Da li instalirati Fedoru 16?

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
shicy
Spol: M

Re: Da li instalirati Fedoru 16?

Post Postao/la shicy »

mislim da na adobeovoj stranici imaš pod download options izabrat yum for Linux i onda ga "open with package manager" ili "package installer" ;)

za kodeke imaš na wiki stranicama, to ti Andy može bolje reć...repozitorij se zove "rpmforge" ili tako nešto ;)
V176V88

Post Postao/la V176V88 »

Adobe sam instalirao, samo ga trebam ponovno pokrenuti pa javim. A kako rješiti onaj problem sa rhytmboxom. Da li je moguće ikako postiči da sistem bude na eng a libre office na hrvatskom ili mora sve biti na hrvatskom?
Još uvijek samo početnik.
shicy

Post Postao/la shicy »

sistem ti može bit na eng a ti instaliraš hrvatski language pack za LibreOffice ;)
V176V88

Post Postao/la V176V88 »

Hm, Adobe ne radi, restartao sam i sve, ali nažalost ne radi. nema veze, to mi nije neophodno. možda nisam dobro pročitao Hugov tekst.
V176V88

Post Postao/la V176V88 »

Ovako, skinuo sam adobe flash i postupio kako si opisao, Shicy. Ništa se nije dogodilo pa sam zaključio da možda treba otvoriti konzolu i upisati yum install adobe flash player i nešto se zaista instaliralo (iako je napisalo no adobe ono flash, nešto slično tome...) ali očito nije instaliran adobe flash. vidim da bez njega npr ne mogu uploadati slike na njuškalo ili tako nešto, a to mi je ipak potrebno. zato molim za pomoć kada netko stigne. pozdrav!
shicy

Post Postao/la shicy »

hm...ja sam sa adobeove stranice najnormalnije instalira na način da taj yum for linux otvorim sa paketnim installerom...
DoDo

Post Postao/la DoDo »

