Par pitanja o Archu

Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Medojedni jazavac
Spol: M
Kontakt:

Re: Par pitanja o Archu

Post Postao/la Medojedni jazavac »

zole052 je napisao/la:
kecerraj je napisao/la:Ja tek sada kroz Manjaro upoznajem malo kako Arch funkcioniše,i to je neverovatno. Pa ti ljudi su u AURu zapakovali sve što postoji hepte...
ja jos nisam do aur-a dosao... za sada sam sve nasao u sluzbenim repozitorijima :)
kad nisi har kor
stefan je napisao/la:tu mač gemišta
To understand recursion, you must first understand recursion.
zole052

Post Postao/la zole052 »

Medojedni jazavac je napisao/la:
zole052 je napisao/la:
kecerraj je napisao/la:Ja tek sada kroz Manjaro upoznajem malo kako Arch funkcioniše,i to je neverovatno. Pa ti ljudi su u AURu zapakovali sve što postoji hepte...
ja jos nisam do aur-a dosao... za sada sam sve nasao u sluzbenim repozitorijima :)
kad nisi har kor
sta da budem har kor moram instalirati sve zivo i nezivo :mrgreen:
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
zole052

Post Postao/la zole052 »

bas sam trazio nesto sto nema u repoima da instaliram i nema google talk plugina i instaliro sam ga iz aura... akroz jednostavno...

kako se updateaju paketi tako instalirani?
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Jel i vas taj yaourt podsjeca na jogurt?
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Utipkaj yaourt -Syyu kao obični korisnik (za razliku od pacmana gdje moraš biti root). Inače, s yaourtom možeš instalirati i pakete iz službenih repoa, ne moraš s pacmanom. Upotreba je gotovo identična.

@Suko yaourt je jogurt na francuskom ;)
(ti to zoletu daješ hintove?)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
zole052

Post Postao/la zole052 »

Suko je napisao/la:Jel i vas taj yaourt podsjeca na jogurt?
je... toliko sa sam yoaurt napisao prvi put u terminal :bravo
zole052

Post Postao/la zole052 »

drone je napisao/la:Utipkaj yaourt -Syyu kao obični korisnik (za razliku od pacmana gdje moraš biti root). Inače, s yaourtom možeš instalirati i pakete iz službenih repoa, ne moraš s pacmanom. Upotreba je gotovo identična.
ma koristim ovaj pamac iz manjara, dobar mi on :)

e ako fale zavisnosti za nesto sto instaliras iz aura on to povlaci iz sluzbenih repozitorija ili kako... znas neki dobar tekst di je to objasnjeno kako so fukcioniraju ta dva repoa zajedno?
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

zole052 je napisao/la:
drone je napisao/la:Utipkaj yaourt -Syyu kao obični korisnik (za razliku od pacmana gdje moraš biti root). Inače, s yaourtom možeš instalirati i pakete iz službenih repoa, ne moraš s pacmanom. Upotreba je gotovo identična.
ma koristim ovaj pamac iz manjara, dobar mi on :)

e ako fale zavisnosti za nesto sto instaliras iz aura on to povlaci iz sluzbenih repozitorija ili kako... znas neki dobar tekst di je to objasnjeno kako so fukcioniraju ta dva repoa zajedno?
Meni pamac baš i nije nešto. Jedini GUI koji priznajem je Synaptic, a toga nema na Archu. Uostalom kad se navikneš terminal je bolji.

Da, yaourt je zamjena za pacman i normalno koristi službene repoe.
http://archlinux.fr/yaourt-en
https://wiki.archlinux.org/index.php/Yaourt
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
zole052

Post Postao/la zole052 »

drone je napisao/la: Meni pamac baš i nije nešto. Jedini GUI koji priznajem je Synaptic, a toga nema na Archu. Uostalom kad se navikneš terminal je bolji.
pa sta... upises koji ti paket treba i kliknes da instalira... drugo ni ne treba raditi

a za terminal mozda se naucim... ah ponovo ucenje :nee
drone je napisao/la:Da, yaourt je zamjena za pacman i normalno koristi službene repoe.
http://archlinux.fr/yaourt-en
https://wiki.archlinux.org/index.php/Yaourt
budem proucio... hvala :)
zole052

Post Postao/la zole052 »

e sada jel yaoutr povlaci iz sluzbenih arch repoa ili iz manjarovih koje imam namjestene?
Odgovori