openSUSE 12.3

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Grof
Site Admin

Re: openSUSE 12.3

Post Postao/la Grof »

slažem se. A kaj je najgore ne možeš oS proglasiti podesnom distrom za početnike dok nemaš dobar GUI updater ;)
pa eće valjda početnici tipkati zyper dup
sumski
Moderator
Spol: M

Post Postao/la sumski »

Je. Mislim, meni je općenito GUI način prespor/neprecizan za baratanje za paketima, al za početnike, koji su barem djelomično susetova ciljana publika, to je must-have
Bumo vidli :)
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Ne znam da li se sjećate, ali update je nekad postojao... Mislim da je bio plasma widget za Update modul Yasta.
Ne znam točno kad... možda u verziji 11.1?
Ali nije baš oduševljavao... i nism ga koristio. Tako da nisam ni primjetio kad je nestao ;)

Problem je da su ti updejt điđe-miđe dobra stvar, međutim moraju biti skroz sinkronizirani sa zypperom. Jer nekad se je događalo da je tajh yast update (gore navedeni widget) updejtao na jedan način a zypper na drugi. I doslovno su mogao upasti u update loop. Jer jedan je bacao pakete sa jednog repoa a drugi ih vraćao sa drugog repoa... i tako u krug! :thumbs_down

Dobra stvar svega ovoga je što i početnici brzo nauče zypper ;)
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

da sjećam se tih vremena. Čak je modul radio s packagekit-om, pa sam znao prebacivati na yastov packet menagement jer su se ova dva tukla....
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

Eto i bete
slika

Obratite pozornost na stavke u folderviewu (spram prethodnih verzija) i mali detalj u KInfocenteru
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

mene je od opensusea odbilo to što nakon instalacije sustava želim npr. instalirati vlc a on mi nakači uz taj paket još i nekih stotinjak drugih pa mi povuče cijeli update od 1 GB veličine. možda se može i bez toga, al bar nije po defaultu podešeno i ja ne znam kako. i tako kod svakog najmanjeg programa od par MB, on skida još 50-ak MB, a posebno je nezgodno kad je spora wifi veza. drugi minus mi je do neba zakomplicirani način dijeljenja u win mreži preko sambe. za početnika je to no-go.

otegodna okolnost za početnika je također i neimanje službenog repozitorija vlasničkih grafičkih drivera što je kod ostalih distri dovedeno da se rješava s dva klika. i tu je još problem s nvidia optimus, gdje je problem bumblebee instalacija, za razliku od nekih drugih distri.

inače kao korisniku KDE-a žarko želim koristiti distru koja prednjači s KDE implementacijom. oduševljava i brzina. također je veliki plus što iza projekta ne stoji jedan čovjek što je slučaj sa mnogim distrama i postoji opasnost da se projekt prekine iznenada.

ne, opensuse nije distra za početnika. meni se sviđa, al ne bih je preporučio početniku.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

stefan je napisao/la:Dobra stvar svega ovoga je što i početnici brzo nauče zypper ;)
Istina je, osnovne zypper stvari se brzo svladaju. Znam po sebi, ali prije godinu dana mi baš nije bilo svejedno up-at i dup-at.
Vezano za početnike i Opensuse. Ne spominje se često, ali jedna od primarnih stvari potrebnih entuzijastičnom početniku je nekakav softver centar. Nešto kao na ubuntoidima. Lijep grafički prikaz programa, sa opisima i skrinšotovima. Na jedan klik udaljen od instaliranja. Ljudi vole isprobavati programe...
Where there is a gui there's a way.
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

hrvooje je napisao/la:mene je od opensusea odbilo to što nakon instalacije sustava želim npr. instalirati vlc a on mi nakači uz taj paket još i nekih stotinjak drugih pa mi povuče cijeli update od 1 GB veličine. možda se može i bez toga, al bar nije po defaultu podešeno i ja ne znam kako.
/etc/zypp/zypper.conf

Kod: Označi sve

[solver]

## Do not install soft dependencies (recommended packages)
##
## Valid values: boolean
## Default value: yes
##
installRecommends = no 
hrvooje je napisao/la:otegodna okolnost za početnika je također i neimanje službenog repozitorija vlasničkih grafičkih drivera što je kod ostalih distri dovedeno da se rješava s dva klika.
Ne znam koje su to druge distre, ali AFAIK samo Ubuntu ima vlasničke drivere za oba najveća proizvođača.
No, bez obzira, driveri ne mogu biti u OBS-u tak da je to razlog.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Zbog toga ja početnicima ipak dajem Linux Mint KDE (ali KDE!). A za mene - openSUSE! :)
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Ako je početnik informatički pismen - neće imati većih problema ni da krene sa openSUSE-om.

Ima openSUSE puno prostora za poboljšanja, ne treba bježati od toga. Ali ako je krajnjem korisniku Linux alat a ne (samo) igračka, onda je openSUSE vrlo zahvalan odabir. Najviše zbog stabilnosti, ali i zbog količine dostupnih paketa, zbog (skoro) najnovijih verzija paketa, zbog konfigurabilnosti... i zbog zelene boje ;)
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Odgovori