Potpuno gnušanje KDE-om, uvjerite me suprotno.

Teme vezane za KDE grafičko okruženje.

Moderator/ica: Moderatori/ce

eQuivalent
Spol: M
Kontakt:

Re: Potpuno gnušanje KDE-om, uvjerite me suprotno.

Post Postao/la eQuivalent »

shrike je napisao/la:Loša logika :D evo, ja imam dva laptopa sa dvojezgrenim i3 i 6-8 GB rama na kojima KDE leti. njegov problem je vjerojatno u efektima koji su uključeni na staroj grafičkoj, te uključeni nepomuk/akonadi koji zajedno KDE fakat na toj konfi učine smiješno sporim. 4-5 godina stari laptop za 600€ ne može parirati modernom za 350€ sa i3 procesorom...

Kolko si platio svoje laptopove? I jedan i drugi koštaju preko 350 evra verovatno (najverovatnije su oba pojedinačno preko 500 evra).

I ajde molim te pročitaj još jednom šta sam rekao, biće ti sve jasnije. I veruj mi da može. Da ti sad ne navodim primere.
Da skratim priču, dal ti se više dopada BMW 520 5 godina stari (naravno održavan) ili glanc nov fijat punto? Šta je bolje?
Ista priča ti je i sa računarima uzmeš neki C2D sa odličnim karakteristikama i vrhunskog kvaliteta ili i3 lošeg kvaliteta, sa polovinom izbačenih segmenata (a od druge polovine polovina virtuelni) i stavi oba na 2 gb rama. C2D će da radi odlično neće doći do zakucavanja ili bagovanja, dok i3 (onakav kakav sam naveo) udaraće na 100% dizaće temperaturu itd itd. Ram memoriju ima da napuni za par minuta, a onda kreće drž i nedaj sa prebacivanjem u swap itd itd.
Veruj mi, računar mora da ima određenu optimizaciju ukoliko želiš pristojan rad, a i3 procesor na 2gb rama, veruj mi je uzasna karakteristika.

Rešenje:
Ili dokupiti da ima pristojnih 3gb ili isključiti sve efekte, plasmoide svesti na najmanji mogući nivo, ne koristiti previše tabova itd itd. A najbolje je instalirati ili eOS ili neku distribuciju sa XFCE okruženjem.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

čemu instalirati distre za drugačiji DE? Pa može i na toj distri staviti e17 ili instalirati xfce? kaj je vama ljudi?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
SuSe

Post Postao/la SuSe »

Hmm, ode tema u nešto drugo, ali ako se malo ta razlika (600 i 350€) smanji, zaista, može biti da je računar bolji noviji sa manjom cijenom, naravno osim ako se uz to ne plaća malo vise i ime! Jednostavno je porvjeriti sa komparacijom naziva proceora na stranicam koje se time i bave. Vole oni uzeti neupučene sa nekim i3 ili i5, a da nimalo ne dobijemo neke značajno performanse. Ovo sam ogovorio smao vezane za proceosre.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

eQuivalent je napisao/la:
I ajde molim te pročitaj još jednom šta sam rekao, biće ti sve jasnije. I veruj mi da može. Da ti sad ne navodim primere.
Da skratim priču, dal ti se više dopada BMW 520 5 godina stari (naravno održavan) ili glanc nov fijat punto? Šta je bolje?
Ista priča ti je i sa računarima uzmeš neki C2D sa odličnim karakteristikama i vrhunskog kvaliteta ili i3 lošeg kvaliteta, sa polovinom izbačenih segmenata (a od druge polovine polovina virtuelni) i stavi oba na 2 gb rama. C2D će da radi odlično neće doći do zakucavanja ili bagovanja, dok i3 (onakav kakav sam naveo) udaraće na 100% dizaće temperaturu itd itd. Ram memoriju ima da napuni za par minuta, a onda kreće drž i nedaj sa prebacivanjem u swap itd itd.
Veruj mi, računar mora da ima određenu optimizaciju ukoliko želiš pristojan rad, a i3 procesor na 2gb rama, veruj mi je uzasna karakteristika.

