čavrljanje 2.0

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

iweb
Site Admin
Spol: M

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la iweb »

kod mene u bashu tab tipka samo pokazuje naredbe i putanje koje mogu slijediti, ovo funkcionira kao u web pregledniku.

primjer kako se autocompletea putanja dok tipkaš (ovo je pretpregled koji ti se pojavi dok pišeš, da ga umetneš stisneš right arrow):

slika

kad napraviš tab, radi istu stvar kao i bash (predlaže sve komande i putanje koje mogu slijediti), ali u puno boljem sučelju:

slika

budući da ne skriptiram u shellovima, fish mi je uvjerljivo najbolji shell kojeg sam koristio.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Opet mi sline cure od bijesa na gmail filtere. Nevjerojatno koliko hebeno loše rade.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

Ne znam gdje bih ovo stavio, negdje pod hardver možda, nisam našao. Evo zanimljivo vidjeti što Google koristi. Jedan njihov inženjer na Quorai odgovara na pitanje zašto je Linux tako bugovit: https://www.quora.com/Why-is-Linux-so-b ... srid=hnrBK
Linux on a desktop or laptop? Terribly buggy.

This is because nobody bothers to qualify the hardware for it, or to upstream drivers for some incredibly common chips. So you end up with reverse-engineered or no drivers. Reverse-engineering something as complicated as a GPU or WiFI radio is sort of possible… but it is pretty much guaranteed to be buggy, because you can’t discover all the weird corner cases that the chip designer knows to be there.

The #1 offender for this problem? Broadcom. I could rant for tens of thousands of words about Broadcom’s data sheets and IP policy, so I’ll just stop. #2 and #3 are NVidia and (formerly) ATI… now ATI is owned by AMD that part of things has gotten so much better.

If you want a really reliable Linux desktop or laptop, you have these options:

Chromebook. They’re built to run Linux, by clever people who audit their drivers for having available chip datasheets. ChromeOS won’t run on a non-certified board, so you know for sure that a Linux driver for every chip there exists in mainline Linux.

Lenovo enterprise laptop. These are actually tested with Linux. Run Debian. At Google we use X1 Carbons as the standard Linux laptop. They’re not perfect, but good enough; there are a few little things that end up useless, like the fingerprint readers.

HP workstation desktop. Same story as the Lenovo laptops; tested with Linux. I’m very happy with the Z440 on my desk; quiet, scorching fast, has never had even a hint of a problem.

Buy a Mac, run Linux on it. Not tested with Linux, but OS X is a Unix, and Apple make really nice hardware. But you will run into the Broadcom WiFi problem.

Linux on a server? Nothing else even comes close to as reliable. There’s a reason Google runs on Linux… and yes, it is pretty much a standard Linux kernel. There are of course some custom things in there, but they’re only not upstream because nobody else needs them; either drivers for hardware only Google has, or networking hacks that wouldn’t pass review upstream because they only work in our environment.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Nepomaže niti to što ekipa dosta koristi mini distre koje održava par ljudi ili inherentno nestabilne distre tipa ubuntu. Tipa, evo sada sam na ubuntu i ima par fora stvari tipa NVIDIA prime, ali praktički svaki komad softwarea šteka. Ne prođe jedan sat a da mi se neki program ne skrši i da mi se u trayu ne pojavi "program x je riknuo" i tome slično, što je nešto što se ne događa na centosu ili debianu. Ali tko koristi centos i debian? malo ljudi.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Problem sa svim Linux distribucijama na desktopu je nepostojeći quality control, problemi sa driverima, suspendovima i potrošnjom baterije na laptopima, bugovima u desktop environmentima, aplikacijama koje ponekad uopće ne rade, crashaju ili su oskudnih funkcija. Linux je najbolji za superračunala, servere i embedded primjene, ali na desktopu iskustvo je šareno i ne baš najpouzdanije, ponekad i vrlo frustrirajuće bez obzira koju distribuciju i desktop environment netko koristi.

This software comes with absolutely no warranty :) Hrpa Linux admina i IT inženjera iz USA koje znam uopće ne koriste Linux na desktopu ni kod kuće ni u firmi, MacOS a ima čak i Windowsa, spajaju se preko ssh, a neki imaju Linux i virtualiziran za neke namjene.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Meni je zadnji stvarno super kernel bio verzije 3.2.xx, nakon njega je sve lagano počelo odlaziti u mahunu :(
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Jeremija

Post Postao/la Jeremija »

A jeste zamračili i ispljuvali linux :) Pa i windows ima problema. Recimo dva laptopa s kojima sam se susreo s pred instaliranim win. , Acer aspire 5, koji je odličan laptop s 8GB RAMa, ni pod razno ne smije ići na spavanje ili hibernaciju. Jednom sam ga jedva probudio. A ASUS koji je trebao biti bolji izbor, za nešto više novca (ne sjećam se koji je model), je ispao takvo smeće. Ima nekih problema sa grafičkom valjda, stalno neko treperenje ekrana-kockice raznih boja. A radi se o GTX950 kartici.

Mišljenja sam da je sve to tu negdje u cijeni. Ako želiš nešto tip-top uzmi za puno novca jabuku, ako želiš nešto srednje uz dosta novca, uzmi win. A ako želiš nešto SLOBODNO i besplatno, ili uz malo novca, tu je Linux.
I radi se naravno o tome koji put ili koji softver podržavamo, linija lakšeg otpora ili linux.
Linux mi zadovoljava sve moje potrebe, kao jednog običnog korisnika. I ne kužim šta vas kao administratore jednog foruma o linuxu... nađite si ženu :D Šala :)

Da distre imaju probleme zato što ih ima sto, treba to nekako ujediniti i podignuti kvalitetu. Dečki koji ih izrađuju kao da ne kuže da kvantiteta i kvaliteta ne idu zajedno.
Zadnja izmjena: Jeremija, dana/u 23 lis 2017, 20:24, ukupno mijenjano 2 puta.
Tko živi u nadi umire u gov....
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

E, jeste vi ko klinci zvali crtić Tom & Jerry "Tom i Đeri" ili "tomiđeri"? Mi smo svi to zvali tomiđeri i relativno sam uvjeren da bar do kraja razredne nastave nitko nije kužio da su to dvije riječi.
iStop

Post Postao/la iStop »

Jeremija je napisao/la: A ako želiš nešto SLOBODNO i besplatno, ili uz malo novca tu je Linux.
:thmb-up
Jeremija je napisao/la: Linux mi zadovoljava sve moje potrebe, kao jednog običnog korisnika.
:thmb-up
Dok radi, ne diraj!
(If it ain't broken, don't fix it)
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

shrike je napisao/la:Mi smo svi to zvali tomiđeri...
Naravno, a kako drugačije bi to izgovarali. :lulz
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Odgovori