Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

stefan
Moderator
Spol: M

Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Post Postao/la stefan »

Tommy21 iako ne djelim tvoje mišljenje (bar ne u potpunosti), potpuno te razumijem.
Mislim da Linux treba težiti tome da ne bude OS za power usere, programere i hardcore geekove... već OS za sve (pun ;))

Mišljenja sam da jedan OS može zadovoljiti potrebe i želje "obiju strana". A IMHO, Linux ima najbolje preduvjete za postati takav OS.
Samo treba zaustaviti zadrtost (na obje strane). Zajednica mora biti otvorena i slobodoumna kao i sam softver... jer inače cijela ideja FLOSS-a nema prevelikog smisla...
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Tommy21

Re: Odg: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Post Postao/la Tommy21 »

Slazem se da su to relativni termini,al eto instaliranje iz Cli-a je ipak najbrzi nacin:P,tu se ne rugam.Meni je unity neinventivan,uzasan,nikad ga necu koristit.

Windowsi dozivljavaju manje vise samo kozmeticke promjene kroz nova izdanja,win8 nemam namjeru uopce isprobavat,7 im je najispoliranija verzija ikad,bar po mom misljenju,al mislim da cu ih ipak pocet zaobilazit u buducnosti.

Jbg danas zivimo u nazalost preuzurbanom svijetu,gdje se pojedinci nemaju vremena posvetiti svojim obiteljima,a kamoli da im se da ucit naredbe,kompajliranje i razna linux cudesa.
Tommy21

Re: Odg: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Post Postao/la Tommy21 »

Stefane,nije vazno slazes li se sa mnom ili ne,bitno je ne bit zatucan,govorit protiv neceg samo da govoris,ili hvalit nesto samo jer je tvoje,to ne vodi nicemu;).Ja se slazem s tobom,i bas mi je drago sto Steam Os dolazi,mislim da je to velika prekretnica za linux koja ce mu donijeti samo dobre stvari.
goran_

Post Postao/la goran_ »

shrike je napisao/la:Ti u biti želiš forsirati svoj smisao distri i operacijskih sustava na sve ostale i uzimaš si za pravo ako tebi nema smisla da ni objetkivno nema smisla. to što je tebi bnešto nebitno i smara te, ili što je smisao neke distre drugačiji od onog št tebi paše ne znači ništa.
Ma ne uzimam si ja za pravo apsolutno ništa :) - samo kažem što mislim.

Evo ti analogija s webom i open source cms-ovima:

Ja mogu znati HTML, mogu znati CSS, mogu znati i JavaScript i PHP i SQL. I sve to mi nije dovoljno da npr. doradim
sajt koji je napravljen u WordPressu ili Joomli ili nečem trećem ako ne poznam točno taj cms, i to često upravo
određenu verziju tog određenog cms-a koja mi je trenutno zadana.

I kad treba samo malo više od promjene slova A u slovo B, onda ne pomaže ništa osim konkretno iskustvo. Je, stvar je open source, imam kod, sve je navodno transparentno...ali stvari su prekompleksne za taj tip analize. Svaki donosi gomilu specifičnosti i gomilu slojeva apstrakcije.

A zbog popularnosti dotičnih cms-ova već dugo ih se ne može ignorirati nego ih jednostavno moraš naučiti.

Na kraju shvatiš da trčiš za glupostima, za točnom putanjom na disku na kojoj se nešto nalazi, za specifičnim API-jem, za strukturom baze, za točnim modulom/komponentom/pluginom koji ti treba i za koji prvo moraš otkriti da li uopće postoji i kad nađeš 10 koji postoje, izabrati pravi koji nije bugovit i radi s verzijom cms-a koji trenutno imaš.

Nekad, ako se baš trudiš biti korektan, trčiš i za činjenicom da jedan cms koristi tab a drugi space za uvlačenje
koda :) itd. Jednostavno, uglavnom trčiš za stvarima za koje je netko odredio da budu upravo takve kakve je
on odredio.

