Ubuntu 8.4 instaliran - pocetnik

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
martantoni

Re: Ubuntu 8.4 instaliran - pocetnik

Post Postao/la martantoni »

Pa da to se i ja pitam. Pa nakon ponovnog sastavljanja pc-a sam instalirao jucer XP i sve je proslo kako treba... Zatim sam se igrao sa particijama sa bootabilnim Partition Magicom i sa bootabilnim Paragon festplaten managerom i to sve radi....,

meni to smrti da dvd przilica Plextor ne radi bas dobro... pogledat cu jos veceras...
martantoni

na pauzi provjerio ponovno, sada su diskovi cisti i formatirani bez windowsa, stavio ubuntu cd 8.04 install, javlja poruku NTLDR is missing...
Da to je to, bio ubuntu na masini - grub loader, ja formatirao disk, stavio xp i proslo bez problema, a sada javlja to....kad sam ponovno maknuo windowse, no njih imam na DVd backupu image...
mislim da treba popravit MBR, staviti na normalno pocetno stanje, vratiti backup xp, te tek onda ponovno instalirati ubuntu...

MBR se popravlja koliko znam sa xp instal cd nesto kao repair console... pogledat cu
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

martantoni je napisao/la: MBR se popravlja koliko znam sa xp instal cd nesto kao repair console... pogledat cu
Da, naredba fixmbr
martantoni

Koja glupost sa ponovnom instalacijom Ubuntua....
nakon fixiranja MBR zbog NTLDR koji je falio, stavim ponovno cd od ubuntua u drive i nece..., raskopam racunalo, stavim drugi cd drive od rugog racunala - nece, ali nece samo ubuntu svi drugi butabilni cd-ovi idu... stavim taj ubuntu u laptop (gdje je i sprzen) - tamo oce... Marka Cd-a je verbatin..., napravim zadnji pokus ili u pm... snimim novi instalacijski cd na Traxdata cd... stavim u racunalo i ide....

Vracen je backup windowsa... stavljen cd od ubuntua i ide... no bilo je sinoc kasno... pa cu danas i li sutra ponovno instalirati ubuntu... napravio sam jednu primarnu particiju od 10Gba formatiranu u NTFS i dacu da se na nju Ubuntu instlairai automatski... ili trebam nesto drugo napraviti?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

martantoni je napisao/la:vRAracen je backup windowsa... stavljen cd od ubuntua i ide... no bilo je sinoc kasno... pa cu danas i li sutra ponovno instalirati ubuntu... napravio sam jednu primarnu particiju od 10Gba formatiranu u NTFS i dacu da se na nju Ubuntu instlairai automatski... ili trebam nesto drugo napraviti?
Zašto uopće formatirati tu particiju na NTFS, kada ćeš na nju ionako staviti Linux i Ext3?? Ostavi samo free space i pusti Linux da se u taj free space postavi ili preko Manual metode sam u taj free space kreiraj Ext3 particiju...
martantoni

Instalirao ponovno ubuntu, sada imam dual boot windows i ubuntu. Da li se moze napraviti da se negdje po defaultu boota windows pa tek onda ubuntu. Kad sam prije dvije godine to probao na Suse, nasao sam to, ovdje u ubuntu to nemogu naci...

Sam sam prilikom instalacije ubuntua postavio particijerucno, 9gba je ext3 (primar) i 1 gb swap (logical) - nadam se da je to dobro..
sada imam disk 1 - 13 gb - windows
disk 2 _ primarna particija ext3, logical swap, telogical radni (30 gb) to valjda sada stima..
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

ako sve radi i možeš bootati oba OS-a onda sve štima.

