[ZBIRNA TEMA] Windows vs. Linux

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Windows Vista i njezine strahote....

Post Postao/la Grof »

zlatkoA je napisao/la:A šta sam ja rekao da je Vista samo proba vidićete da će Win7 bit odličan
---valjda znam šta pričam ----ili neznam
Ma kako bude da bude ja bih jedino volio
pošto imam prijatelja mrzitelja linuxa da se linux optimizira i ubrza
ali pošto je on razvijan na bazi C koji je ruku na srce puno sporiji od Assemblya
neznam kako bi ga se moglo baš ubrzat.
A misliš da se Windoze pišu u Assembleru...ma daj.

U Assembleru su pisali programeri koji su znali programirat i iz kanti izvlačili maksimum jer se kante nisu mogle fizički proširivati (Spectrumi, Commodorei)
Danas se samo builda i builda kod, a kad nešto postane pre veliko ne optimizira se nego se na kutiju napiše. Trebate 16 GB RAM-a 2 TG Harda, processor još ne postoji, ali bude...
DoDo
Spol: M

Re: Windows Vista i njezine strahote....

Post Postao/la DoDo »

zlatkoA je napisao/la:ali pošto je on razvijan na bazi C koji je ruku na srce puno sporiji od Assemblya
neznam kako bi ga se moglo baš ubrzat.
Ajme meni, imaš li ti uopće pojma o čemu pričaš?

Assemly je pojam iz .NET-a koji predstavlja jedan "paket" koji sadrži kompletnu .net aplikaciju (nešto poput jar-a u javi, samo puno nespretnije izvedeno). I to nije brzo, nego je nešto najsporije što sam ikad vidio u životu.

Assembler je, s druge strane, program koji procesorske instrukcije prevodi u strojni kod koji procesor može izvršavati - instrukcija i njezin strojni kod su u odnosu 1:1 - prvi se može prevesti u drugo i obratno.

C je pak programski jezik, i to definitivno najbolji programski jezik jer, osim što nudi direktan rad sa memorijom i hardwareom (što obično može samo assembler), nudi i rad sa višim funkcijama koje su prilagođenije ljudima. Zato je C najbolji za pisanje jezgre operacijskih sustava i drivera. I windows kernel i linux kernel i macos kernel i svi ostali današnji kerneli (solaris, BSD, ...) su pisani u C-u, kao i svi driveri za navedene operacijske sustave. U C-u su pisani i frameworki koji su potrebni za izvođenje instrukcija viših programskih jezika, npr. java virtual machine ili .net framework. I tu dolazimo do odgovora zašto je vista tako spora kako je, iako nema u sebi ništa revolucionarnog: e upravo zato što je većina programa koji dolaze s vistom su rađeni u .net-u radi "bolje kompatibilnosti", no to nema apsolutno nikakvog smisla jer se prilikom izvođenja .net programa MSIL instrukcije (.net-ovske instrukcije) prvo moraju kompajlirati u x86 ili x64 instrukcije (at runtime, zato i jest sporo) i tek onda izvesti. Na sličan način radi i java, no s jednom razlikom - java je 13 godina stara tehnologija, te ima puno više iskustva u izvođenju bytecode instrukcija te ima hrpu optimizacija, što javu čini "samo" 1.3 puta sporijom od C-a (priznajem, i meni je to malo teško za vjerovati - ja bih dao procjenu od barem 2x sporija, ali sun microsystems tvrdi da je 1.3, pa neka im bude...).

Sad ostaje samo pitanje zašto M$ tolko forsira .net, kad im kompatibilnost sa ostalim OS-evima (što je očekivano od virtualnih mašina poput .net frameworka) očito nije u interesu (.net framework je izdan samo za windowse, dok open source projekt mono za M$-ovim .net frameworkom daleko zaostaje). Ja mislim da M$ očekuje da netko napravi procesor koji će direktno moći izvršavati MSIL instrukcije (valjda im je za to povod činjenica da je sun već uspio napraviti procesor koji direktno može izvoditi neke java bytecode instrukcije). Što bi se time postiglo? Pa..., budući da je .net uglavnom zatvoren softver, na navedenome hipotetskom procesoru bi se mogli izvršavati samo programi pisani u .net-u, odnosno na windowsima. Na takvom bi procesoru vista čak i brže radila, no definitivno ne bi trošila ni bajt manje memorije. Ja se samo nadam da nitko nije dovoljno lud da započne izradu takvog procesora.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
kaiwan

vista toliko dobra da je nece niti krasti

Post Postao/la kaiwan »

Umro od smijeha kada sam ovo pročitao:

Microsoftov pravni ured objavio je da se prilikom piratizacije operacijskih sustava softverskog diva pirati još uvijek radije okreću XP-u, nego njegovu recentnom OS-u, a kao razloge tome navode izuzetno dobre oblike zaštite ugrađene u Vistu.

Preuzeto sa: tportal
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
Grof
Site Admin

Re: vista toliko dobra da je nece niti krasti

Post Postao/la Grof »

Ah, što radi ta taština rofl
Markec

Post Postao/la Markec »

Grof je napisao/la:Ah, što radi ta taština rofl
moj tetak ima firmu, on kaze cim ljudi kupe laptop koji je uz vistu ondma ga ruše i stave xp ili on to njima radi.
zole052

Post Postao/la zole052 »

svi ostali bez komentara :mrgreen:

o cemu to pricaju, otkako je izasla vista ima piratska verzija samo sto je nitko ne zeli iako je "besplatna" ruga_se ruga_se ruga_se
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Markec je napisao/la:
moj tetak ima firmu, on kaze cim ljudi kupe laptop koji je uz vistu ondma ga ruše i stave xp ili on to njima radi.
Koliko je meni poznato, to uglavnom SVI rade. Nisam do dana današnjeg vidio niti jedan kompjutor u radu sa instaliranom Vistom... niti jedan... (možda se ja krećem u "krivim" krugovima) rofl
csx

Post Postao/la csx »

hm... ja na predavanjima na faksu vidjam samo laptope sa vistom... : /
zole052

Post Postao/la zole052 »

csx je napisao/la:hm... ja na predavanjima na faksu vidjam samo laptope sa vistom... : /
ma to se ljudi zele pokazati da imaju tako mocno racunalo da im 'cak' i vista radi :lol:

meni jos svi prijatelji imaju xp, zalosno je sto je vista izasla prije skoro dvije godine... da je izasla prije koji mesec ajde...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ja isto ne znam kad sam zadnji put vidio računalo s Vistom.
Prije par mjeseci ...
Odgovori