windowsima tj. Microsoftu? Koja alternativa svijetu zatvorenog, komercijalnog softvera? Ja osobno volim linux, tim više jer je besplatan i ne moram ukucavati glupe serijske ključeve (CD KEY). Dugo koristim linux i to Ubuntu (od verzije 5.10).
DoDo

Post Postao/la DoDo »

4ndY je napisao/la:
DoDo je napisao/la:KDE 4 (inače Novellov proizvod). Ne bih se čak ni čudio da novi Win7 dođe sa Phononom koji kao backend koristi PulseAudio, a novi Win7 gadgeti budu pogonjeni na Plasma frameworku :D :D
Ajde sad, nije baš tako :lol:

btw od kud ti "inside" informacija da je KDE4 Novellov proizvod? rofl
Hm, nije baš "inside" informacija, nego sam negdje pročitao da je Novell glavni sponzor KDE projekta i najveći doprinosioc projektu. A dok sam tražio link da potkrijepim to kaj sam rekel, naišel sam na nekaj jako zanimljivo: http://ev.kde.org/supporting-members.php Nisam znal da Marh Shuttleworth sponzorira KDE... Nikad to ne bih rekel, pogotovo jer se Ubuntu fura uglavnom na GNOME, a KDE mu je relativno loše i polovično spakiran u repozitorijima.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

DoDo je napisao/la:
Hm, nije baš "inside" informacija, nego sam negdje pročitao da je Novell glavni sponzor KDE projekta i najveći doprinosioc projektu. A dok sam tražio link da potkrijepim to kaj sam rekel, naišel sam na nekaj jako zanimljivo: http://ev.kde.org/supporting-members.php Nisam znal da Marh Shuttleworth sponzorira KDE... Nikad to ne bih rekel, pogotovo jer se Ubuntu fura uglavnom na GNOME, a KDE mu je relativno loše i polovično spakiran u repozitorijima.
To nisi znao? :lol:
slika

Htio sam te samo ispraviti da KDE nikako nije Novellov proizvod, nego proizvod uglavnom nezavisnih programera. Popise baš živih ljudi možeš naći tu, tu i tu. Od svih tih, mislim da za Novell rade njih 20 (dvoje full time), tako da je jako uvređujuće za KDE zajednicu tvrditi da je KDE(4) Novellov proizvod. kava

Sad si dužan ispriku KDE-ovoj zajednici :mrgreen: :D
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
DoDo

Post Postao/la DoDo »

4ndY je napisao/la: To nisi znao? :lol:
slika

Htio sam te samo ispraviti da KDE nikako nije Novellov proizvod, nego proizvod uglavnom nezavisnih programera. Popise baš živih ljudi možeš naći tu, tu i tu. Od svih tih, mislim da za Novell rade njih 20 (dvoje full time), tako da je jako uvređujuće za KDE zajednicu tvrditi da je KDE(4) Novellov proizvod. kava

Sad si dužan ispriku KDE-ovoj zajednici :mrgreen: :D
U tom slučaju se ispričavam svim KDEovcima.

No 2 činjenice su mi još i uvijek jako mutne: zašto Ubuntu forsira GNOME, kad je Markec KDE fan? I zašto Win7 jaaakoo podsjeća na KDE 4?

On topic: Ne znam kak se vama čini, no meni se čini da KDE zajednica pokušava uvesti neke standarde i red u Linux. Zato se i furaju s cijelim frameworkom, na čemu im neki zamjeraju. Uglavnom, meni nije jasno kaj neki ljudi imaju protiv npr. Phonona (mnogi ljudi s Phoronixa i lik iz videa na početku ove teme), kad on ionako može koristiti GStreamer, PulseAudio ili nešto treće kao backend, a opet aplikacijama nuditi standardizirani pristup npr. zvučnoj kartici. GNOME se isto zadnjih dana pokušava sve više standardizirati: ipak je prešao na PulseAudio sound server, koristi libNotify notification system, GStreamer za dekodiranje kompresiranih formata, itd., no još uvijek dosta kaska za KDE-om u mnogim stvarima.
Markec