Rešenje:
Ili dokupiti da ima pristojnih 3gb ili isključiti sve efekte, plasmoide svesti na najmanji mogući nivo, ne koristiti previše tabova itd itd. A najbolje je instalirati ili eOS ili neku distribuciju sa XFCE okruženjem.
Tako nekako, vidio sam više laptopa raznih cjenovnih klasa i oni iz najjeftinijeg ranga, rade vidljivo sporije od ovih nešto skupljih iako na papiru bi trebali imati dobre karakteristike (dual core od preko 2 GHz, 4 GB RAMa i slično), to oni od oko 350-400 EUR, većinom imaju i ekrane loše kvalitete ali koliko para toliko muzike. Oni od 500 EUR na više su već bolji proizvodi, od performansi do kvalitete plastike i ekrana. Vidio sam jedan jeftini HP nove generacije sa dual core Celeronom na 2.4 GHz i 4 GB RAMa i na tome su se Windowsi 7 toliko vukli da sam imao osjećaj da radim na dosta starijem laptopu, a isti ti Windowsi 7 su radili na 5 g starijem laptopu sa Core Duo procesorom na 1.8 GHz i sa 2 GB RAMa bez ikakvih problema.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

ali uspoređuješ core sa celeron procesorima. jasno da je razliak drastična kada je celeron linija užasno slaba. pitanje je kakav je core procesor prije 5 godina za 600€ i danas core procesor za 350€.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

shrike je napisao/la:ali uspoređuješ core sa celeron procesorima. jasno da je razliak drastična kada je celeron linija užasno slaba. pitanje je kakav je core procesor prije 5 godina za 600€ i danas core procesor za 350€.
Mislim da nije samo do procesora već i do loših chipseta i općenito loše kvalitete hardvera kojeg ugrađuju u jeftine laptope jer ovi spomenuti nisu imali neke bitne razlike u snazi ugrađene grafičke kartice (bitna za efekte na Windowsima), čak je ovaj stariji imao slabiju grafičku. Kada i stave bolje procesore onda ih usporava ostatak hardvera, možda ima i boljih jeftinih ali ovi što sam ja vidio su bili razočaravajuće spori. Za kupiti dobar laptop za novce sa kojima netko raspolaže treba dosta opreza po meni, ali dio ljudi kupuje laptop na osnovu marke (hoću HP i samo HP itd) ili izgleda pface
Branimir
Kontakt:

Post Postao/la Branimir »

Wow u što se ovaj topic pretvorio...

Kad je već o tome tema, koja je poanta 3gb rama kod i3 procesora? Što se magično desi s tim ekstra gigabajtom? I da li onda treba prijeći na 64 bitnu distru ili ostati na 32bitnoj?

Inače. nisam mislio upgrade-ati laptop s još rama, jer poučen stolnim računalom, tih 2 gb mi je bilo sasvim dovoljno, kad nikad nije memorija bila preko 1gb puno tijekom opterećenog rada (ff dvije instance s dosta prozora i sl.).

Radije ću tih 150kn potrošit na bicikl il na neku igračku za dijete, neg na ram, pa eto :)
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

pa do 4 gb ti ne treba 64 bitni. dapače, i sa 6 gb možeš imati 32 bitni os ako je kerenl PAE :)
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

shrike je napisao/la:pa do 4 gb ti ne treba 64 bitni. dapače, i sa 6 gb možeš imati 32 bitni os ako je kerenl PAE :)
I to sve do 64 gige ukupno. Jedino, svaka aplikacija posebno vidi samo 4 gige svoje "vlastite" memorije.
SuSe

Post Postao/la SuSe »

shirke ti je odgovorio sustinu:). KDE jednostanvo zna praviti probleme na nekim distrama (od njegove prilagodbe) i mašinama. Nije isti bilo koji i3 model procesora, može to svako pogledati na komparacije istih, ovisno od arhitekture samih mašina, naranvo. E sada, Branimir sasvim dobro kaže, gledaš ono što ti je prioritet. Dobro ti radi XFCE i furaj to. Ja volim KDE, ali sam na dosta laptopa moroa instalirati ono što oni mogu pružiti najbolje za korisnika. Ali ovo gnušanje je malo pretjerano:)
Zaključano