Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Meni je bas lijrpo instalirati pakete kroz terminal[SMILING FACE WITH SMILING EYES],pogotovo iskompajlirati moc iz source-a[WINKING FACE]Drugo se nisam usudio.
"Bolje je šutjeti i bit smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju!"
- jurastublic
- Spol: M
Vjerojatno misli kad apt nema u bazi a on pronađe negdje source.shrike je napisao/la:kako misliš nema u synapticu? pa apt-get/aptitude vuku iz istog repozitorija kao i synaptic/software bazadapače, i jedn oi drugo su samo GUI za apt
- calisto053
- Moderator
Re: Odg: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Oprosti, ali ovo je jednostavno smijesno. Cemu onda sluze deb/rpm paketi, gdebi ili PPA?AstorH je napisao/la:Mene smara terminal i cackanje po njemu kad hocu nesto instalirat.Jednostavno bi da to ide jednostavnije kao na winu kad skinem .exe datoteku dvoklik i furaj.A prckanje po terminalu me nervira kad nesto nema u synapticu ili software bazi. Jednostavno me ne zanimaju naredbe i kodovi i rad kroz terminal.
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
Naslov ove teme uopce ne stoji, jer Linux nema nedostataka. Shalim se, naravno. Nitko nije savrsen, ali fulali ste temu definitivno.
Ne radi se o uputrebljivosti, ljepoti, ili o korisnicima pocetnicima ili onima malo iskusnijima.
Ovdje se radi o nacinu razmisljanja i zivljenja. Jer ono sto koristis u virtualnom svijetu, vjerojatno ces koristiti i u pravom zivotu.
Da ne pametujem puno, savjetujem novim clanovima da procitaju moj prvi clanak. (vidi potpis)
Ne radi se o uputrebljivosti, ljepoti, ili o korisnicima pocetnicima ili onima malo iskusnijima.
Ovdje se radi o nacinu razmisljanja i zivljenja. Jer ono sto koristis u virtualnom svijetu, vjerojatno ces koristiti i u pravom zivotu.
Da ne pametujem puno, savjetujem novim clanovima da procitaju moj prvi clanak. (vidi potpis)
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
ja ljudima savjetujem da pročitaju malo na wikiju povijesni razvoj unixa, gnu-a i linuxa pa će neke stvari bit jasnije. također, savjetujem novijim korisnicima da razmisle malo o tome zašto se terminal zadržao u unixoidima te koliko je već prije njih bilo "šta-će-meni terminal-staro-sranje-koje-ne valja-a-ružno-je"-ljudi i zašto je unatoč svima njima terminal opstao...
- Cooleech
- Moderator
Ajde da i ja prospem malo svog pogleda na CLI vs. GUI;
Kad si sje*eš ili dobiješ nekakvim malwareom sje*ane window$e, što radiš? Reinstalacija, ako ti nisu bitni podaci, ali ako jesu? Digneš live CD s nekom distrom i spasiš stvar? Pokušaš napravit system restore? Nešto treće? U većini slučajeva ljudi imaju samo jednu jedinu particiju na disku, dakle reinstalaciju zaboravimo. Live distra? Ok, ali gdje s podacima, postavkama, driverima? Ne, nemaš dovoljno velik externi HDD. Da ne duljim, ukratko rečeno, sje*an si.
Ista stvar ti se dogodi s linuxom (dobro, mala šansa za virus, ali ima šansi da si sje*eš instalaciju), što ćeš napraviti?
Za početak, ulogirat ćeš se kao root i pokušat spasit stvar. Ne GUI - CLI! GRUB boot liniji dodaš single i dobiješ root konzolu. Nema tog GUI-a koji će te spasit, a često ni ne možeš dignuti GUI. Dakle, spas je u CLI naredbama. Često puta se zna dogodit da jednom jedinom naredbom spasiš kompletan sustav, bez potrebe za reinstalacijom. CLI 1 : GUI : 0.
Trebaš cijelom folderu punom datoteka dati pravo pokretanja? Možeš klikati jednu po jednu ili više datoteka i otići na Dozvole i dati pravo pokretanja ili jednostavno upališ terminal, ukucaš chmod 777 *.* i amen. CLI 2 : GUI 0.
Imaš folder krcat svakakvih datoteka, a ti trebaš premjestiti sve datoteke s nastavkom .mp3 u drugu mapu? Terminal i naredba mv *.mp3 /putanja/di/prebacuješ. CLI 3 : GUI 0.
Ima primjera još hrpa u kojima GUI jednostavno nije i nikad neće ni na jednom sustavu moći nadomjestiti CLI, dakle ako se ne znate koristiti CLI naredbama, to nije razlog da pljujete po tome već da nešto novog i naučite.
