Ajd ti pitaj tih 80% ljudi koliko njih je čulo za ili koristilo linux? Prema mom iskustvu, kad složiš linux nekome tko ne voli prčkati po sustavu, nego samo koristi web browser, sluša glazbu, gleda filmove ili radi u officeu, njemu radi super i bez problema. Staviš li ga nekome tko se voli igrati sa sustavom, a nema volje naučiti nešto novo, onda mu linux radi loše jer ga ubrzo pokvari s lošom konfiguracijom, koja je bitno drugačija od windowsove. A opet, ak ga daš korisniku koji se voli igrati sa sustavom, a ima volje naučiti nešto novo, taj onda postane jedan od nasglaskoncILLa je napisao/la:...ja radim u firmi koja ima preko tristo zaposlenih od kojih barem 80% koristi racunalo cijelo radno vrijeme, a od tih 80%, 80% vladaju iskljucivo osnovnom informaticke pismenosti ili jos i manje i to smo firma koji je u IT i telekomunikacijskim vodama, u drugim firmama je taj postotak i veci.
Heh, kako se uzme...4ndY je napisao/la:Pa po meni je baziranost GUI alata na CLI alatima samo prednost, a ne mana kava
Za security: DA
Za stabilnost: DA
Za profesionalan rad: možda
Za igre: NE
Za suspend/hibernate: NE
Za brzi boot/shutdown: NE
Zato i nova fedora fura KMS, koji je prvotni oblik veće integracije kernela i grafičkog sučelja (my reason #1 za prelazak na fedoru). No, jedva čekam dok Wayland server postane dovoljno dobar da u potpunosti zamijeni XServer. Wayland je čisti grafički server koji ne počiva na nekoj konzoli, nego se diže s kernelom (KMS je osnovni uvjet za njegov rad), a svi terminali su tada "terminal-emulatori" u grafičkom sučelju (poput gnome-terminala ili konsole-a).
Po meni, XServer bi trebao ostati u serverskim verzijama linuxa (i tu bih maknuo onaj vrlo nespretni DRI koji je glavni uzrok padova X-a, iako bi se time u potpunosti izgubila 3D sposobnost, ali povećala stabilnost rada), a za desktop verzije linuxa bi trebalo napraviti novi display server. Wayland je dobar kandidat, no kako se čini zasad, predviđen je samo za embedded sustave. Baš me zanima kako će se nastaviti njegov razvoj...