Ako želiš kao defaultni OS dignuti Windowse, onda trebaš otovriti menu.lst i prebroji koliko ti title linija ima do Windoza.
evo primjer:

Kod: Označi sve

## ## End Default Options ##

title		Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
root		(hd0,2)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=06841638-eebb-4e52-88df-5689ad99abfd ro quiet splash 
initrd		/boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
quiet

title		Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
root		(hd0,2)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=06841638-eebb-4e52-88df-5689ad99abfd ro  single
initrd		/boot/initrd.img-2.6.27-7-generic

title		Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-4-generic
root		(hd0,2)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.27-4-generic root=UUID=06841638-eebb-4e52-88df-5689ad99abfd ro quiet splash 
initrd		/boot/initrd.img-2.6.27-4-generic
quiet

title		Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-4-generic (recovery mode)
root		(hd0,2)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.27-4-generic root=UUID=06841638-eebb-4e52-88df-5689ad99abfd ro  single
initrd		/boot/initrd.img-2.6.27-4-generic

title		Ubuntu 8.10, memtest86+
root		(hd0,2)
kernel		/boot/memtest86+.bin
quiet

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title		Other operating systems:
root

# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sda1
title		Windows Vista/Longhorn (loader)
root		(hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader	+1
Kod mene je 7-mi title Windows, počevši od 0 (nule) to je onda 6.
Na početku menu.lst-a imaš opciju default

Kod: Označi sve

# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
#            grub-install(8), grub-floppy(8),
#            grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
#            and /usr/share/doc/grub-doc/.

## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default		0
i postavljena je na 0. ti je postavi na broj title linija -1 i defaultni će ti biti Windowsi.
Broje se samo title linije koje NE počinju sa komentarom (#)
martantoni

Bok,1. Instalirao startup manager u synapticu i sa njime se jednostavnije napravi boot opcija za koji sustav se hoće. Dakle nakon instalacije, otvorio sam ga i tamo ima opcija default operating system - gdje se bira koji system se prvi diže - može xp prvo naravno - veoma jednostavno... evo slike

2. Umrezio sam ponovno računala, pošto sve radim ispočetka. Instalirao sam HPLIP box sa add/remove programs - tamo sam ga našao. Nisam trebao spajati printer na ubuntu računalo nego sam ga instalirao preko mreže (tako sam prije instalirao ostala dva računala na windowsu) - tražio je da instaliram driver za njega - imao sam ga zbog HPLIP-a i spojio, probao i radi. Dakle, ne treba prvo spojiti printer lokalno sa driverom, pa tek onda preko mreže - nego direktno odmah preko mreže i ide!!!

Sad se vraćamo na sheranje logical particije koja se zove radni formatirana u NTFS. To si mi već rekao, pogledat ću to, pa ću vjerojatno trebati pomoć.

Htio bih instalirati office 3.0 - tu mi treba mal apomoć...

I nakon toga vraćamo se na skype wireles telefon -ako mi budeš mogao pomoći - to mi je odsta važno za prelazak na ubuntu....
hvala na dosadašnjoj pomoći i unaprijed za eventualnu buduću pomoć - martantoni
Privitak/ci
Screenshot-StartUp-Manager.png
(32.13 KiB) Preuzeto 188 puta.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Samo ti piši, pomoći ćemo u svemu što možemo ;)
Drago mi je da si uspio elegantno rješiti problem sa bootom. Ima u Synapticu svašta...

Ja ću sada zaključati ovu temu, a ti onda otvori posebnu za Dual phone pod Hardware, te ostale prema temama.

Tako ćemo imati lijepo sve raspoređeno za eventualne buduće korisnike.

Lijep ti pozdrav i do čitanja.
iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Grof je napisao/la:Dakle, oni napisi na portalu važili su DO Ubuntua 8.04 (dakle zaključno sa 7.10) nakon toga prebačeno je sve na cifs (common internet file system) te neka pravila više ne vrijede. U stvari sve je postalo sa Sambom čak i jednostavnije.
Nego šta. Evo baš sam konektovo Windows-Linux kompove, uz svega tri kvačice opcija :) Nikad lakše :thumbs

@Grof - možda bi mogao ispod onog svog članka napisati kratke upute za Ubuntu 8.04, zapravo ovo što piše u postu iznad ;)
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Zaključano