Kome Koala radi dobro?

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

pingu

Re: Kome Koala radi dobro?

Post Postao/la pingu »

meema je napisao/la:pa sta nij eono da komp obicno trosi memorije koliko ima???ako imas manje,trosi manje a ako imas vise trosi vise??? :misli
jel recimo, na windowima XP... moja je sestricna imala 250mb ili koliko vec je :D i njoj je XP radio normalno i bez stekanja i trosio puno manje memorije...cca 200tinjak...a ja sam imala 1gb i meni je isto sve radilo normalno, s tim da je meni trosio cca 300-500...znaci - firefox,msn,winamp i to :D sve u biti isto...

e sad, ne znam dal je tako i na linuxu...
Za Linux je neiskorišteni RAM = bačeni RAM. Zato Linux kešira čim više programa u RAM kako bi korisnik imao brži pristup tim programima. Na Visti pa nadalje Microsoft je uveo nešto slično pod nazivom Superfetch, ali ne radi tako efikasno kao na Linuxu. Rošta po disku kao traktor, ili je to ona online defragmentacija u kombinaciji... :misli
Linux vrlo dobro barata memorijom i neće posezati za swapom (kao Windows prema page.file-u, on odmah u startu napuni page file, ali ne treba se raditi direktna usporedba jer su koncepcijski različiti sistemi) ako nema dovoljno dobar razlog. Sa više od 2GB RAM-a, može se GNU/Linux vrtjeti bez swapa ali sve zavisi što se pokreće od programa. Linus se od samih početaka razvoja potrudio oko memory managementa u Linuxu.
Starter
Spol: M

Post Postao/la Starter »

madone je napisao/la:
Starter je napisao/la:A neznam dal mi je komp 64 ili 32 bitni.. Kad dođem na system monitor pise samo intel(R) Celeron(R) CPU 2.66 GhZ :misli :roll:
Za informacije o kernelu

Kod: Označi sve

uname -a
ako imaš na kraju x86_64 to znači da koristiš 64 bit kernel

Kod: Označi sve

Linux madone-desktop 2.6.31-14-generic #48-Ubuntu SMP Fri Oct 16 14:05:01 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux
Za više info o svom procu(dali podržava 64bit, guglaj)
meema je napisao/la:pa sta nij eono da komp obicno trosi memorije koliko ima???ako imas manje,trosi manje a ako imas vise trosi vise??? :misli
Ja prvi put čujem za tu teoriju... i ne vjerujem....

slika

Ne vidim da igdje pise dali je 64 ili 32 bitni. Mozda neka druga naredba u treminalu?? :misli
Starter

Post Postao/la Starter »

Suko je napisao/la:Da. Točno.
512 Mb je minimum minimuma za GNOME.
To ti je vjerojatno problem.
Zašto ne nadodaš makar na 1 GB? Memorija nije skupa danas.
ubuntu mi je u leru trosio oko 160mb a sa mozillom kad je upaljena 240-280mb
Sad sam se bacio na kubuntu da vidim kako ce se ponasati i radi super. cak sam mislio da moja kanta nnece moci Kde podnest.. kub sa Kenquerorom mi trosi oko 240mb
Mislim da ono zamrzavanje u crno bjelo nije imaloo veze s ramom
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Svaka čast!
KDE 4 na 512 RAM-a!
Čovječe! Ja sam mislio da je to nemoguće!
Ajde probaj Vistu na tome pokrenuti... :D
Starter

Post Postao/la Starter »

Suko je napisao/la:Svaka čast!
KDE 4 na 512 RAM-a!
Čovječe! Ja sam mislio da je to nemoguće!
Ajde probaj Vistu na tome pokrenuti... :D
Suko nebi vjerovao.. Ne šteka, nije usporen e ko da sam na xfce-u, tak se ponasa, Nisam jos dodavao ove đinđure, cube i ostale efekte ali i to cu nadodat pa javim.. Nisam vistu probao, probao sam Win 7 bootat na virtualboxu i bootao ga je, i onda je komp trosio nekih 450mb rama.. To sam radio sa ubuntuom s tim da sam imao sve efekte, + avant
windiw navigator a on dodatno trosi
Taj linux me iznenađuje iz dana u dan
retsam

Post Postao/la retsam »

Također imam staru kantu 512 mb i Pentium D procesor, ali Kde radi zadivljujuće, svi efekti rade(cube,switch,slide) dobro skoro na svakoj distri(sve osim Fedore :( -ona se pak vuće ko prebijena mačka)
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Odgovori