Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

DoDo
Spol: M

Re: Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?

Post Postao/la DoDo »

PunkBastard je napisao/la:... a navodno su i performanse u igrama (za što mi je jedino win i instaliran) i CAD softweru opale.
Odakle ti ova informacija? Win10 ima DirectX 12 koji za razliku od svih svojih prethodnika nudi mogucnost low level pristupa GPU-u gotovo bez overheada. Aplikacije koje su to iskoristile dobile su vise od 100% ubrzanje (vidi test grafove i video.

Sve u svemu, OpenGL se uopce ne moze mjeriti s performansama DX12. Upravo iz tog razloga, Khronos trenutno radi na novom otvorenom GL API-ju, no pitanje je kad ce izdati prvu reviziju API-ja i koliko ce trebati AMD-u, NVIDIA-i i open source driverima da to podrze i koliko onda jos igrama da to pocnu koristiti.

U svakom slucaju, sto se gaminga tice, koliko je dolazak Steam-a na Linux bio dobra vijest za linux u smislu veceg broja dostupnih igara, toliko je sad dolazak DX12 na Win10 losa vijest za Linux.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

Uvjet je da grafička podržava dx12, moja ne. Anyhow, ne planiram niti probati win10 jer nemam niti razloga, niti me zanima.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
DoDo

Post Postao/la DoDo »

PunkBastard je napisao/la:Uvjet je da grafička podržava dx12, moja ne. Anyhow, ne planiram niti probati win10 jer nemam niti razloga, niti me zanima.
DX12 podrzavaju sve graficke od 2010. god. nadalje. Ako imas stariji HW, onda ti se windowsi ionako uopce ne isplate. Vjerojatno ti se tada racunalo muci i s modernim linuxom.
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

GT540M i Intel HD2000, GT540M podržava dx11. I ne, laptop se ne muči sa novijim linux distrama. Trenutno instaliran je Debian Jessie, jednom sam instalirao i Ubuntu 14.10 koji je također radio bez ikakvih problema, bez zastajkivanja ili ičega sličnoga tomu. Također kada je ovdje već riječ o windowsima, 7 radi bez ikakvih problema također.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
DoDo

Post Postao/la DoDo »

PunkBastard je napisao/la:GT540M i Intel HD2000, GT540M podržava dx11. I ne, laptop se ne muči sa novijim linux distrama. Trenutno instaliran je Debian Jessie, jednom sam instalirao i Ubuntu 14.10 koji je također radio bez ikakvih problema, bez zastajkivanja ili ičega sličnoga tomu. Također kada je ovdje već riječ o windowsima, 7 radi bez ikakvih problema također.
Onda ce ti Win10 letit.
kk
Kontakt:

Post Postao/la kk »

DoDo je napisao/la:Odakle ti ova informacija? Win10 ima DirectX 12 koji za razliku od svih svojih prethodnika nudi mogucnost low level pristupa GPU-u gotovo bez overheada.......
Ima i OGL ekstenzije za ZDO, samo ih nitko ne koristi. AMDovu ideju Nvidija implementirala prije nego što su Mantle i DX12 postojali, da AMD nije počeo ZDO priču DX12 vjerovatno nebi bio u planu.

DX12 može biti 100 puta lošiji od OGL/Vulcana developeri će ga i dalje koristiti jer su navikli, prvo na API drugo na sve oko APIja. Tko god radi aplikacije u M$ svijetu par godina postaje M$ igrač i njemu više nema pomoći. Svatko tko misli da su game developeri racionalna bića grdno se vara, dokle god dobijaju pare jedine optimizacije koje će uraditi su poruka "kupite jaču grafičku" na službenom twitter accountu.

Isto tako jedino Nvidija prati OGL trendove, zadnjim par "AAA" Linux igara na Steamu je Nvidija only, znači ako netko želi napraviti/portati igru u OGL 4.5 to će jedino raditi na nvidia driveru.

Linux gaming ima mnogo problema, ali nikad nije bio taj da je D3D tehnički u ičemu bolji.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Vidim da mi mnoge aplikacije sada u potpunosti koriste hardversku akceleraciju i osjetno brže i fluidnije se ponasaju a pritom task mjeraci pokazuju manje zauzece resursa. Gpu se maksimalno koristu kako za svu multimediju tako i za browsere a i za office pa čak i za mnoge profi aplikacije koje su se dosada oslanjale na centralni procesor i time narusavale perfomanse računala. Koristim neke od tih crtacih alata , pogotovo za 3d varijante , i baš su fino prodihale na desetki. Nemogu reci da su i na osmici nekaj posebno stekale ali sad se bas osjeti napredak....

Kad napokon izađe nas dugo cekani ubuntu sa mirom snapyem i ostalim najavljenim funkcionalnostima , onda se nadam članku naziva : Sto je novo u ubuntu i što to znači za windows.

:-)

:-)
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Max Bunker je napisao/la:Kad napokon izađe nas dugo cekani ubuntu sa mirom snapyem i ostalim najavljenim funkcionalnostima , onda se nadam članku naziva : Sto je novo u ubuntu i što to znači za windows.
Ja inace vec vise od godinu dana odbrojavam dane do trenutka kad cu svoje Arch KDE i XFCE moci staviti na Wayland backend. S xfce-om sam vec nesto isprobavao, ali radeon driver tada jos nije bio dovoljno spreman za wayland (ili wayland nije bio dovoljno spreman, ili oboje). Sad vidim da i NVIDIA binary driver dodaje podrsku za EGL tako da ce se moci koristiti i za wayland - uzbudljivo je doba linux desktopa...
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Da.

Uvjeren sam da linux moze dobiti više korisnika samo tako da ponudi naprednije i kvalitetnije funkcionalnosti od konkurencije. Ocekivati prebjege i masovnost zbog narusavanja privatnosti u windowsima je banana taktika..

Podatke skupljaju sve korporacije , od fejsa do nadzornih kamera koje imaju softver za prepoznavanje osobe , i usprkos toga fb ima milijardu i pol korisnika a kraj nadzornih kamera svakodnevno svi prolazimo i niko ne izbjegava nadzirane prostore.. Niko ne kupuje golfa zato kaj astra ima neke gresku nego kupuje golfa jer ga privlači nesto od onoga kaj golf nudi...

Samo kvaliteta i inovativna rjesenja su pravi linux put...
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Max Bunker je napisao/la:Samo kvaliteta i inovativna rjesenja su pravi linux put...
Zaboravio si dodati oznaku ™ na ovo "pravi linux put". :zvizdi
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Zaključano