Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Donekle se slažem s goran_om, ali pitam se koliko je sam doprinuo poboljšanju situacije? Svatko, ama baš SVATKO može doprinijeti razvoju, znao kodirati ili ne. Donacije određenom projektu su itekako dobra pomoć u razvoju. Dakle, manje kritike i više doprinosa. 
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Cooleech je napisao/la:Donekle se slažem s goran_om, ali pitam se koliko je sam doprinuo poboljšanju situacije? Svatko, ama baš SVATKO može doprinijeti razvoju, znao kodirati ili ne. Donacije određenom projektu su itekako dobra pomoć u razvoju. Dakle, manje kritike i više doprinosa.
Pa evo, ja sam recimo Wikipediju smatrao odličnim projektom. Ok, tu se ne radi konkretno o FLOSS-u, ali se radi o ideji univerzalno dostupnog znanja koja je u osnovi bliska FLOSS principima. Otvorenost, dostupnost, suradnja.
Na prvi pogled prilično plemenite ideje nasuprot "tržišnom natjecanju" i "gazi čovjeka koliko stigneš jer lova je najbitnija, a čovjek je samo resurs". (Koliko vidim, i ti si radio kod jednog tipa modernog robovlasnika pa znaš o čemu pričam)
E, nakon par donacija Wikipediji vidim da su skupili zalihe od ne znam koliko miliona dolara za tu godinu.
(Ne kao posljedica mojih skromnih donacija, sigurno). Ali, oni koji su najviše doprinijeli projektu (dakle, autori članaka), nisu dobili nikad ništa.
Iako, slažem se da me ide ovo u vezi manje kritike i više doprinosa - savjet ti je u osnovi dobar, priznajem.
Ja znam kritizirati nekad i zato što sam malo iživciran nekim drugim stvarima. Ali eto, vjerojatno bih mogao malo nadopuniti wiki. Bude nešto.
Btw - jel se za to primaju donacije?
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
Dobro, vjerojatno nije samo tvoj potpis kriv, ali ...NETIQUETTE
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
- nicky
- Site Admin
- Spol: Ž
Ali tim autorima nitko nikada nije niti obećao nagradu za napisane članke i oni su znali da rade pro bono. Ali wiki, donacije i poštenje su sasvim druga tema i u ovoj temi offtopic.goran_ je napisao/la:..
E, nakon par donacija Wikipediji vidim da su skupili zalihe od ne znam koliko miliona dolara za tu godinu.
(Ne kao posljedica mojih skromnih donacija, sigurno). Ali, oni koji su najviše doprinijeli projektu (dakle, autori članaka), nisu dobili nikad ništa.
- jurastublic
@goran_: Šta misliš odakle se plaćaju serveri, bandwidth i ostala infrastruktura koja omogućuje to slobodno dijeljenje znanja na wikipediji? Ili bi radije da plaćaju autorima članke iz donacija a da infrastruktura ne postoji? Ili da netko vodi brigu o svemu pa onda dobiješ MSN, CNN ili Yahoo.
A wikipedija je posebna, baš kao i linux, upravo zato što lova nije na prvom mjestu nego sloboda. A to nosi specifične probleme, slabosti i prednosti.
A wikipedija je posebna, baš kao i linux, upravo zato što lova nije na prvom mjestu nego sloboda. A to nosi specifične probleme, slabosti i prednosti.
Otvorih novu temu (Donacije i transparentnost u FLOSS projektima) ovdje:nicky je napisao/la: Ali wiki, donacije i poštenje su sasvim druga tema i u ovoj temi offtopic.
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 98#p220154
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.
Re: Odg: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Ja sam u pocetku gledao neke upute na netu sta se tice instalacije tar gz paketa npr.,kucao sam neke naredbe u terminalu,trazio sam puste tutoriale po netu,i iskreno cu vam reci da sam se svaki put izivcirao,uvik bi mi u terminalu pisa neki error,uglavnom skoro uvijek bi nesto bilo drukcije od onoga sta bi nasa po netu.nicky je napisao/la:I još da dodam: ako netko neće kompajlirat jer nezna, ne želi, ne može ili štogod, nitko ga ne tjera da to i napravi.
