Ubuntu - acpi
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Ubuntu - acpi
Hebate konjak. Ja imam isti taj BIOS, samo iz 1998 i iam više opcija od tog tvojeg. Lol. Meni pod power ima brdo opcija za stand by, suspend, shutdown, ...
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Da, novi ventilator ima naljepnicu, no ako nešto nije uredu sa termalnim transferom od kućišta chipa na hladnjak, onda ti nema druge nego da tu naljepnicu počistiš sa skinutog coolera i eventualno chipa, te naneseš novu pastu iz tubice na kućište čipa (vrlo malo!), razmažeš (najbolje prstom) i vratiš cooler gore i prikopčaš....Markec je napisao/la: Novi ventilatori ne koriste termalnu pastu nego naljepnice -kada sam bio na praksi nisam stavljao termalnu pastu jer su ventilatori već imali naljepnicu, Ovdje je rijeć o laptopima
tu treba biti više oprezan jer sve je stisnuto i ugurano da se mora paziti da ne strgate nešto jer postoje svugdje neka spona.
Osim toga te naljepnice koje su defaultno nanesene na nove coolere, upitne su kvalitete. Odi u Links, kupi si Artic Ceramique termalku (22 kune) i imaš je za čitav život...
Odlična pasta, ja sam je koristio na Prescottu kada sam metao na njega ona ludi Thermaltakeov Sonic Tower....ohladilo mi proc za cca 12-15 C bolje od origigi hladnjaka..
Ne, pa ovo je očaj, a ne BIOS!! pokušat ću ti istražiti da li bi ovaj novi BIOS 3.0 imao više opcija...shrike je napisao/la:Hebate konjak. Ja imam isti taj BIOS, samo iz 1998 i iam više opcija od tog tvojeg. Lol. Meni pod power ima brdo opcija za stand by, suspend, shutdown, ...
Vjerojatno onaj Hotfix za WinXP zapravo baypassira BIOS i preko sebe uključuje Cool and Quiet (PowerNOW) opciju u Windowsima, kako ti proc nebi i u leru radio punom snagom...
Normalno je da ta opcija postoji u BIOS-u, no ovaj tvoj BIOS očito je smeće....
- cybervd
- Spol: M
- Kontakt:
Ništa od servisa u Linksu. Bio sam tamo kada sam htio da mi ugrade ram memoriju (DDR) i onda sam saznao da oni rade sitne stvari kao što su ugradnja memorije, hard diska itd. A za veći servis kao što je ovo sa procesorom, rekao mi je lik da odem u M San u Buzin, samo što je meni Buzin daleko. Napravio sam mali eksperiment, maknuo sam bateriju, skinuo poklopac tamo gdje mi se nalazi CPU i bakreni hladnjak sa ventilatorom i dobro sam usisao otvore sa vanjske strane gdje mi se nalazi bakreni hladnjak i sam ventilator samo sa smanjenom snagom usisavanja. Uključen mi je već 25 minuta i bez velikog opterećenja temperature su mi 46°C kod procesora i 54°C kod grafičke, ukoliko mi ovi senzori dobro pokazuju kaj sam jučer instalirao.
- cybervd
- Kontakt:
Na kraju sam si sam ugradio ram memoriju, jer lik iz servisa nije htio, jer sam kupio ram koja nije kupljena kod njih u Linksu, a oni nisu tada imali tu memoriju. Sumnjam da imaju i sada.
cybervd je napisao/la:Ništa od servisa u Linksu. Bio sam tamo kada sam htio da mi ugrade ram memoriju (DDR) i onda sam saznao da oni rade sitne stvari kao što su ugradnja memorije, hard diska itd. A za veći servis kao što je ovo sa procesorom, rekao mi je lik da odem u M San u Buzin, samo što je meni Buzin daleko. Napravio sam mali eksperiment, maknuo sam bateriju, skinuo poklopac tamo gdje mi se nalazi CPU i bakreni hladnjak sa ventilatorom i dobro sam usisao otvore sa vanjske strane gdje mi se nalazi bakreni hladnjak i sam ventilator samo sa smanjenom snagom usisavanja. Uključen mi je već 25 minuta i bez velikog opterećenja temperature su mi 46°C kod procesora i 54°C kod grafičke, ukoliko mi ovi senzori dobro pokazuju kaj sam jučer instalirao.
Dobro, a jesi ga istestirao pod 3D igrama pod Linuxom sada? i kontrolirao temeperature pod punim opterećenjem?
Još sam se nečega sjetio, baterija kad se intenzivno prazni ili puni razvija prilični količinu topline, pa može dodatno ugrijavati okolni prostor notebooka!
- Markec
Moja baterija na mojem HP laptopu je uvjek hladna, vjerojatno zato jer ima debeli sloj platike koji štiti bateriju od lomjenja i svaćega.
- cybervd
- Kontakt:
Nemam bateriju na laptopu, maknuo sam je. Sada su temp. za CPU 50°C, a za GPU 56°C. Sada ću probati pokrenuti igru.
Ajde, baš me zanima što će se desiti...pod Linuxom si, zar ne?cybervd je napisao/la:Nemam bateriju na laptopu, maknuo sam je. Sada su temp. za CPU 50°C, a za GPU 56°C. Sada ću probati pokrenuti igru.
- cybervd
- Kontakt:
Da, pod linuxom sam, Ubuntu 8.04. Kada sam pokrenuo igru Supertuxkart (nije moja omiljena igra, ali za test je ok
) od prijašnjih temperatura kaj sam napisao, temperatura pod full opterećenjem odnosno tijekom igre iznosile su za procesor 73°C i za grafičku 67°C, 20 min od završetka igre temperatura je pala na (trenutna vrijednost prema senzorima) za procesor na 48°C, a za grafičku 57°C.