Boot problem

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
STmateo
Spol: M

Re: Boot problem

Post Postao/la STmateo »

Grof je napisao/la:OK, dakle imamo standardni intelov sound čip

daj ovo napravi:

Kod: Označi sve

lsmod | grep snd
iako vjerujem da će među modulima biti snd-hda-intel

aki ipak daj listu
evo lista:

mateo@mateo-Aspire-7730G:~$ lsmod | grep snd
snd_hda_codec_hdmi 25642 1
snd_hda_codec_realtek 340290 1
snd_hda_intel 25862 1
snd_hda_codec 99049 3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
snd_hwdep 6660 1 snd_hda_codec
snd_pcm 89104 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_seq_midi 5932 0
snd_rawmidi 22207 1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 7291 1 snd_seq_midi
snd_seq 57512 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 23850 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 6912 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 64117 12 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore 1240 1 snd
snd_page_alloc 8588 2 snd_hda_intel,snd_pcm
mateo@mateo-Aspire-7730G:~$
STmateo

Post Postao/la STmateo »

Grof je napisao/la:to je na žalost bug u kernelu (jesemti taj kernel....)

probaj po ovim naputcima, to bi trebao biti workaround

https://wiki.ubuntu.com/Audio/Installin ... verModules
Proba sam i ovo, ali sad mi se cini jos gore. Prije sam ima neko opcije koje sam moga birat u "sound prefrences, sad nema nista

Evo slike:

slika

slika
STmateo

Post Postao/la STmateo »

zole052 je napisao/la:Bas zbog ovakvih stvari linux mint po defaultu ne updatea kernel pa kada se vec pocnes snalaziti na linuxu onda ukljucis sve updateove pa ako se i desi neko zlo snadjes se ali ako si pocetnik takve stvari ti mogu samo zakomplicirati zivot i pokvariti dozivljaj linuxa.

Usput ako si zainteresiran za mint trenutacni mint 10 rc iako nije finalna verzija meni radi odlicno i bez greske... a svi paketi za ubuntu ti rade na njemu jer je od ubuntua i napravljen.
Slažem se, pokvari doživljaj. Većina ljudi bi rekla "pa zasto da se ja sad zajebajem s tim kad mi to radi na Windowsima"...
Siguran sam da se necu vratit na Win7, a ako ne uspijem rjesit ovi problem onda cu se prebacit na mint (iako bi to volia izbjec jer sam se taman navika na Ubuntu)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Budemo još pokušali, no ako ćeš ići na drugu distru, radije probaj PCLinuxOS. Ta distra ima zaista fino riješenu podršku hardveru ;)
zole052

Post Postao/la zole052 »

Grof je napisao/la:Budemo još pokušali, no ako ćeš ići na drugu distru, radije probaj PCLinuxOS. Ta distra ima zaista fino riješenu podršku hardveru ;)
Ajde grofe ko da ubuntu/mint nema :peace
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

poludim kad nešto radi, pa onda ne radi. Ubuntu si takve stvari ne bi smio dozvoliti ;)
zole052

Post Postao/la zole052 »

Grof je napisao/la:poludim kad nešto radi, pa onda ne radi. Ubuntu si takve stvari ne bi smio dozvoliti ;)
Istina ali covjek ima problem samo zato sto je 'pocistio' disk od starih kernela a nije bas trebao :mrgreen:
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

zole052 je napisao/la:
Grof je napisao/la:poludim kad nešto radi, pa onda ne radi. Ubuntu si takve stvari ne bi smio dozvoliti ;)
Istina ali covjek ima problem samo zato sto je 'pocistio' disk od starih kernela a nije bas trebao :mrgreen:
Nema problem čovjek, nego problem ima kernel :mrgreen:

Nije ni normalno ni u redu da starija verzija kernela radi uredno sa hardverajem, a novija više ne s istim tim hardverom.

Zato volim Arch. Uredno zaključah onaj kernel koji mi radi savršeno s notebookom i šlus. Meni bolji/noviji/ljepši ne treba. Fala lepa ;)

Kako si kernel.org može dozvoliti ovakve propuste. To jako šteti popularizaciji istog. Ne smije se dozvolit ida ono što je radilo uredno u dosadašnjim verzijama od jednom više ne radi.

EDIT:
Ali u synapticsu se uredno može odabrati prethodna inačica kernela i instalirati je. Ne kužim u čemu je frka?
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

to isto mozes i na ubuntuu, odnosno bilo kojem deb sustavu i ne samo kernel, nego bilo koji paket.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

glaskoncILLa je napisao/la:to isto mozes i na ubuntuu, odnosno bilo kojem deb sustavu i ne samo kernel, nego bilo koji paket.
možeš, da...
Odgovori