E, onda se počneš pitati što to zapravo radiš i da li si poludio ti ili ostatak svijeta.
Pitaš se što je zapravo to čime se baviš. Da li se informatika na kraju više svodi na:

1) trčanje za informacijom i učenje stvari koje je netko eto, takvima napravio i takve ih objavio i zatim postigao
popularnost, pa je eto, to sad tako normalno i nitko ne vidi nikakav problem. Jer cijeli svijet to sad koristi.
(GIT je tipičan primjer. Hype stvoren oko njega mi nikad nije bio jasan. git reset --soft. Mislim stvarno...)

ili na

2) razumijevanje nekakvih bitnih principa.

I onda, iako želim vjerovati da je ovo pod 2) puno važnije, shvatim da se moram sve češće baviti ovim pod 1) inače me vjerojatno neće biti nigdje. Ono što ja mislim je da bi određena standardizacija pomogla da se ljudi malo više koncentriraju na 2), a malo manje na 1). Eto.
Zadnja izmjena: goran_, dana/u 11 lip 2014, 16:56, ukupno mijenjano 1 put.
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
Dobro, vjerojatno nije samo tvoj potpis kriv, ali ...NETIQUETTE
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Linux OS treba biti nosioc "zaraze" koja kod korisnika pobuđuje interes za većom i bitnijom stvari : filozofijom slobodnog softvera i slobodnog širenja znanja!

Sent from my Nexus 10 using Tapatalk
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

U principu i postoji svega 5-6 distri (sve ostale su modovi i potomci tih nekoliko) i nije pitanje zašto redhat i debian imaju različiti paketni sustav. Dobro je to što nisu isti jer ovako postoji konkurencija i razvoj je kvalitetniji i brži. Pitanje ti je zarpavo zašto distre tipa ubuntu namjerno krše kompatibilnost sa debinaom? Tako postižeš da isti paket tipa deb ne radi na više od par distri, a nema razloga da tako ne bude. Što se ostalisih stvari tiče, ako jedino paketnim sustavom instalriaš i mičeš programe, par alternativa nije problem. Ostatak radi jednako dobro, a tu govorimo o alatima tipa grep, awk, find, sed itd. ti su standard i ako ih naučiš na jednoj distri radit će svugdje.
dodatno je pitanje o binarnoj kompatibilnosti, a tu sada govrimo opet o izboru: amožeš imati sve bleeding edge ali en baš stabilno, ili staro ali veoma stabilno i sve između toga. ljudi se ne slažu što im je od toga svega optimalno, lako ili dobro.

Što se cms-a tiče i web gluposti, u to neću ulaziti jer mi je općenito tehnologija za web programiranje poprilično kretenoidna.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

shrike je napisao/la:zapravo si zapeo parcijalno u problematiku koja većini ljudi nije jasna. gle, "jednostavnije", "lakše" i "brže" su relativni termini koje ne valja koristiti jer svakom znače nešto drugačije. meni je gnome3/unity definicija neintuitivnosti i paradoksalne supersimplifikacije koja sve čini bitno težim za napraviti išta. drugima su g3/u super jednostavni i intuitivni. Nekome je gui sporiji od cli, drugome nije (moš mislit recimo da bi prije instalirao program na windowsu nego ja utipkao apt-get install ime_programa)itd.
Drugo, ti na instalaciju u linuxu gledaš kao na windows i želiš da takva bude iako je sam mehanizam radikalno drugačiji. uopće nije ideja da nešto skidaš i uploadaš već da se instalira iz repozitorija.
Nemojte mi samo reći da se ono "zatucan" odnosi na tipa koji je ovo napisao jer mi se čini da je ovo najobjektivnije napisan post na zadnjih par stranica.
goran_

Post Postao/la goran_ »

shrike je napisao/la:Nekome je gui sporiji od cli, drugome nije (moš mislit recimo da bi prije instalirao program na windowsu nego ja utipkao apt-get install ime_programa)itd.
Drugo, ti na instalaciju u linuxu gledaš kao na windows i želiš da takva bude iako je sam mehanizam radikalno drugačiji. uopće nije ideja da nešto skidaš i uploadaš već da se instalira iz repozitorija.
To je sve ok dok je program koji ti treba u repozitorijima.
U tom slučaju se zapravo pouzdaš u nekog drugog da je stvar napravio kako treba, i da instalacija neće napraviti dar-mar.

