problemi sa bootanjem
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- Davor
- Spol: M
- Kontakt:
Re: problemi sa bootanjem
Kako se editira menu.lst datoteka?
Kad ju editiram, nemogu snimiti novo stanje jer nemam dozvolu.
Moraš biti root, dakle:Davor je napisao/la:Kako se editira menu.lst datoteka?
Kod: Označi sve
sudo gedit /boot/grub/menu.lstU datoteci menu.lst pronađi title Linux Mint, kernel 2.6.24-16-generic, liniju kernel zamijeni ovom mojom boldanom. root (hd0,0) ostavi tako, ako ne ide, onda probaj sa root (hd1,0) u drugom pokušaju...title Linux Mint, kernel 2.6.24-16-generic
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=d1122446-14ee-419f-84ca-74cdd770c698 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-16-generic
pa javi...
- Davor
- Kontakt:
Opet sam zaglavio
E, da.Kako editiram datoteku koja je na disku gdje i Mint, a ja mogu dići Linux samo preko Ubuntu live CD?
Joj..... kolko još moram učiti kava Nadam se da ima dosta živaca za mene!
E, da.Kako editiram datoteku koja je na disku gdje i Mint, a ja mogu dići Linux samo preko Ubuntu live CD?
Jednostavno, klikni mišem na 80 GB Media disk u nautilusu ili dlphinu, da se mounta, onda otvoriš nautilus ili dolphin iz terminala sa sudo, da ima root prava ,te tako editiraš datoteku.Davor je napisao/la:Opet sam zaglavio![]()
Znači ne iz filesystem-a od livecd-a, nego iz onog /boot/grub menija sa tog mountanog diska
- Davor
- Kontakt:
Evo, javljam se iz mog dragog Minta.To je to, rješeno.Grof je napisao/la:Jednostavno, klikni mišem na 80 GB Media disk u nautilusu ili dlphinu, da se mounta, onda otvoriš nautilus ili dolphin iz terminala sa sudo, da ima root prava ,te tako editiraš datoteku.Davor je napisao/la:Opet sam zaglavio![]()
Znači ne iz filesystem-a od livecd-a, nego iz onog /boot/grub menija sa tog mountanog diska
Hvala Grofe po ko zna po koji put!
E sad me zanima kako se pored jedne već instalirane distribucije, recimo primarne, instaliraju za probu druge distre, a da si ne napravim ponovno probleme kao ovo sada?Je li moguče imati jedan Grub sa menu izborom više OS-ova kao što sada imam LinuxMint i Windows XP, ali sa više distri i izborom u Grubu za iste?
Ma nema na čemu...Davor je napisao/la: E sad me zanima kako se pored jedne već instalirane distribucije, recimo primarne, instaliraju za probu druge distre, a da si ne napravim ponovno probleme kao ovo sada?Je li moguče imati jedan Grub sa menu izborom više OS-ova kao što sada imam LinuxMint i Windows XP, ali sa više distri i izborom u Grubu za iste?
Naravno da je moguće. Ako želiš da ti Mint ostane primaran, a ostali OS-ovi sekundarni, onda treba ostaviti Mintov MBR i Mintov menu.lst, a u taj menu.lst samo dodati stavke za učitavanje drugih kernela. TE treba znati UUID-ove particija na kojima su ti kerneli.
UUID-ove dobijaš sa vol_id naredbom, a ostale podatke (image kernela i opcije) analizirajući /boot/grub direktorij te druge distribucije koju želiš ugraditi u Mint.
Najveći je problem u svemu što uvijek pri instalaciji nove distre ta ista pregazi MBR od dotadašnje, pa ti moraš iznova kreirati Mintov MBR...
No, dobro je u svemu što nova distra nikada ne pregazi menu.lst od Mint-a, pa tako uz ono:
Kod: Označi sve
sudo grub
root (hd1,0)
setup(hd1)
quit- Davor
- Kontakt:
Sada sam probao ponovno bootati i iz Mintovog Gruba radi samo Mint generic.Ostali (safe mode, memory testing i Win XP) javljaju grešku.
Da li u menu.lst i za ove ostale stavke treba upisati (hd0,0)?
Da stavi i za ostale root (hd0,0).Davor je napisao/la:Sada sam probao ponovno bootati i iz Mintovog Gruba radi samo Mint generic.Ostali (safe mode, memory testing i Win XP) javljaju grešku.
Pa javi radi li. Ako ne radi, napiši koju grešku izbacuje....
- Davor
- Kontakt:
Sa (hd0,0) sada sve što se tiče Minta radi, jedino nemogu dići Windows XP vjerojatno jer je na drugom disku.U menu.lst je već bilo za XP namješteno (hd0,0)Grof je napisao/la:Da stavi i za ostale root (hd0,0).Davor je napisao/la:Sada sam probao ponovno bootati i iz Mintovog Gruba radi samo Mint generic.Ostali (safe mode, memory testing i Win XP) javljaju grešku.
Pa javi radi li. Ako ne radi, napiši koju grešku izbacuje....
root (hd0,0)
Filesystem type ext2fs, partition type 0x83
savedefault
makeactive
chainloader +1
Error 13: Invalid or unsupported executable format
- Davor
- Kontakt:
Ima li rješenje za ovaj moj problem bootanja XP-a?