Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?

Post Postao/la bertone »

shicy je napisao/la:Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux? Novo je to što su izašli, a za Linux to ne znači apsolutno ništa :D
shicy = Kung Fu Ce (Konfucie) :kinez:
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shicy

Post Postao/la shicy »

:kinez:
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

bertone je napisao/la:@rudar, ja sam to shvatio kao da je free ali uz gledanje reklamno-promidžbenih materijala, dok plaćanjem mjesečne ili godišnje pretplate imaš free igru bez EPP-a (jel se tako nekad zvao blok s reklamama na HRT-u? :-D )
Jest, tako se zvao: Ekonomsko-propagandni-program = EPP :)
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

@rudar

Pa jesam ti lijepo stavio screenshot iz ms trgovine gdje se lijepo vidi da soliter ide od nula kuna pa do 78 kuna ovisno o tome kaj sve poklikas da hoćeš uz igru. Osnovna igra je i dalje besplatne. Evo ja cu zamoliti bertonea da ode u win store i pogleda da li je i njemu soliter besplatan.

Gledao sam ja o ulicu sezam al svejedno nevjerujem da postoje kokoske od dva metra koje govore....pa tako i ti nevjeruj svemu kaj procitas.

Nebranim ja windows ali vidim kako selektivno neki pristupaju cinjenicama pa osjetim potrebu arbitraže.. Prvi dan je 14 miliona windows desetke instalirano sto znači da bi mogli dosegnuti milijardu koju si je microsoft zacrtao i obecao dionicarima. I ovih par dana je izašlo na tisuce vijesti i recenzija o windows desetki i velika vecina njih je vrlo pozitivna i objektivna. No naravno da je izašlo i par kritika. A vi linux tvrdolinijasi ste eto nekim čudom previdjeli tisuce pozitivnih osvrta a za oko su vam odmah zapeli kriticki članci. .. No ništa novo za vas..

Daj shvati da koristim i linux i windows i da su to za mene samo alati koje uzimam u ruku po potrebi kada koji moze bolje odraditi postavljene zadatke. I vrlo rado pisem i pozitivno i negativno i o linuxu i o windowsu.

@bertone

Jel problem da zaviris u windows trgovinu i screenshot opalis za cijenu igre microsoft solitaire colection xbox ?

@shicy

Gle, moš ti zabijat glavu u pijesak i vjecno tvrdit da milijarda i pol korisnika windowsa ništa neznaci, no to ipak ima ogromni utjecaj i socioloski i tehnicki a i financijski.

I imat ce desetka razne utjecaje na linux. Meni su vec krenuli na mob pozivi rodbine , susjeda, klijenata , kako su na youtubu gledali desetku pa me gnjave da kak bi ja njima složio na njihovom linuxu onak zive plocice sa notifikacijama u start meni i slično. .

Ak je nešto dobro , nemres ti to onda informbiroovskim metodama skrivati od ostatka svijeta i budi siguran da ce linux developeri pozorno pratiti razvoj situacije i one najbolje prihvacene stvari iz desetke ce malo preoblikovati i uvaliti u ubuntu , opensuse , fedoru.. Windows trgovina je od 2012 ziva i pogledaj danas npr ubuntu software centar koliko si nalikuju po mnogim obiljezjima.. A ubuntu softver centar je stariji od windows trgovine sto znači da NO LIMIT glede usvajanja tudih ideja i rjesenja ako donose zaradu... Ni windows ni linux nebu prezali od usvajanja svega kaj ima masovnu prihvacenost...
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Max Bunker je napisao/la:I imat ce desetka razne utjecaje na linux. Meni su vec krenuli na mob pozivi rodbine , susjeda, klijenata , kako su na youtubu gledali desetku pa me gnjave da kak bi ja njima složio na njihovom linuxu onak zive plocice sa notifikacijama u start meni i slično. .

Ak je nešto dobro , nemres ti to onda informbiroovskim metodama skrivati od ostatka svijeta i budi siguran da ce linux developeri pozorno pratiti razvoj situacije i one najbolje prihvacene stvari iz desetke ce malo preoblikovati i uvaliti u ubuntu , opensuse , fedoru.. Windows trgovina je od 2012 ziva i pogledaj danas npr ubuntu software centar koliko si nalikuju po mnogim obiljezjima.. A ubuntu softver centar je stariji od windows trgovine sto znači da NO LIMIT glede usvajanja tudih ideja i rjesenja ako donose zaradu... Ni windows ni linux nebu prezali od usvajanja svega kaj ima masovnu prihvacenost...
Windowsi 8/8.1 su već pokrali pomalo Gnome 3 i Unity dash za Metro, a u 10 su dobili nevjerovatno naprednu funkciju virtualnih desktopa što Linux ima već 20ak godina valjda, ne znam jesu dodali tabove na File Explorer kao još jednu čudesnu funkciju za 2015 godinu :hihi Nisam još probao Windowse 10 ali gledajući te kao novitete za sada mi se jedino Cortana čini kao nešto što Linux nema, možda ima još nekih stvari ali trenutno mi ne padaju na pamet.

