freeOpen.net / Aquaticy

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
drone
Moderator

Re: freeOpen.net

Post Postao/la drone »

Jedan prijedlog (zaboravih je li već bilo, pa ako jest ispričavam se):
Ovo s korisnicima izgleda malo komplicirano. Znam da tebi tako ne izgleda, ali novom korisniku treba olakšati snalaženje. Možda bi bilo bolje podjelu na "Active User" i "User" potpuno ukloniti i omogućiti svakom korisniku opcije. Recimo da u svom profilu jednostavno označi koje funkcionalnosti želi i to je sve. I da to može jednostavnim klikom na određenu opciju promijeniti kad kod poželi.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

gMajstor je napisao/la: Usput pozivam LZS da otvori svoj nalog kao ActiveUser na freeOpen.net-u i stavljaju najave ka portalu LinuxZaSve.
Budemo obavezno!
gMajstor

Post Postao/la gMajstor »

Eto i jedan mali video o tome kako funkcioniše freeOpen.net. Prvenstveno namenjeno za ActiveUsere kako se otvara nalog i kako se dodaje sadržaj.
gMajstor

freeOpe.net aktivan web portal od danas je prepušten na milost i nemilost zajednice (korisnika). Kako se budete ophodili prema njemu tako će da vam bude i tolko će da traje. Odlučeno je da projekat sam sebe održava kao što je i zamišljeno i nikakva dodatna sredstva s naše strane neće biti uključena u dalji razvoj. S razvojem će se nastaviti samo ukoliko se pokaže potreba za tim. freeOpen.net je potpuno funkcionalan, i kao takav može da se upotrebljava za šta je i namenjen.
Do ove odluke se došlo nakon što su sve kompanije kao i razvijatelji distribucija i slobodnog softvera odbili da podrže projekat. Ukratko nisu imali 5 minuta vremena da kreiraju svoje profile (naloge) i potpuno besplatno pretstave svoje distribucije ili aplikacije korisnicima.
Dakle, sad će da se vidi kolko je zajednica zaista jaka ili je to samo prazno slovo na papiru.
Srećno.
http://www.freeopen.net/index.php?view= ... log&id=130
shicy

Post Postao/la shicy »

ne znam koliko im je u interesu dodatni tramak i reklamiranje istih stvari i na freeopen.netu...svaka distribucija ima svoje uhodane kanale tako da se ne čudim njihovoj odluci. jbg, vama je to možda bio udarac, ali mislim da morate shvatit developere distribucija koji svoje novosti šalju na sajtove, mailing liste, sve moguće društvene mreže, bla bla, kužite šta želim reć ;)
gMajstor

Shicy je napisao/la:ne znam koliko im je u interesu dodatni tramak i reklamiranje istih stvari i na freeopen.netu...svaka distribucija ima svoje uhodane kanale tako da se ne čudim njihovoj odluci. jbg, vama je to možda bio udarac, ali mislim da morate shvatit developere distribucija koji svoje novosti šalju na sajtove, mailing liste, sve moguće društvene mreže, bla bla, kužite šta želim reć ;)
Apsolutno se slažem. Podržavaju sve moguće društvene mreže gde su upumpani milioni i gde moraju da plaćaju ... a inače šire priču o slobodnom softveru.
Lično, da, osećam ovo kao poraz, ali i kao pobedu. Poraz jer su uništili sve ono u šta sam verovao kad je reč o slobodnom softveru, a pobedu iz više razloga koje neću da spominjem (da ne bih opet popio ban, ili započeo svađu).
Sad mogu da se posvetim nekim novim projektima. A slobodan softver kao takav ostavljam za sobom. I kolko čitam nisam jedini, ove godine je jako puno razvijatelja raznih distribucija i aplikacija kao i medija napustilo FLOSS . Sad ih u potpunosti shvatam.
Bilo kako bilo, jako lep projekat (koji i sad s ponosom gledam) ostavljam za sobom, ukoliko se nametne potreba nastaviće se razvoj, ali samo ako sam sebe bude mogao finansijski da podrži (od mene neće videti ni pare) kao što je zakup servera ...
U pregovorima sam bio sa nekim ljudima (firmama) dobre volje, da se učesnici koji aktivno budu učestvovali na razvoju mreže, pisali tekstove, dodavali videa itd da budu nagrađeni (pokloni vrednosti od 70 do nekih 100 evra) ... sve je to palo u vodu.
Sad mi je jasno zašto se GNU/Linux nalazi tamo gde se nalazi ... i verovatno se to nikad nece ni promeniti, iz jednostavnog razloga, jer velika većina ljudi koja razvija slobodan softver je jako škrta i u celoj priči gleda samo i isključivo sebe.
Ova mreža je bila osmišljena tako da približi slobodan softver obicnom coveku, nekom ko tek ulazi u te vode, da zaista pruzi potpuni pregled dešavanja ... ali neko ne želi i neće. neću više da pametujem, jer ... mislim da sam dovoljno rekao.
MOlim sve da ukoliko nemaju nešto pametno da kažu vezano isključivo za freeOpen.net, da na ovoj temi ne repliciraju, da ne bi započinjale bespotrebne svađe.
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

F(L)OSS zajednica je decentralizirana i ne mozes sve dobiti na freeopen. Neuspjeh takvog pokusaja nije razlog za napustanje slobodnog softvera.