Ali, to što ima i tu opciju, pa se žali da je to komplicirano i ne želi naučit niti pokušat i još to koristi ko argument da je linux ovakav ili onakav je licemjreno.
Tu na forumu postoji puno ljudi koji nemaju veze sa programiranjem, niti se time bave, pa su ipak uspjeli sami iskompjalirati koješta uz asistenciju.
Znaci evo npr. Pratio sam upute,ocu da kad otvaram file manager i kliknem desnim misem na neki folder,da imam opciju open as root,pratio sam upute i na kraju ipak nista nisam uspio promijeniti.
Desavalo mi se svasta u pocetku sa mintom,a i ubuntuom 12.04,mislio sam bacit instalacijske dvd-ove u smece,kroz glavu mi je prolazilo koji je ovo kretenski sustav......sve zbog toga sta sam se zaigrao sa terminalom,o kojem nista nisam znao.
Poanta je da ako tribas 20 puta zeznit cili sustav da bi posli pocea kuzit sta koja naredba znaci,onda Linux definitivno nije Lzs.
Zadnjih par miseci koristim jedan sustav,trudim se koristit terminal sto manje,poucen losim pocetnim iskustvima i mogu vam rec da problema nemam.
Sad ne znam u cemu je problem,mozda je i u meni,al znam samo da bi se na kraju junacki izivcira.
I sad kad pokusam nesto napravit preko terminala,uvik neki vrag,command not found i jos tako neki errori,uglavnom rijetko da ce nesto proc bez problema.
Ovo sta je goran cini mi se napisa,kad geek ne kuzi da je geek,to je problem.Ja bi volija naucit radit u cli itd....,ali poprilican broj ljudi nije briga i to morate shvatit.
Tommy21 je napisao/la: Ja sam u pocetku gledao neke upute na netu sta se tice instalacije tar gz paketa npr.,kucao sam neke naredbe u terminalu,trazio sam puste tutoriale po netu,i iskreno cu vam reci da sam se svaki put izivcirao,uvik bi mi u terminalu pisa neki error,uglavnom skoro uvijek bi nesto bilo drukcije od onoga sta bi nasa po netu.
nakon šta ti terminal izbaci error, kopipejstaš isti u patkicu i ona ti da rješenje...
Nije.Tommy21 je napisao/la: Poanta je da ako tribas 20 puta zeznit cili sustav da bi posli pocea kuzit sta koja naredba znaci,onda Linux definitivno nije Lzs.
pogledaj gorenavdenu metodu rješavanja.Tommy21 je napisao/la: I sad kad pokusam nesto napravit preko terminala,uvik neki vrag,command not found i jos tako neki errori,uglavnom rijetko da ce nesto proc bez problema.
Želiš li doista naučit radit u terminalu? imaš knjigu The Linux Command Line koja je slobodna i uči po njoj, lipo korak po korak, brzinom koja ti odgovara. I onda ćeš znat puno više i terminal ti više neće bit strah i trepet.Tommy21 je napisao/la: Ja bi volija naucit radit u cli itd....,ali poprilican broj ljudi nije briga i to morate shvatit.
- Cooleech
- Moderator
Ah, ti beginneri.. svi se boje terminala!
Da te utješim, Tommy21, bio sam poput tebe u svojem upoznavanju s Linuxom. Kad sam nekog vraga naučio, sve više sam se "igrao" u terminalu, a danas mi je gotovo nezamjenjiv u masu situacija. 
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
Već nakon nekoliko stranica, dogodit će se neka kemija između tebe i terminala.salkof je napisao/la:Želiš li doista naučit radit u terminalu? imaš knjigu The Linux Command Line koja je slobodna i uči po njoj, lipo korak po korak, brzinom koja ti odgovara. I onda ćeš znat puno više i terminal ti više neće bit strah i trepet.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Sent from my Nexus 10 using Tapatalk