Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Post Postao/la bertone »

Cooleech je napisao/la: Ccc.. nakon toliko godina ispiranja tvog mozga od M$-a i Gaypplea FLOSS filozofijom, još nisi prestao sjećati se crnih dana zatvorenog koda.. :hihi :zvizdi
Nisi mi dobro pratio misli :bleh
Ako Steam napravi Steam OS koji će izvlačiti maximum iz grafičkog hardvera, to znači da su nVidia ili ATI aktivno sudjelovali u izradi drivera koji su "vlasnički".. no Steam za svoj OS daje "Steam OS source code" i u tom slučaju (očekujem da..) će u Steam OS biti uklopljeni i isti oni vlasnički driveri.. koji onda više nisu vlasnički :)
A jesam naivan.. aa?! :lulz

Cooleech je napisao/la: BTW, fuj miševi s više od 3 tipke! :D
Dobro zboriš, najbolji su oni Appleovi s jednom tipkom rofl2
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

slika
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Cooleech je napisao/la: Istina, driveri su (uglavnom) vezani uz kernel, ali zna se dogoditi da na istim verzijama kernela isti hardver ne radi. S te strane dajem malu prednost ubuntoidima. ;)
Nisu uglavnom vezani nego su vezani za kernel po definiciji linux kernela. Ne postoji tako nešto kao što je driver na linuxu a da nije dio kernela. jedina razlika među distrama je u firmwareau koji po defaultu dolazi instaliran ili ne, te koji su moduli u linux kerenlu po defaultu kompilirani na kernelima na nekoj distri. Ako ti na kernelu x.y.z na jednoj distri radi, a na drugoj ne, to može biti smao 2 stvari:
1) jedna distra nema kompilran modul pa to treba ručno napraviti
2) nemaš firmware za uređaj instaliran

Nema drivera za distre kao što win korisnici misle, samo drivera za kernele.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Kad sam napisao ono "uglavnom", mislio sam na drivere poput nekih vlasničkih tipa nVidia ili ATI/AMD drivera. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

i oni idu u kernel samo zapobilaznim putem :D
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
goran_

Post Postao/la goran_ »

jurastublic je napisao/la: Mislim da je bit FLOSS-a prije sloboda nego standardizacija. Gdje ima puno standardizacije gdje netko određen odlučuje o svemu, tu ima malo slobode da svatko radi što hoće. Teško je pomiriti takve stvari.
Je. Ali isto tako nekad možda treba pogledati i šumu u cjelini, a ne samo biti fasciniran pojedinačnim stablima. A nekako mi se čini da se prečesto od drveća uopće ne vidi šuma...

jurastublic je napisao/la: Kako znaš da 99% korisnika linuxa ne želi kompilirati stvari? Možda dosta korisnika linuxa koristi i tu mogućnost. A oni koji ne žele takvo nešto, vjerojatno koriste neki drugi OS. .
Istina, sigurno da ne znam točno.

Ali evo zašto mislim da tih 99% možda i nije toliko krivo: recimo, ni na ovom forumu neke poznate distribucije/projekti kojima je fleksibilnost praktički zaštitni znak nisu baš zastupljeni. Npr. Gentoo ili Linux from scratch. Praktički ih nema, ne priča se o njima ili se priča vrlo malo.

Slično, distribucije kojima je sloboda kao princip na prvom mjestu, poput GNewSensa ili Trisquela isto ne vidim. Ali recimo Minta ima puno više. Mislim da to dosta govori o tome čemu većina ljudi zapravo teži: ne toliko ni fleksibilnosti, ni slobodi koliko praktičnosti i jednostavnosti.

Nikad neću reći da bi trebalo "ukinuti terminal" ili da ljudi ne bi ni trebali moći kompajlirati programe. To bi bilo krivo. Ali mislim da će takvi koje to zanima uvijek, a pogotovo ako linux bude bio popularniji, biti u ogromnoj manjini.

Možda se varam, ali mislim da će od 10 novih korisnika barem 8 ili 9 tražiti prije svega praktičnost, upotrebljivost i besplatnost bez previše zamaranja time kako stvar radi. Pa ljudi danas šize kad im se web ne otvori za manje od 3 sekunde, kamoli da će nešto kompajlirati ili učiti ne znam, sed i regexe...

Bilo bi interesantno kad bi se moglo vidjeti koliko se u globalu skidaju gotovi paketi iz raznih repozitorija, a koliko se skida source. Ili bolje, koliko ljudi piše apt-get/aptitude, yum, pacman ili klika po nekom sučelju, a koliko ih piše ./configure i make.
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
Dobro, vjerojatno nije samo tvoj potpis kriv, ali ...NETIQUETTE
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ti u biti želiš forsirati svoj smisao distri i operacijskih sustava na sve ostale i uzimaš si za pravo ako tebi nema smisla da ni objetkivno nema smisla. to što je tebi bnešto nebitno i smara te, ili što je smisao neke distre drugačiji od onog št tebi paše ne znači ništa.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

goran_ je napisao/la: Ali recimo Minta ima puno više. Mislim da to dosta govori o tome čemu većina ljudi zapravo teži: ne toliko ni fleksibilnosti, ni slobodi koliko praktičnosti i jednostavnosti.
Ne znam. Ja imam Mint i nije mi problem kompilirati tuđi ili svoj program. Normalno, uglavnom koristim gotove pakete.
Možda se varam, ali mislim da će od 10 novih korisnika barem 8 ili 9 tražiti prije svega praktičnost, upotrebljivost i besplatnost bez previše zamaranja time kako stvar radi. Pa ljudi danas šize kad im se web ne otvori za manje od 3 sekunde, kamoli da će nešto kompajlirati ili učiti ne znam, sed i regexe...
Samo što definicija praktičnosti i upotrebljivosti nije ista nekome tko se ne želi zamarati tom temom i onome kome to nije neki posebni problem. A da bi ti određeni OS ili aplikacija bila istinski praktična i upotrebljiva moraš naučiti kako radi, bilo to na Windowsima ili linuxu. Bogme sam se načitao debelih knjižurina o Windows OS-u i nekim Win aplikacijama. Ista priča i u linuxu, samo praktički bez papira.