Kad si sje*eš ili dobiješ nekakvim malwareom sje*ane window$e, što radiš? Reinstalacija, ako ti nisu bitni podaci, ali ako jesu? Digneš live CD s nekom distrom i spasiš stvar? Pokušaš napravit system restore? Nešto treće? U većini slučajeva ljudi imaju samo jednu jedinu particiju na disku, dakle reinstalaciju zaboravimo. Live distra? Ok, ali gdje s podacima, postavkama, driverima? Ne, nemaš dovoljno velik externi HDD. Da ne duljim, ukratko rečeno, sje*an si.
Ista stvar ti se dogodi s linuxom (dobro, mala šansa za virus, ali ima šansi da si sje*eš instalaciju), što ćeš napraviti?
Za početak, ulogirat ćeš se kao root i pokušat spasit stvar. Ne GUI - CLI! GRUB boot liniji dodaš single i dobiješ root konzolu. Nema tog GUI-a koji će te spasit, a često ni ne možeš dignuti GUI. Dakle, spas je u CLI naredbama. Često puta se zna dogodit da jednom jedinom naredbom spasiš kompletan sustav, bez potrebe za reinstalacijom. CLI 1 : GUI : 0.
Trebaš cijelom folderu punom datoteka dati pravo pokretanja? Možeš klikati jednu po jednu ili više datoteka i otići na Dozvole i dati pravo pokretanja ili jednostavno upališ terminal, ukucaš chmod 777 *.* i amen. CLI 2 : GUI 0.
Imaš folder krcat svakakvih datoteka, a ti trebaš premjestiti sve datoteke s nastavkom .mp3 u drugu mapu? Terminal i naredba mv *.mp3 /putanja/di/prebacuješ. CLI 3 : GUI 0.
Ima primjera još hrpa u kojima GUI jednostavno nije i nikad neće ni na jednom sustavu moći nadomjestiti CLI, dakle ako se ne znate koristiti CLI naredbama, to nije razlog da pljujete po tome već da nešto novog i naučite.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Ma da.Primjer: neki dan sam htio instalirat Copy na Linux trazio u Synaptic nema,na Ubuntu software center nema, nadjem instaliram manuelno preko terminala i ajde okej.Oduzelo mi 20min.I sad ocu da ga maknem odem u Ubuntu software center instaliranih nema ga, kucam u Synaptic nema ni tamo.I sad npr, moram guglat 15min. da vidim kako da ga maknem.I dan danas mi stoji, a htio ga izbacit pa ponovo instalirat, odnosno reinstalirat. Ili maknut skroz, sasvim nebitno.jurastublic je napisao/la:Vjerojatno misli kad apt nema u bazi a on pronađe negdje source.shrike je napisao/la:kako misliš nema u synapticu? pa apt-get/aptitude vuku iz istog repozitorija kao i synaptic/software bazadapače, i jedn oi drugo su samo GUI za apt
Ta jednostavnost mi fali kao kod windowsa, udjes u control panel remove programs, imas listu instaliranih, kliknes deinstall i rjeseno sve u 2min. Eto to bi volio kod Linuxa. To sto je nekom smijesno me ne dotice, tema je sta nedostaje, meni nedostaje to i yebiga. Neda mi se trat sa terminalom i kodovima, htio bi da je to jednostavnije, na 2-3 klika misem, a za one kojima je terminal napet i ko voli da se njime igra nek izvoli ja ne volim i to je to.Nedostaje mi ta jednostavnost, a sve ostalo mi se svidja kod Ubuntu-a.
- Cooleech
- Moderator
Astore, jesi se uopće potrudio pročitati što piše u readme fajlu unutar datoteke koju dobiješ kad odeš na copy.com i klikneš download? Naravno da nisi. Nikakav terminal ti ne treba, jasno piše (and I quote):
"To use Copy in Linux, install this tarball wherever you like." - dakle, nema instalacije, pokrećeš ga iz bilo kojeg foldera.
Tamo gdje si našao upute da ga instaliraš putem terminala, nađi i način uklanjanja. Kod copy_agent-1.43.0319.tgz fajla trebaš samo "Extract here" naredbu koju imaš na desnom kliku i to je to.
"To use Copy in Linux, install this tarball wherever you like." - dakle, nema instalacije, pokrećeš ga iz bilo kojeg foldera.
Tamo gdje si našao upute da ga instaliraš putem terminala, nađi i način uklanjanja. Kod copy_agent-1.43.0319.tgz fajla trebaš samo "Extract here" naredbu koju imaš na desnom kliku i to je to.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- calisto053
- Moderator
Pobogu... fpalm
Ova rasprava je vec davno debelo promasena. Hocemo malo prikljucat na koji dan buduci da je vecina kvalitetnih argumenata vec davno ispucana?
Ova rasprava je vec davno debelo promasena. Hocemo malo prikljucat na koji dan buduci da je vecina kvalitetnih argumenata vec davno ispucana?
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Nećemo.. samo bi trebalo promijeniti naslov teme u: "Problemi i nedostaci GNU/Linuxa (koji to nisu)"calisto053 je napisao/la:Pobogu... fpalm