Kutak za studente

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: čavrljanje

Post Postao/la shrike »

E, ali taj tip iz matiše je isto upitan. Jer gle, učiti matematiku na razini apstrakcije nije dovoljno, već mora biti povezana sa pisanjem algoritama, kalkulacijama efikasnosti i čitavim nizom drugih stvari. Učiti matematiku same sebe radi neće postići apsolutno ništa ako ljudi ne shvaćaju zašto to uče, konkretne koristi i prednosti.

Slamd64 je napisao/la:Da, mislio sam outdated u tom smislu. Naravno, ja jos uvijek mislim da su C i C++ najzreliji jezici u danasnje vrijeme.
U skolskom primjeru neces vidjeti bas svrhu gdje ih sve mozes primjeniti, ali ja tu i tamo naletim na neke aplikacije pisane u C-u (klasican primjer je dwm) i tu se moze vidjeti sta se sve moze s njim uraditi.

Ali to nije outdated. C, kao i bilo koji drugi jezik, bi bio outdated kada ga više ne bi mogao koristiti ni za što realno. Ipak, C se koristi za pisanje kernela, sistemske programe, drivere i u biti već gdje je bitna brzina. Objektni C je jezik u kojem su pisane i iOS aplikacije, dakle nije ni pod razno outdated i nije da se koristi tu i tamo već ima masivnu primjenu. Problem sa C-om je u tome što je to tipično prvi jezik i često jedan od par koji se uče na fakultetima, dok se ostali ignoriraju.

Dodatni masivni problem fakulteta, a pogotovo FER-a je što se struka masivno ismijava. Ideja da bi trebao znat raditi u struci je komična i rezervirana za veleučilišta, a svrha studiranja je da te se nauči misliti (eksplicitno ne da znaš činjenice). Osobno se ne slažem sa time i mislim da bi svi sa fakultetskom diplomom trebali znat raditi u struci (plus par mjeseci do maks pola godine za privikavanje na rad u specifičnoj firmi).

Ovo što mist i nicky vele je isto masivni problem. Profesori koji predavaju satima istim monotonim tonom, koji ne znaju prenijeti znanje i čiji je ego u ionosferi :( Na pivi sam rekao da mi je faks bio jedan od najgorih period u mom životu i bome je to stvarno tako.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Medojedni jazavac
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la Medojedni jazavac »

Edit by nicky:
Post je obrisan na zahtjev
stefan je napisao/la:tu mač gemišta
To understand recursion, you must first understand recursion.
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

shrike je napisao/la:E, ali taj tip iz matiše je isto upitan. Jer gle, učiti matematiku na razini apstrakcije nije dovoljno, već mora biti povezana sa pisanjem algoritama, kalkulacijama efikasnosti i čitavim nizom drugih stvari. Učiti matematiku same sebe radi neće postići apsolutno ništa ako ljudi ne shvaćaju zašto to uče, konkretne koristi i prednosti.
Problem je što nema vremena u tako kratkom roku sve to odraditi, predznanje ispodprosječno, jedna ženkska izašla na ploču i u jednom dijelu zadatka bilo 2^0 i onda nije znala koliko je to, krenula kalkulatorom, kaže on ne, neka ovako, i tako je ona 5 minuta stajala tamo dok joj nije rekao da uzme kalkulator i pogleda. U prvom semestru smo imali drugoga iz mat, on je za svako gradivo nakon što je objasnio, napisao 2, 3 zadatka na ploču, sjeo za komp i 20 minuta igrao igre ili već nešto drugo radio dok smo mi rješavali, nakon toga je on riješio cijeli zadatak i lijepo se sve moglo naučiti, ovaj drugi je iz svakog gradiva po jedan zadatak objašnjavao, ali pošto su to integrali i derivacije, još složeni zadaci, riješavao je po predavanju 2 do 3 zadatka jer jednostavno nije stigao više, tako da je na nama ostalo da vježbamo a sve je znao lijepo objasniti, čak i najelementarnije stvari kao zašto se minus pretvorio u + i slično, samo je po meni možda malo pre ozbiljno to uzeo jer kako sam rekao matematiku imamo samo 2 semestra i onda ostalo samo računarstvo, elektronike isto ne i puno toga traži da se nauči.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Čuj to što je predznanje loše je problem srednjih škola. Ipak, ne moraš prvo naučiti apstrakciju matematike da bi znao primjenu, već možeš matematiku direktno učiti kroz primjere primjene. MI smo još u srednjoj učili od nule diferencijalne jednadžbe kroz konkretne primjere, a kasnije to na fizici testirali. Dođe ti lik, i pokaže korak po korak kako se sa dif. jdb. može iskalkulirati brzina curenja pijeska ili vode iz tanka. Riješi onda brdo opet realnih kalkulacija da ti to legne, i tek kasnije ideš na apstrakciju.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