Post Postao/la Markec »

DoDo je napisao/la:
No 2 činjenice su mi još i uvijek jako mutne: zašto Ubuntu forsira GNOME, kad je Markec KDE fan? I zašto Win7 jaaakoo podsjeća na KDE 4?
:D
Mark voli kde, priznao je to u jednom intervyu, no mislim da on nije odlučio za gnome nego skupina programera s kojim radi. Sjetijmo se da smo prije imali puno više problema s compizom na kde3 i ostalim stvarima nego na gnomeu, a sada se kde4 dosta popravio :) osim pri početku kada je počeo s radom.

Ja volim kubuntu zato jer je jednostavan, nemoram se previše pomučiti, odma stavim i radi, problema ima pomalo sim i tamo, no mislim da bi se canonical mogao još više potruditi.
windows 7 podsječa na kde4, čini mise da je microsoftu kde4 poslužio kao ispiracija jer kde4 postoji puno duže čak i otkad se vista počela prodavati. Meni su widgeti puno bolji na kde4 nego na windows7 zato jer ih mogu povečati dokud hoču i lijepo ih posložiti, čini mi se da se microsoft oko widgeta nije potrudio uglavnom su isti kao na visti.
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Markec je napisao/la:Meni su widgeti puno bolji na kde4 nego na windows7 zato jer ih mogu povečati dokud hoču i lijepo ih posložiti, čini mi se da se microsoft oko widgeta nije potrudio uglavnom su isti kao na visti.
Osobno smatram da ni KDE widgeti, ni Vistini/Win7 widgeti nemaju neku presvijetlu budućnost, osim ak se nekaj radikalno ne promijeni (npr. KDE uvede support za Vista/Win7 gadgete, Win podršku za KDE4 widgete itd), jer za KDE widgete je potreban KDE, za Win gadgete je potreban Win, za screenlete i desklete je potreban GNOME, a za Google gadgete... Zapravo nije potrebno ništa. Možete ih staviti u iGoogle, a možete instalirati i klijent za windowse, kao i Qt/Gtk verziju za KDE/GNOME, a postoje i za MacOS. Dakle, jedan Google gadget radi na svim platformama, za razliku od ostalih silnih widgeta i gadgeta. A uskoro će Google gadgete biti daleko najjednostavnije razvijati, zahvaljujući znanstveno-istraživačkom radu tima s mog faksa pod vodstvom prof. dr. sc. Srbljića (koji btw. i meni predaje). Više informacija na http://geppeto.fer.hr/
Markec

Post Postao/la Markec »

speedy je napisao/la: a ovo za standardizaciju to ne samo da bi linux trebao uvest nesto nego svi zajedno i linux i apple i ms tako da postoji samo jedan instalacijski fajl koji se instalira na svim OSevima,,,,,
(da znam kak je to sad totalni mission inpasible no jednog dana mozda......)
Gledaj, svi ovdi bi to htejli, appleovci, ALi dok je microsoft na tronu neče doči do toga, Jer da dođe do toga microsoft neče biti broj 1, neče više dobivati novce. Možda će europska unija prisiliti microsoft na suradnju oko standarda za installer, znam da će onda hrpa windows korisnika na bugovim i na drugim windows forumima pisati komentare poput "Kaj hočeju, to je njihov OS nek rade kaj hočeju" Pogledajte da je i odf kod microsofta isto loše prošao iako je proglašen standardom.

Sada je teško napraviti standardan installer, no mislim da sam negdje čitao razliku izmđeu mikrokernela i monolitskog,
kod monolitskog kernela se datoteke rasparkiraju untar OS a kod mikrokernela ne, OS se ne dira, tj odvojeno je, i tako je OS sigurniji od raznih napasti, ali mikrokernel je nažalost zasad spor, tj monolitski su brži.
Pa možda kada mikrokerneli postanu popularniji možda bi se standardan installer mogao napraviti .
Odgovori