Windows korisnicima djeluju fantastično i novo jer nisu nikada vidjeli da puno tih stvari odavno postoji ali na nekim drugim OSovima, pa tako i šareni desktopi puni efekata, virtualni desktopi, Software Center i slično. Ti koji hoće fancy efekte koji su te zvali stavi im KDE i uključi najljepše efekte, dodaj plasmoide, dobru temu, dobar window decoration, Homerun i ostalo i live tiles im više neće izgledati impresivno, niti malo jer KDE sa svim tim je nenadmašan desktop environment vizualno i funkcionalno.

Ali ajde makar su počeli raditi na tome, do sada je Windows kao desktop okruženje poprilično kaskao za Linuxom, tu mislim na desktop environment i njegovu sveukupnu funkcionalnost, da ne govorim da Linux nudi ono što Windowsi nikada neće a to je više desktop environmenta na izbor pa svatko bira što mu odgovara.

Što se tiče obrnutog smjera Linux baš nije usvajao Windows stvari jer je obično imao sve što Windowsi imaju i više od toga na desktopu, jer sada govorimo o desktopu, baš razmišljam što su to Windowsi imali na desktopu a da Linux nije imao pa je iskopirao :hmm Ako se netko sjeti nečega neka napiše.
shicy

Post Postao/la shicy »

@Max: za početak, tko je to kompetentan da kaže da je nešto "dobro"? ;)
drugo, to što te ljudi zovu "kaš in metnit desetku" ne znači ništa :) neka njima njihove desetke i njihovog kompa i neka im je sa svom srećom sa kompom, bilo kojim os-em kojeg koriste...mene ne zanimaju :)
treće, vjerojatno i zadnje, linux je "preživio" razne promjene koje su se događale u neslobodnom/zatvorenom svijetu i neovisno o njima se razvio u što se razvio. zašto bi sad odjednom linux strahovao zbog nove verzije windowsa? na koncu, kbk za novom verzijom? samo će IT firme okrenit kesu na "ne radi mi fejzbuk" userima ;)
pozdrav, odo na more pa na slaju pa na pivo i koncert...jbms za pendžerima, to mi je savršeno najnebitnija stavka u životu :)
rudar

Post Postao/la rudar »

Max Bunker je napisao/la:@rudar

Pa jesam ti lijepo stavio screenshot iz ms trgovine gdje se lijepo vidi da soliter ide od nula kuna pa do 78 kuna ovisno o tome kaj sve poklikas da hoćeš uz igru. Osnovna igra je i dalje besplatne. Evo ja cu zamoliti bertonea da ode u win store i pogleda da li je i njemu soliter besplatan.
Max, Bertone je već odgovorio na ovo. Postoji razlika između sličica i teksta, baš kao i između MS Win i GNU/Linux. Hajd' bok!
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

@rudar

Samo relax... pa to su tak i tak samo nule i jedinice...

@shicy

E blago si ga tebi... I ja bi na koncert pogotovo ak je neki rock i sl. .... No kako zasad stvari stoje nebudem vidil mora ovo ljeto ......

:-(
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Eto, jucer updateao Win7 na Win10 i eto sto je novo:

- sve radi osjetno brze, iako je veca potrosnja RAM-a.
- zauzece na c: manje za 10 GB u odnosu na Win7 (buduci da mi je c: na malom SSD-u kojeg dijeli s ArchLinux-om, c: ima svega 35 GB prostora, sto je za Win7 bilo jako jako knap - sad se dosta lakse dise (barem dok ne dodje milijun updateova...))
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

Mene zanima samo kako će ljudi reagirati na ovu invaziju na privatnost u win 10, ja zbog toga ne planiram niti probati win10, a navodno su i performanse u igrama (za što mi je jedino win i instaliran) i CAD softweru opale. E sad, tu i tamo će se vjerojatno naći ponetko, tko će htjeti nešto što je privatnije pa možda i proba Linux.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
Zaključano