Eh da je meni u srednjoj tako bilo, kod mene je profesor došao, dao zadatak iz gradiva koje još nismo radili pa nek riješimo, tako cijeli sat nismo ništa radili a nije on ni pokazao kako riješiti onda tek sljedeći sat je došlo to gradivo, on napiše par definicija, gdjekoja formula pa mi nek riješavamo, a kada da ga pitaš da ti objasni neki korak u tome, onda on samo ide "ovo znamo da je ovo, vamo dobijemo ovo..." i odjednom, nemaš pojma što je radio, riješio ti je cijeli zadatak u bilježnicu i kao da ga nisi ništa ni pitao.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
max360se

Post Postao/la max360se »

shrike je napisao/la:Čuj to što je predznanje loše je problem srednjih škola. Ipak, ne moraš prvo naučiti apstrakciju matematike da bi znao primjenu, već možeš matematiku direktno učiti kroz primjere primjene. MI smo još u srednjoj učili od nule diferencijalne jednadžbe kroz konkretne primjere, a kasnije to na fizici testirali. Dođe ti lik, i pokaže korak po korak kako se sa dif. jdb. može iskalkulirati brzina curenja pijeska ili vode iz tanka. Riješi onda brdo opet realnih kalkulacija da ti to legne, i tek kasnije ideš na apstrakciju.
:sokiran
Gdje si ti završio srednju, sigurno ne u ovoj državi?
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

max360se je napisao/la: :sokiran
Gdje si ti završio srednju, sigurno ne u ovoj državi?
Da, nisam bio subjekt hrvatskog edukacijskog sustava tokom srednje škole. Na sreću.
Slamd64 je napisao/la:Upravo sam vratio Arch u zivot na laptopu nakon sto ga je update iz testinga potpuno onesposobio. Odsad i ubuduce treba biti oprezniji.
Neki dan uspješno upgrejdali na jednom serveru debian lenny na wheezy (dakle, ima još između squeeze) bez problema! Živio debian!
shrike
Moderator
Kontakt:

Re: Kutak za studente

Post Postao/la shrike »

Jeste videjli ovo sa novim sustavom? Koji fail. 9 godian zaanja osvnu :( Skužio sam da se sve preinake edukacijskog sustava svedu na produljenje ili skraćivanje bilo godina bilo preraspodjela po predmetima. Nitko zapravo ne uvodi strukturne promjene u načinu edukacije, prijenosa znanja, odgojnih mjera itd.
Medojedni jazavac
Kontakt:

Post Postao/la Medojedni jazavac »

Kod nas bi trebalo od temelja promjenit skolstvo. Mislim da je kod nas temeljni problem kaj se samo uce cinjenice i minimalno bilokakav rad. Bilo istrazivacki, projekti i slicno koji bi zanimali ucenike.
stefan je napisao/la:tu mač gemišta
To understand recursion, you must first understand recursion.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Sutra zadnji ispit na faksu. :sokiran
Ako dobijem pet, imat ću prosjek 5.0 na anglistici. :zamisljen

DRŽ'TE FIGE!!

Ako uspijem, svi držači figa bit će nagrađeni pićem po vlastitom izboru prvom prilikom kad se vidimo.
Odgovori