Ali treba ipak puno više i vremena i znanja ako želiš instalirati nešto što nemaš u repozitorijima, i pri tome biti siguran da nećeš skršiti sistem.

Eto, imaš Debian stable, treba ti najnoviji GIMP. Ili hoćeš isprobati novi Cinnamon.
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
Dobro, vjerojatno nije samo tvoj potpis kriv, ali ...NETIQUETTE
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

goran_ je napisao/la:
shrike je napisao/la:Nekome je gui sporiji od cli, drugome nije (moš mislit recimo da bi prije instalirao program na windowsu nego ja utipkao apt-get install ime_programa)itd.
U tom slučaju se zapravo pouzdaš u nekog drugog da je stvar napravio kako treba, i da instalacija neće napraviti dar-mar.

Ali treba ipak puno više i vremena i znanja ako želiš instalirati nešto što nemaš u repozitorijima, i pri tome biti siguran da nećeš skršiti sistem.

Eto, imaš Debian stable, treba ti najnoviji GIMP. Ili hoćeš isprobati novi Cinnamon.
Jasno, to je zato jer je dependency na linux smješten jako visoko a programi su dinamički kompilirani. Za takve stvari, ako nema u backports repozitorijima se sjedne š i počneš kompilirati.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

goran_ je napisao/la:...

U tom slučaju osoba koja treba noviju verziju ima tri opcije:
1. da odabere distribuciju koja u repoima ima navedeni program
Pretpostavljam da se ljudi odlučuju za Debian upravo zbog stabilnosti no oni koji koriste Debian stable u startu znaju da nema šanse da nešto uđe u repo ako nije jako dobro istestirano i da nema najnovijih verzija već pripremljenih za install. Ali, to je filozofija razvoja Debiana i nije nikome nametnuto da mora koristiti Debian pa ne vidim zašto bi nekoga smetala njihova filozofija. Ovo mi je u rangu apsurda kao da susjeda koji vozi crveni auto silite da vozi bijeli auto jer vi to hoćete.

2. da kompajlira program iz sourcea, možebitno i čak napravi paket za neku distru i time pomogne zajednici
Za ovo pojedinac mora nešto i znati. Ako nema želje za učenjem i ne postoji želja za drugom distribucijom postoji i treća opcija:

3. da odustane od nove verzije gimpa ili cinnamona
Tražiti da Debian stable odustane od svoje filozofije razvoja jer nekima opcije 1 i 2 nisu prihvatljive je problem osobe koja to traži ili se buni a nikako Debian zajednice.

Ljepota slobodnog softvera je upravo u tome da nitko nikoga ne sili da bilo što koristi. Već sama ta filozofija nema mane :-D
Aktivno koristim ubuntu još od verzije 7.04, sve sitnice koje su me smetale su odavno uklonjene i za mene je ubuntu super distra bez mana jer nema mana koje ja vidim ili primjećujem. Ako radi ubuntu, nema nikakvog razloga da ne rade i ostale distre kad je sav kod dostupan.

Važna napomena:
Ubuntu ovdje navodim ko primjer zato jer ga koristim i nikako sa namjerom da ga stavljam ispred drugih distribucija ili da potaknem rasprave koja je distra bolja. Složit ćete se sa mnom da ne mogu tvrditi da nešto super radi ako to ne koristim i isto tako ne mogu pljuvati nešto što ne koristim i na čem nemam iskustva. Zato sam navela ubuntu.
Zaključano