shrike je napisao/la:Ti u biti želiš forsirati svoj smisao distri i operacijskih sustava na sve ostale i uzimaš si za pravo ako tebi nema smisla da ni objetkivno nema smisla. to što je tebi bnešto nebitno i smara te, ili što je smisao neke distre drugačiji od onog št tebi paše ne znači ništa.
Ma ne uzimam si ja za pravo apsolutno ništa

- samo kažem što mislim.
Evo ti analogija s webom i open source cms-ovima:
Ja mogu znati HTML, mogu znati CSS, mogu znati i JavaScript i PHP i SQL. I sve to mi nije dovoljno da npr. doradim
sajt koji je napravljen u WordPressu ili Joomli ili nečem trećem ako ne poznam točno taj cms, i to često upravo
određenu verziju tog određenog cms-a koja mi je trenutno zadana.
I kad treba samo malo više od promjene slova A u slovo B, onda ne pomaže ništa osim konkretno iskustvo. Je, stvar je open source, imam kod, sve je navodno transparentno...ali stvari su prekompleksne za taj tip analize. Svaki donosi gomilu specifičnosti i gomilu slojeva apstrakcije.
A zbog popularnosti dotičnih cms-ova već dugo ih se ne može ignorirati nego ih jednostavno moraš naučiti.
Na kraju shvatiš da trčiš za glupostima, za točnom putanjom na disku na kojoj se nešto nalazi, za specifičnim API-jem, za strukturom baze, za točnim modulom/komponentom/pluginom koji ti treba i za koji prvo moraš otkriti da li uopće postoji i kad nađeš 10 koji postoje, izabrati pravi koji nije bugovit i radi s verzijom cms-a koji trenutno imaš.
Nekad, ako se baš trudiš biti korektan, trčiš i za činjenicom da jedan cms koristi tab a drugi space za uvlačenje
koda

itd. Jednostavno, uglavnom trčiš za stvarima za koje je netko odredio da budu upravo takve kakve je
on odredio.
E, onda se počneš pitati što to zapravo radiš i da li si poludio ti ili ostatak svijeta.
Pitaš se što je zapravo to čime se baviš. Da li se informatika na kraju više svodi na:
1) trčanje za informacijom i učenje stvari koje je netko eto, takvima napravio i takve ih objavio i zatim postigao
popularnost, pa je eto, to sad tako normalno i nitko ne vidi nikakav problem. Jer cijeli svijet to sad koristi.
(GIT je tipičan primjer. Hype stvoren oko njega mi nikad nije bio jasan. git reset --soft. Mislim stvarno...)
ili na
2) razumijevanje nekakvih bitnih principa.
I onda, iako želim vjerovati da je ovo pod 2) puno važnije, shvatim da se moram sve češće baviti ovim pod 1) inače me vjerojatno neće biti nigdje. Ono što ja mislim je da bi određena standardizacija pomogla da se ljudi malo više koncentriraju na 2), a malo manje na 1). Eto.