Zajednica je jaka, ali zaboga, ne mozes ljude natjerati da budu dio freeopena.
shicy

Post Postao/la shicy »

točno to...ljudi rade na distribucijama, otklanjaju bugove, održavaju pakete, odgovaraju na pusta pitanja, imaju svoje fb,g+,identi.ca,twitter + bla bla račune i nemaju volje/vremena sad sve to još prebacivat na freeopen...razumijem ih
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Da, mislim da je problem s freeOpenom to što pokušava ili želi biti drugi Distrowatch uz neke komponente društvene mreže. A Distrowatch već postoji, i postoji hrpa društvenih mreža. Osim toga, očekivati planetarnu popularnost i uspjeh u samo pola godine je...hm, kako da to kažem, vrlo udaljeno od stvarnosti.

Ista stvar se događa s ljudima koji žele biti profesionalni blogeri, pa otvore blog i onda ljutito nakon pola godine odustaju od svega jer im je posjećenost i dalje izražena u jednoznamenkastim brojevima, nitko im ne komentira postove i nisu popularni.

Ako želite "poslovati" na Internetu - a ova mreža, kao i bloganje su upravo to - morate shvatiti da se uspjeh ne događa preko noći, bez obzira na to što je Internet svima dostupan i "svi su stalno online". Uspjeh je proces, a ne rezultat, i za njega je potrebno strpljenja i vremena. Ni ove najveće društvene mreže nisu postale "hit" za par mjeseci. Pinterest je postojao, čini mi se, godinu dana prije nego su svi počeli pisati o njemu i otkrivati ga. Identi.ca postoji već dugo, a i dalje je u sjeni Twittera. Google+ su u prvo vrijeme proglašavali promašajem, a danas svaki iole ugledan bloger ima aktivan profil tamo i koristi Google Authorship.

Nadalje, primjer - moja šefica je otvorila turističku agenciju iako već postoji stotine takvih u Hrvatskoj. Ona se hoće istaknuti time što se orijentira na skandinavsko tržište. Problem je što nije jedina, i konkurencija su joj najveće hrvatske agencije koje rade upravo istu stvar. Baš kao što su tebi konkurencija Distrowatch, FB, G+ i ostale mreže. Agenciju ima točno pola godine, i nema apsolutno nikakvog profita. Možda je uspjela prodati dvije rezervacije u tih pola godine. Stranica ima jako malo posjetitelja. Ali žena NE ODUSTAJE. I tu je poanta ove priče. Ona bi sad mogla isto kao i ti, odustati i proklinjati sve turiste i turističke agencije svijeta i početi se baviti svinjogojstvom. Ali žena voli to što radi, cijeli život se bavi turizmom i nastavit će ulagati u svoj posao, potražiti neke druge načine da joj to uspije. Dakle, ako zaista voliš F(L)OSS, ne bi se trebao tako lako predati.

Nadam se da će ti ovaj post barem malo pomoći da sagledaš situaciju iz drugog kuta. Ako si već čvrsto odlučio da odustaješ - OK, to je tvoj projekt i tvoja odluka, ali mislim da je šteta, a i pomalo nepravedno, "ostaviti slobodan softver" zbog te jedne instance. Također, ove generalizacije o tome da je većina ljudi koja razvija slobodan softver škrta i sebična su pogrešne i također nepravedne. Već sama činjenica da razvijaju SLOBODAN softver i daju svoj kod svima na korištenje bez naplate to potvrđuje. Ljudi koji razvijaju slobodan softver ulažu svoje slobodno vrijeme u to, i obično nemaju cijeli PR tim iza sebe koji bi odgovarao na mailove, tweetove i kreirao profile na novim mrežama. Vjerujem da su im prioritet bugovi i njihovo otklanjanje da bi konačni proizvod bio što bolji. Ako je to sebično, onda ja ne živim na istom planetu kao i ti. :(
gMajstor

Mrtav!

... ali ako nekoga zanima akvaristika, slobodno nek dođe na www.aquaticy.com .
Odgovori