Bertone je napisao/la:
Čemu?
Imaš jasno izraženo mišljenje da je jedina prednost Linuxa to što je besplatan.
Kažeš da bi ga želio koristiti i naučiti malo više, ali savjet da prestaneš na Linux (i sve oko njega) gledati očima Windows korisnika ne prihvaćaš i nastavljaš navoditi probleme i greške koje uočavaš u radu s Linux distribucijom koju imaš, ali ne vidiš da iste ili vrlo slične probleme imaš (imao si) i na Windowsima kad si ih počeo koristiti.
Pitanje je šta koga boli briga koji su moji razlozi korištenja linuxa,jel to šta je besplatan ili možda imam skroz drugi razlog,čini se meni da se nažalost pojedinci oko toga opterećuju.
A to šta linux gledam očima windowsa,šta tu ima bit čudno,pa 15 godina ih koristim,normalno da tako gledam,da sam koristio linux 15 godina ko zna kako bi za win govorija.
Ko je ikad reka da win valjaju,imaju i oni mana koliko hoćeš,oba sustava imaju svoje prednosti i mane,ali koliko ja znam dugoročno su podržani ili su bili podržani,za razliku od linuxa di svakih par miseci izlazi neka nova verzija umjesto da se vodi briga o dugotrajnim izdanjima,radi pojedinaca kojima je gušt mijenjati os svaka tri dana.Mene ne zanima mijenjati distribuciju 20 puta mjesečno,najviše me zanima pouzdanost i stabilnost os-a ma koji bio.
Tebi je to gušt,minjat distribuciju svaka tri dana,ok u redu je,radi šta hoćeš,tvoj je problem.Mene to ne zanima,ja samo želim da mi radi ono što mi triba i to je to.Nisam ja govorio o novim ili starim verzijama win programa,nego korištenje recimo debian programa na non debian based sistemu,koliko ja znam,nešto sam sitno o tome čitao,treba raditi konverziju programa u terminalu,ispravi me ako griješim.Ja sam htio reći da bi trebalo standardizirati te ekstenzije paketa,da sve distribucije mogu koristiti iste stvari,to govorim bar za one koji ciljaju na kućnu uporabu kompjutera.
Kad bi 99% ljudi htjelo kompajlirati,onda možda nebi do dana današnjeg čuo za ubuntu(a za njega sam čuo već davno),pa mi reci molim te koji su najpopularniji i najkorišteniji Gnu/Linux Os-ovi?Te stavke koje tebe zanimaju,popriličan broj ljudi uopće ne zanimaju,bitno im je da im je Os što jednostavniji,tj. lagan za korištenje.Sad koji su razlozi toga,jel problem u onima koji oće da im je sve jednostavno,ili je problem u onima kojima je moto zašto jednostavno ako može komplicirano,u to neću ulazit jer tu postoji milijarde faktora zašto je to tako i kod jednih i drugih.Ali ako je cilj probavat stalno nove distribucije,samo da ih probaš,onda je to teška glupost.
A šta se tiče terminala,di je žurba,to ovisi o vrimenu i volji,pa neću sad ko tele po ovim vrućinama buljit na kompjuteru i tipkat naredbe,tek sam počeo povezivat neke općenite stvari koje mi nisu bile jasne.
Uglavnom ako se itko našao uvrijeđenim ovim postom,neka oprosti jer to mi nije namjera,samo eto ja ne gledam na ovu temu na način linux vs win vs mac....,pokušavam gledati to malo šire,i mislim da pojedincima isto malo objektivnosti nebi škodilo.