I sumnjam da je omjer onih koji ne žele ništa naučiti naspram onih drugih 8:1 ili 99:1. Većini ljudi nije problem naučiti nešto novo. Pa svaki čovjek uči dok je živ.
Tommy21

Post Postao/la Tommy21 »

Bertone je napisao/la:
Čemu?
Imaš jasno izraženo mišljenje da je jedina prednost Linuxa to što je besplatan.
Kažeš da bi ga želio koristiti i naučiti malo više, ali savjet da prestaneš na Linux (i sve oko njega) gledati očima Windows korisnika ne prihvaćaš i nastavljaš navoditi probleme i greške koje uočavaš u radu s Linux distribucijom koju imaš, ali ne vidiš da iste ili vrlo slične probleme imaš (imao si) i na Windowsima kad si ih počeo koristiti.
Pitanje je šta koga boli briga koji su moji razlozi korištenja linuxa,jel to šta je besplatan ili možda imam skroz drugi razlog,čini se meni da se nažalost pojedinci oko toga opterećuju.

A to šta linux gledam očima windowsa,šta tu ima bit čudno,pa 15 godina ih koristim,normalno da tako gledam,da sam koristio linux 15 godina ko zna kako bi za win govorija.

Ko je ikad reka da win valjaju,imaju i oni mana koliko hoćeš,oba sustava imaju svoje prednosti i mane,ali koliko ja znam dugoročno su podržani ili su bili podržani,za razliku od linuxa di svakih par miseci izlazi neka nova verzija umjesto da se vodi briga o dugotrajnim izdanjima,radi pojedinaca kojima je gušt mijenjati os svaka tri dana.Mene ne zanima mijenjati distribuciju 20 puta mjesečno,najviše me zanima pouzdanost i stabilnost os-a ma koji bio.

Tebi je to gušt,minjat distribuciju svaka tri dana,ok u redu je,radi šta hoćeš,tvoj je problem.Mene to ne zanima,ja samo želim da mi radi ono što mi triba i to je to.Nisam ja govorio o novim ili starim verzijama win programa,nego korištenje recimo debian programa na non debian based sistemu,koliko ja znam,nešto sam sitno o tome čitao,treba raditi konverziju programa u terminalu,ispravi me ako griješim.Ja sam htio reći da bi trebalo standardizirati te ekstenzije paketa,da sve distribucije mogu koristiti iste stvari,to govorim bar za one koji ciljaju na kućnu uporabu kompjutera.

Kad bi 99% ljudi htjelo kompajlirati,onda možda nebi do dana današnjeg čuo za ubuntu(a za njega sam čuo već davno),pa mi reci molim te koji su najpopularniji i najkorišteniji Gnu/Linux Os-ovi?Te stavke koje tebe zanimaju,popriličan broj ljudi uopće ne zanimaju,bitno im je da im je Os što jednostavniji,tj. lagan za korištenje.Sad koji su razlozi toga,jel problem u onima koji oće da im je sve jednostavno,ili je problem u onima kojima je moto zašto jednostavno ako može komplicirano,u to neću ulazit jer tu postoji milijarde faktora zašto je to tako i kod jednih i drugih.Ali ako je cilj probavat stalno nove distribucije,samo da ih probaš,onda je to teška glupost.

A šta se tiče terminala,di je žurba,to ovisi o vrimenu i volji,pa neću sad ko tele po ovim vrućinama buljit na kompjuteru i tipkat naredbe,tek sam počeo povezivat neke općenite stvari koje mi nisu bile jasne.

Uglavnom ako se itko našao uvrijeđenim ovim postom,neka oprosti jer to mi nije namjera,samo eto ja ne gledam na ovu temu na način linux vs win vs mac....,pokušavam gledati to malo šire,i mislim da pojedincima isto malo objektivnosti nebi škodilo.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

zapravo si zapeo parcijalno u problematiku koja većini ljudi nije jasna. gle, "jednostavnije", "lakše" i "brže" su relativni termini koje ne valja koristiti jer svakom znače nešto drugačije. meni je gnome3/unity definicija neintuitivnosti i paradoksalne supersimplifikacije koja sve čini bitno težim za napraviti išta. drugima su g3/u super jednostavni i intuitivni. Nekome je gui sporiji od cli, drugome nije (moš mislit recimo da bi prije instalirao program na windowsu nego ja utipkao apt-get install ime_programa)itd.
Drugo, ti na instalaciju u linuxu gledaš kao na windows i želiš da takva bude iako je sam mehanizam radikalno drugačiji. uopće nije ideja da nešto skidaš i uploadaš već da se instalira iz repozitorija.
Zaključano