openSUSE Tumbleweed

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
bluestree
Spol: M

Re: openSUSE Factory

Post Postao/la bluestree »

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru,procitao sam prekjuce. Kako god,ovo " to unstable" mi malo smeta. Obzirom da, u poredjenju sa archom kasne i sa kernel verzijom a i nekim drugim "sitnicama" ne kontam jos uvijek kako arch juce vec ponudi fix za shellshock a factory se oslanja na mailing list.
Bit ce da je do mene...
People disagree with me. I just ignore them.
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

a ono, rezon je to da ti uzalud fix ak se komp ne starta. nije idealna situacija, al ak si čital odgovore, vidiš da se razmišlja o potencijalnom update repu, za ovakve stvari. ak je hitno, binary je dostupan, preko linka na prethodnoj strani.
kasni? a čuj, npr. kolko znam ni jedna druga distra nema skoro Plasmu 5.1 npr... sve ovisi od paketa do paketa, maintainera, i kak se konkretni update ponaša bačen skupa sa drugima.
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
bikerbj

Post Postao/la bikerbj »

može li factory biti kao glavni OS na kompu....ili da se drži, 13.1 tj. 13.2......
shicy

Post Postao/la shicy »

može biti i đentu glavni os. bitno je šta ti želiš i tražiš od os-a. kad to sam sa sobom raspraviš, doneseš odluku i držiš je se. nema ti smisla mučit se ovakvim pitanjima.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Ja nikako da si vratim zvuk na factory. Probao sam sistem restore sa Snaperom, ali nesnalazim se baš.

Malo mi je nelogično to podvojeno upravljanje sistemom, malo kroz kde setings a malo kroz yast.. U yast odredim sistemski jezik, pa onda to opet u kde desktop setingsu pa onda još to ponovno u nekim kde aplikacijama.
eQuivalent
Kontakt:

Post Postao/la eQuivalent »

tex.vileer je napisao/la:Ja nikako da si vratim zvuk na factory. Probao sam sistem restore sa Snaperom, ali nesnalazim se baš.

Malo mi je nelogično to podvojeno upravljanje sistemom, malo kroz kde setings a malo kroz yast.. U yast odredim sistemski jezik, pa onda to opet u kde desktop setingsu pa onda još to ponovno u nekim kde aplikacijama.
Ovo sam ja hiljadu puta spominjao kao najveću manu, ali openSusetovci me ubeđuju u suprotno. Sve dok to openSuse ne sredi kako valja sve pod Yast dotle ja openSuse ne mogu shvatiti kao ozbiljnu distribuciju. Jeste mi draga distribucija ali me to jako odbija od nje. Razumem i shvaam filozofiju, ali ipak mislim da treba to lepo urediti i sve da spadne pod Yast, sva podešavanja.
Max Bunker

I meni je to bilo iznenađenje nakon godina provedenih na ubuntoidima...
Opensuse mi je stvarno privlačan, no ona njihova reklama ( da je to najpoliranija distra koja nudi najbolje korisničko iskustvo ) je zasad daleko od istine...
bluestree

@eQuivalent
Neka podešavanja su strogo vezana za DE, neka za suse kao os. Zamisli kako bi bilo napisati Yast da obuhvati sve DE-s,koliko god ih ima,imajući u vidu da svako koristi DE po izboru. Da ne pričamo o DE specifičnim dependacies i sličnom.
@tex.vileer pogledaj da u kde settings nemaš sound mute. Ne pada mi sada iz glave tačno na pamet kako se zove na Hrvatskom,tamo negdje pod system bell.
Probajte takodjer alsamixer iz shella i provjeri da ti nije mute upaljen

sent from tapatalk
Max Bunker

@iwinux
Budem sutra napravio screenshot, da vidiš kaj je meni stavio za zvucni chipset. Vidim ja u sound postavkama i pravi chipset ali je siv i nemogu kliknuti na njega da postane primarni. Nakon nadogradnje unazad par dana,možda tjedan, mi je to tako...

Offtopic: je li novel još gazda za Opensuse ?
bluestree

Novel je suse enterprise. Opensuse je nešto kao test platforma za enterprise

sent from tapatalk
Odgovori