sto se reklame tice nismo li nedavno imali vijest na portalu da ce IBM (najvjerojatnije) uloziti "opake pare" u promociju linuxa za mase??The Acacia Strain je napisao/la:Da, istina... ali šta kada jedan klinac razgovara s drugim klincom o igricama i onda taj koji ima windowsi počne solit pamet ovom kako je windows za igrice, a linux ne... odmah se formiraju u "ostale loše indoktrinirane korisnike" kako bi ti rekaoGrof je napisao/la:Gledaj, klincima je uvijek roditelj uzor - uvijek!
Ako mu roditelj već na početku na PC stavi Linux, on će ga prihvatiti i na kraju se čak osjećati i superiornije no oni na WIndozama. Zašto?
Zato jer nejgova glavica upija sve živo, pa će vrlo brzo pohvatati i Linux koncepciju, koja je složenija nego Windows koncepcija. Stoga će on već kao dijete znati s lakoćom baratati s oba OS-a!
Osnovne škole koje imaju fakultativnu informatiku mogle bi također puno pridonjeti podučavaju li djevu Linuxu jer su osnovnoškolci još uvijek dovoljno mali i zaigrani da na Linux gledaju sa tog aspekta. U njihovoj dobi sve što im daš pod ruku je dobro i oni će to iskoristiti, a oni veći "klipani" iz srednjaka već su formirani u kojekakve gamere, facebookovce, i ostale loše indoktrinirane korisnike...![]()
Naravno, nije da sam neki pesimista, ali što se linuxa tiče, mislim da bi on trebao biti promoviran u svakoj informatičkoj trgovini, da ljudima dosadi ta reklama i da je "više isprobaju" kad već svi spominju taj linux.
Škola bi tu onda uletjela u pravo vrijeme. Po školi bi lako podijelio distre i doma neka se vježba, a u školi neka se proučavaju problemi.
a sto se skoli tice u hrvatskoj je prvo potrebno zaposliti ljude koji znaju sto rade jer 90% ovih sto predaju informatiku neznaju doslovno NISTA na winsima a kamoli na linuxu,,,,
vojsku sam odradio u civilnoj sluzbi u jednoj osnovnoj skoli (to je bilo prije par godina) osim knoppixa mislim da je jedino Simply Mepis onda imao Live distru (koje se mogla instalirati kao ubuntu danas) i da ja na njoj sve radilo odmah s CDa,,,,
prije pocetka sata informatike za osmi razred stavio sam na par kompova Mepis (live) i kad su klinci uletili sjeli za kompove bez pogovora su prckali po njemu i nasli sto im je trebalo (surfanje netom je islo dok profesor ne pripremi sto treba za pocetak nastave),,,,, kad je doslo vrijeme za nastavu (radilo se s Office alatima) opet su bez gundanja nasli open office i poceli raditi u njemu (po onome sto je profa govorio za MS office) i sve oke znaci 6 klinaca kojima je to prvi puta u zivotu da su vidjeli i koristili Linux su se bez problema snalazili u njemu i koristili njegove alate,,,,, (problem je nastao tek kad je profa jednom "malo sporijem" isao nesto u "wordu" pokazati pa mu nista nije bilo jasno kakav je to office i jos manje kakav je to "skin" za windowse)
no djeci nije problem i nesmije biti da predu s jednog na drugo to im mora ici kao da dans koriste LG za mobitel a sutra SonyEricsson (oba totalno razliciti u svemu) ali klinac se prilagodi brze nego nekakav "oldtimer"
i zbog toga ja skroz tvrdim da linux nije nimalo tezak za "pocetnike"
oni koji ga hoce sami instalirat i podesit ce naici na par problema ali oni koji ga dobiju sredenog kao sto i windowse dobiju sredene pa samo koriste to sto dobiju nece imati nikakvih problema i Linux ce ih bolje i duze sluziti nego winsi....