openSUSE 13.1

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

holden
Spol: M

Re: openSUSE 13.1

Post Postao/la holden »

Ima li neki bezbedan način kako doći do Gnome 3.12 u 13.1? Kao što vi koristite neke KDE repoe?
"Onaj koji je video kako vaskrsava mrtvac, s tim se privid neće poigrati" Danilo Kiš
SuSe

Post Postao/la SuSe »

holden je napisao/la:Ima li neki bezbedan način kako doći do Gnome 3.12 u 13.1? Kao što vi koristite neke KDE repoe?
Juče sam se družio sa Gnomeom, ali sam paraleno instalriao i kernel 3.14.4.1, i skršio mi se, i onda sam vidio da je ovo KDE distra, jer sa tom kombinacijom je prosto nesalomiva. Probao sam sa dodavanjem repoa koji je kao stabilan, i ne znam koji je uzrok rušenju:

Kod: Označi sve

zypper ar http://download.opensuse.org/repositories/GNOME:/STABLE:/3.12/openSUSE_13.1/  GNOME 3.12
zypper dup 
ili imaš na:
http://en.opensuse.org/GNOME_repositories

Možda neko ima bolji prijedlog, ja se ne bih s tim još igrao dok se ne osiguram:)
Zadnja izmjena: SuSe, dana/u 20 svi 2014, 16:04, ukupno mijenjano 2 puta.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

holden je napisao/la:Ima li neki bezbedan način kako doći do Gnome 3.12 u 13.1? Kao što vi koristite neke KDE repoe?
Hm, većinom smo na KDE-u. Ali i Gnome bi trebao raditi super.
Mislim da ti je savjet od SuSe-a sasvim OK.
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
holden

Post Postao/la holden »

Huh, ništa, pitaću za iskustva drugih na suse forumu, pa da vidimo da li se isplati, ili radije sačekam još malo.
"Onaj koji je video kako vaskrsava mrtvac, s tim se privid neće poigrati" Danilo Kiš
holden

Post Postao/la holden »

Pazi idiota. Ja sam mislio da si napisao factory repo, kad ono normalan za 13.1. Ide ovo na install, čim pojedem jaja :D

edit:

NE POKUŠAVAJTE PRE NEGO ŠTO SE RASPITATE DA LI RADI VEĆINI NORMALNO

Meni se nije hteo da podigne sistem, hvala bogu da sam imao / i /home odvojen, pa sam samo reinstalirao sistem, i to je to. Tek post festum sam išao da čitam arch forume gde je dosta ljudi imalo probleme sa upgradeom na 3.12.

edit 2:

Ne znam kad ću da naučim ono - ako radi, ne diraj. Koji me vrag terao grrrrr.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Nešto me zanima. :hmm
13.1 mi radi odlično, bez problema. Najbrži mi je OpenSuse do sada. Već sam dosta dugo u triplebootu sa W7 i Manjarom. Zanemarimo win. Ionako sam vrlo rijetko tamo.
Suse vs Manjaro. Isti DE, ista podešenja. Samo wall i par distrama specifičnih sitnica odaje razliku. Barem onu vizualnu.
Polako dolazim do pitanja.

Zašto je Suse skoro duplo sporiji od Manjara? :sokiran

Vjerujem da na nekom novijem računalu razlika nije tako primjetna, ali na mom, iako odlično izbalansiranom, sada već starom hardveru razlika između "lakih" i "težih" distri i DE-ova je jako primjetna.

Je li sam opensuse OS koncipiran bez prevelike pažnje prema svojoj "težini", pa usput i prema starijem hardwareu?
To mi je donekle razumljivo. Ali kako onda arčbazirani Manjaro to može?
Do sad sam uvijek krivio KDE, ali sad vidim da on u Manjaru radi fluidnije te baš primjetno brže.

Da sam sad u prilici, trknuo bih po novi komp i ne bih se zamarao ovim pitanjem.
Ali nisam. :(
Where there is a gui there's a way.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Fugu je napisao/la:Zašto je Suse skoro duplo sporiji od Manjara? :sokiran

Vjerujem da na nekom novijem računalu razlika nije tako primjetna, ali na mom, iako odlično izbalansiranom, sada već starom hardveru razlika između "lakih" i "težih" distri i DE-ova je jako primjetna.

Je li sam opensuse OS koncipiran bez prevelike pažnje prema svojoj "težini", pa usput i prema starijem hardwareu?
To mi je donekle razumljivo. Ali kako onda arčbazirani Manjaro to može?
Do sad sam uvijek krivio KDE, ali sad vidim da on u Manjaru radi fluidnije te baš primjetno brže.

Da sam sad u prilici, trknuo bih po novi komp i ne bih se zamarao ovim pitanjem.
Ali nisam. :(
openSUSE baš i ne pazi na resurse i to ispada dosta neracionalno kod starijih harver konfiguracija. Na novijim računalima se to manje primjećuje. Na boljem računalu (i7, 16GB RAM-a, 4GB GPU) je razlika u brzini između LXQt-a i KDE vrlo mala (ali primjeti se), dok je na starom računalu (neki dual core, 2GB RAM-a) LXQt nevjerojatno brži! Sigurno vrijedi analogija i za teže/lakše distribucije.

Ali, uz malo truda možeš openSUSE jako olakšati!

Provjeri koja je razlika u servisima koji su pokrenuti. (YaST -> Services Manager). openSUSE dosta toga po defaultu ukopča. Npr. firewall. Da li je podignut u Manjaru?

Da li je KDE baš isti na obije distribucije? Pogledaj si koji su desktop efekti i servisi uključeni. Akonadi? Nepomuk/Baloo? Strigi (Desktop search)?

ovo su upute kako ubrzati verziju 12.2, pretpostavljam da većina vrijedi i za 13.1.
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
shicy

Post Postao/la shicy »

ja bi krenuo od traženja koji su servisi podignuti u suse-u, a koji u manjaru i tražio bih razlike.
edit: uh, sorry, stefan je bio brži i puno precizniji ;)
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Hvala, već isprobano. Suse sam više puta "olakšavao", isključeni svi teži efekti i nepotrebni procesi već davno, a po receptu s ranijih verzija koje su bile još sporije, te još nisam imao SSD. Manjo je još uvijek brži s znatno više uključenih điđa-miđa.
Moj prethodni post bila je više kuknjava i ljutnja no poziv u pomoć.
Tko mi je kriv kad volim Suse i KDE.

Spremam se isprobati LXQt. Baš me zanima gdje je na relaciji LXDE - KDE.
Where there is a gui there's a way.
SuSe

Post Postao/la SuSe »

holden je napisao/la:
NE POKUŠAVAJTE PRE NEGO ŠTO SE RASPITATE DA LI RADI VEĆINI NORMALNO

edit 2:

Ne znam kad ću da naučim ono - ako radi, ne diraj. Koji me vrag terao grrrrr.
Rekao sam da se meni skršio tako. Vidim da su već postavili i postupak upgrade na 3.12 ništa drugačije, ali ima očigledno neki problem:

Kod: Označi sve

zypper ar obs://GNOME:/STABLE:/3.12/openSUSE_13.1/ GS312
zypper dup --from GS312 
ili dodavanjem onog repoa preko yasta koji sam već pisao : http://download.opensuse.org/repositori ... SUSE_13.1/

I da dodam na Stefanov post, i5 (kombinacija intel+nvidia -lično iskustvo) pa vjerujem i i3 sa sada već uobičajnim RAM-om i grafičkim karticama se ne osjeti baš razlika. Ali NE odustaj od openSUSE-a! ;)
Odgovori