pa eće valjda početnici tipkati zyper dup
openSUSE 12.3
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: openSUSE 12.3
slažem se. A kaj je najgore ne možeš oS proglasiti podesnom distrom za početnike dok nemaš dobar GUI updater 
Je. Mislim, meni je općenito GUI način prespor/neprecizan za baratanje za paketima, al za početnike, koji su barem djelomično susetova ciljana publika, to je must-have
Bumo vidli
Bumo vidli
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Ne znam da li se sjećate, ali update je nekad postojao... Mislim da je bio plasma widget za Update modul Yasta.
Ne znam točno kad... možda u verziji 11.1?
Ali nije baš oduševljavao... i nism ga koristio. Tako da nisam ni primjetio kad je nestao
Problem je da su ti updejt điđe-miđe dobra stvar, međutim moraju biti skroz sinkronizirani sa zypperom. Jer nekad se je događalo da je tajh yast update (gore navedeni widget) updejtao na jedan način a zypper na drugi. I doslovno su mogao upasti u update loop. Jer jedan je bacao pakete sa jednog repoa a drugi ih vraćao sa drugog repoa... i tako u krug!
Dobra stvar svega ovoga je što i početnici brzo nauče zypper
Ne znam točno kad... možda u verziji 11.1?
Ali nije baš oduševljavao... i nism ga koristio. Tako da nisam ni primjetio kad je nestao
Problem je da su ti updejt điđe-miđe dobra stvar, međutim moraju biti skroz sinkronizirani sa zypperom. Jer nekad se je događalo da je tajh yast update (gore navedeni widget) updejtao na jedan način a zypper na drugi. I doslovno su mogao upasti u update loop. Jer jedan je bacao pakete sa jednog repoa a drugi ih vraćao sa drugog repoa... i tako u krug!
Dobra stvar svega ovoga je što i početnici brzo nauče zypper
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
da sjećam se tih vremena. Čak je modul radio s packagekit-om, pa sam znao prebacivati na yastov packet menagement jer su se ova dva tukla....
Eto i bete

Obratite pozornost na stavke u folderviewu (spram prethodnih verzija) i mali detalj u KInfocenteru

Obratite pozornost na stavke u folderviewu (spram prethodnih verzija) i mali detalj u KInfocenteru
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
mene je od opensusea odbilo to što nakon instalacije sustava želim npr. instalirati vlc a on mi nakači uz taj paket još i nekih stotinjak drugih pa mi povuče cijeli update od 1 GB veličine. možda se može i bez toga, al bar nije po defaultu podešeno i ja ne znam kako. i tako kod svakog najmanjeg programa od par MB, on skida još 50-ak MB, a posebno je nezgodno kad je spora wifi veza. drugi minus mi je do neba zakomplicirani način dijeljenja u win mreži preko sambe. za početnika je to no-go.
otegodna okolnost za početnika je također i neimanje službenog repozitorija vlasničkih grafičkih drivera što je kod ostalih distri dovedeno da se rješava s dva klika. i tu je još problem s nvidia optimus, gdje je problem bumblebee instalacija, za razliku od nekih drugih distri.
inače kao korisniku KDE-a žarko želim koristiti distru koja prednjači s KDE implementacijom. oduševljava i brzina. također je veliki plus što iza projekta ne stoji jedan čovjek što je slučaj sa mnogim distrama i postoji opasnost da se projekt prekine iznenada.
ne, opensuse nije distra za početnika. meni se sviđa, al ne bih je preporučio početniku.
otegodna okolnost za početnika je također i neimanje službenog repozitorija vlasničkih grafičkih drivera što je kod ostalih distri dovedeno da se rješava s dva klika. i tu je još problem s nvidia optimus, gdje je problem bumblebee instalacija, za razliku od nekih drugih distri.
inače kao korisniku KDE-a žarko želim koristiti distru koja prednjači s KDE implementacijom. oduševljava i brzina. također je veliki plus što iza projekta ne stoji jedan čovjek što je slučaj sa mnogim distrama i postoji opasnost da se projekt prekine iznenada.
ne, opensuse nije distra za početnika. meni se sviđa, al ne bih je preporučio početniku.
Istina je, osnovne zypper stvari se brzo svladaju. Znam po sebi, ali prije godinu dana mi baš nije bilo svejedno up-at i dup-at.stefan je napisao/la:Dobra stvar svega ovoga je što i početnici brzo nauče zypper
Vezano za početnike i Opensuse. Ne spominje se često, ali jedna od primarnih stvari potrebnih entuzijastičnom početniku je nekakav softver centar. Nešto kao na ubuntoidima. Lijep grafički prikaz programa, sa opisima i skrinšotovima. Na jedan klik udaljen od instaliranja. Ljudi vole isprobavati programe...
Where there is a gui there's a way.
/etc/zypp/zypper.confhrvooje je napisao/la:mene je od opensusea odbilo to što nakon instalacije sustava želim npr. instalirati vlc a on mi nakači uz taj paket još i nekih stotinjak drugih pa mi povuče cijeli update od 1 GB veličine. možda se može i bez toga, al bar nije po defaultu podešeno i ja ne znam kako.
Kod: Označi sve
[solver]
## Do not install soft dependencies (recommended packages)
##
## Valid values: boolean
## Default value: yes
##
installRecommends = no Ne znam koje su to druge distre, ali AFAIK samo Ubuntu ima vlasničke drivere za oba najveća proizvođača.hrvooje je napisao/la:otegodna okolnost za početnika je također i neimanje službenog repozitorija vlasničkih grafičkih drivera što je kod ostalih distri dovedeno da se rješava s dva klika.
No, bez obzira, driveri ne mogu biti u OBS-u tak da je to razlog.
Zbog toga ja početnicima ipak dajem Linux Mint KDE (ali KDE!). A za mene - openSUSE! 
Ako je početnik informatički pismen - neće imati većih problema ni da krene sa openSUSE-om.
Ima openSUSE puno prostora za poboljšanja, ne treba bježati od toga. Ali ako je krajnjem korisniku Linux alat a ne (samo) igračka, onda je openSUSE vrlo zahvalan odabir. Najviše zbog stabilnosti, ali i zbog količine dostupnih paketa, zbog (skoro) najnovijih verzija paketa, zbog konfigurabilnosti... i zbog zelene boje
Ima openSUSE puno prostora za poboljšanja, ne treba bježati od toga. Ali ako je krajnjem korisniku Linux alat a ne (samo) igračka, onda je openSUSE vrlo zahvalan odabir. Najviše zbog stabilnosti, ali i zbog količine dostupnih paketa, zbog (skoro) najnovijih verzija paketa, zbog konfigurabilnosti... i zbog zelene boje
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.