4ndY je napisao/la: U prošlom sam postu rekao da je krivo optuživati Fedoru za Flash, kodeke, što već, ako je problem isključivo u vlasničkim grafičkim driverima. Vjerojatno si želio dati veću težinu svojoj tezi da Fedora nije za "obične" korisnike nego što je to realna činjenica pa si nabacao još vagon termina. Ako smo se riješili tih retoričkih ukrasa, možemo diskutirati o grafičkim driverima.
:?:
Pa problem i jest iskljucivo sa vlasnickim driverima. Ono kaj sam ja istaknul je da rpmfusion repozitorij nije sluzbeno podrzan te da ak u njemu se nadje los paket koji ti strga sustav, mozes se slikati ako ne znas sam iz terminala popraviti stvar. To bas i nije "point and click" iskustvo koje "obicni" korisnici ocekuju od svog OS-a.
4ndY je napisao/la: Drugi dio mog posta odnosio se na krivu percepciju Fedore kao _jedine_ koja ima tih problema, u odnosu na sve ostale. Činjenica je zapravo da jedino Ubuntu i komercijalne distre ne dolaze s tim setom problema (i one koje djelomično nelegalno vlasničke pakete stavljaju u svoje distribucijske kanale), u odnosu na sve ostale (uključujući i Fedoru) koje dolaze.
Tu percepciju sam stekel temeljem svog iskustva: od svih distribucija koje sam koristio (SuSe 10.0, 10.1, 10.2, 10.3, 11.4, Fedora 4, 12, 13, Ubuntu 7.10, 8.04, 8.10, 9.04, 9.10, 10.04, 10.10, Arch linux), jedino sam na Fedori imao takvih problema (pogotovo problema u kojima update strga sustav).
4ndY je napisao/la: Stoga početnik može birati između Ubuntua (i kvazi-legalnih polu-derivata) na kojima ima komfor da većina toga radi "out-of-box" ili svih drugih distribucija koje dolaze uglavnom sa slobodnim softverom (ne toliko zbog ideoloških razloga, nego što ne mogu drugačije bez posebnog dogovora), a time donose set problema povezanih s vlasničkim softverom.
Zato nije ni cudo zasto svi pocetnici biraju Ubuntu.
4ndY je napisao/la: Ako se vratimo na priču o vlasničkim grafičkim driverima, tu je stvar isto prilično jasna: vlasnički su grafički driveri problem jer proizvođač ne prati razvoj X-a i vezanih sustava (u što si ti vjerojatno bolje upućen). Stoga ne vidim razumnosti u tome da se neka distribucija suzdržava od napretka cijelog grafičkog sustava i time benefita svim svojim korisnicima koji koriste slobodne drivere u korist proizvođača vlasničkih drivera jer su oni lijeni(?) pratiti razvoj istoga.
Nisu lijeni, nego nemaju resursa za pracenje necega sto se tako brzo mijenja. Cak ni NVIDIA, koja ima najvece resurse i najbolje prati X i jos k tome ima svoje developere u X.org projektu ne uspijeva biti up-to-date sa svakim mogucim commitom u kernel i X. Medjutim, oni ipak uspijevaju dodati podrsku u svoj vlasnicki driver za najnoviji kernel i X u trenutku njihovog izlazenja (obicno bude driver vani i prije release-a kernela i X-a ako se zna da nece biti vise promjena, nego samo eventualni bugfixovi). Dobar primjer je Arch - on uvijek ima najnovije verzije X-a i kernela, a nikad se ne dogodi da nakon updatea driver ne bude kompatibilan s kernelom ili X-om. S druge strane, na Fedori se takve stvari dogadjaju jer ekipa iz RPMFusion repozitorija ne pripremi paket za nvidia driver isti dan kad dodje update za kernel ili X pa korisnici budu par dana zakinuti za graficko sucelje. Ako cemo pricati o lijenosti, rekao bih da je tu problem lijenost (ili mozda nedostatak vremena) ekipe iz rpmfusion repozitorija, a ne nvidie (fglrx je prica za sebe - oni kasne i po par mjeseci s podrskom za zadnji kernel/X).
4ndY je napisao/la: Npr. XYZ ljudi neće dobiti poboljšanja i ispravke grafičkog podsustava na svojim Intelovkama ili starijim Radeonkama ili čime već (a takvih je jako puno), zato što se čeka da izađe novi fglrx koji dobro radi s novim X-om. Mislim da su takvi kompromisi loši jer slobodan softver treba imati prioritet (u suprotnom, možemo slobodno koristiti W. koji nemaju tih problema), ali srećom, onaj tko se ne slaže sa mnom ima barem par distribucija koje to rade pa žrtvuju ekipu koja koristi slobodne drivere da bi ovima koji vrte vlasničke bilo bolje.
To je opet stvar ukusa. Slazem se da ljudi koji koriste OSS drivere imaju pravo na najnovije verzije X-a i kernela. Medjutim, kompromis se vrlo lako moze napraviti na nacin da package manager ne dozvoli update ako imas paket koji zahtijeva neku stariju verziju nekog drugog paketa, a u suprotnom ti dozvoli - npr. ako na Archu iz AUR-a instaliras fglrx, neces moci upgradeati X i kernel sve dok se ne pojavi verzija fglrx-a koja podrzava novi kernel/X; u suprotnom ces moci upgradeati na najnoviju verziju - u svakom slucaju imas stabilan sustav. Na Fedori 12 to nije bilo tako elegantno rijeseno, ali mozda su to sad u 16-ici to rijesili.
4ndY je napisao/la: U konačnici, mogu se složiti s tobom da, u ovom slučaju, Fedora zbog problema s vlasničkim grafičkim driverima nije najpoželjnija distribucija početnicima, ali ne mogu prihvatiti da je to Fedorin problem (kao ni svih drugih sličnih distri) jer takav stav dovodi u konačnici do loših posljedica za FLOSS zajednicu i slobodan softver.
Pa nitko ni ne tvrdi da je to Fedorin problem, to je njen feature :mrgreen: . Fora je jedino u tome da se pocetnicima tesko snaci u takvoj situaciji pa im ju zato ne preporucam, a od toga je i krenula ta diskusija...
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
V176V88

Post Postao/la V176V88 »

Ekipo, nakon pola dana provedena za računalom, ipak sam se povukao iz bitke sa fedorom. Bolje je meni da ja ostavim svoj stari potpis i na distrowachu se debelo držim kategorije beginners pri odabiru OS. Sada imam umjesto minta Pinguy OS, nije loš. Zadovoljan sam. Kao za mene stvoren, sve je jedan klik daleko. :) Hvala vam na trudu da mi pomognete, puno ste mi pomogli jer bez vas nebi ni instalirao fedoru. Ipak je najbolje da se još zasad držim podalje nje jer su za nju potrebna malo složenija znanja. Pozdrav!
shicy

Post Postao/la shicy »

vidi ga...šta si se prepao? udri po Fedori ;) staviš je u dual-boot i ne misliš se puno...ako se šta skrši, imaš drugi OS ;)
V176V88

Post Postao/la V176V88 »

LOL :D ma znam, u pravu si ali kad malo pogledam, eto 16 je sati danas nisam knjige ni pogledao, cijeli dan sam za računalom. pregorjet će mi hardver! :D možda pokušam napraviti ono što je Hugo predložio - gnome 3 i ubuntu 11.10 pa dobro. nije fedora za mene. Za mene su neke od ovih. http://distrowatch.com/search.php?category=Beginners i sada imam jednu od tih i gotovo. Ma mint je još najbolji, nisam trebao ništa ni mjenjati. uf kako ne volim kada krenem entuzijastično u nešto i onda kada sve napravim što sam zamislio pitam samoga sebe "čemu to?". danas je tako bilo sa fedorom. imao sam mint, sve je bilo super, radila je kao sat, i lijepo izgleda i sve ali ne... uvijek moram probati ovo, ono i tako stalno... :D
Odgovori