Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Dani
Spol: M

Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Post Postao/la Dani »

Meni je bas lijrpo instalirati pakete kroz terminal[SMILING FACE WITH SMILING EYES],pogotovo iskompajlirati moc iz source-a[WINKING FACE]Drugo se nisam usudio.
"Bolje je šutjeti i bit smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju!"
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

shrike je napisao/la:kako misliš nema u synapticu? pa apt-get/aptitude vuku iz istog repozitorija kao i synaptic/software baza :D dapače, i jedn oi drugo su samo GUI za apt
Vjerojatno misli kad apt nema u bazi a on pronađe negdje source.
calisto053
Moderator

Re: Odg: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Post Postao/la calisto053 »

AstorH je napisao/la:Mene smara terminal i cackanje po njemu kad hocu nesto instalirat.Jednostavno bi da to ide jednostavnije kao na winu kad skinem .exe datoteku dvoklik i furaj.A prckanje po terminalu me nervira kad nesto nema u synapticu ili software bazi. Jednostavno me ne zanimaju naredbe i kodovi i rad kroz terminal.
Oprosti, ali ovo je jednostavno smijesno. Cemu onda sluze deb/rpm paketi, gdebi ili PPA?
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Naslov ove teme uopce ne stoji, jer Linux nema nedostataka. Shalim se, naravno. Nitko nije savrsen, ali fulali ste temu definitivno.
Ne radi se o uputrebljivosti, ljepoti, ili o korisnicima pocetnicima ili onima malo iskusnijima.
Ovdje se radi o nacinu razmisljanja i zivljenja. Jer ono sto koristis u virtualnom svijetu, vjerojatno ces koristiti i u pravom zivotu.
Da ne pametujem puno, savjetujem novim clanovima da procitaju moj prvi clanak. (vidi potpis)
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
shicy

Post Postao/la shicy »

ja ljudima savjetujem da pročitaju malo na wikiju povijesni razvoj unixa, gnu-a i linuxa pa će neke stvari bit jasnije. također, savjetujem novijim korisnicima da razmisle malo o tome zašto se terminal zadržao u unixoidima te koliko je već prije njih bilo "šta-će-meni terminal-staro-sranje-koje-ne valja-a-ružno-je"-ljudi i zašto je unatoč svima njima terminal opstao...
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Ajde da i ja prospem malo svog pogleda na CLI vs. GUI;

Kad si sje*eš ili dobiješ nekakvim malwareom sje*ane window$e, što radiš? Reinstalacija, ako ti nisu bitni podaci, ali ako jesu? Digneš live CD s nekom distrom i spasiš stvar? Pokušaš napravit system restore? Nešto treće? U većini slučajeva ljudi imaju samo jednu jedinu particiju na disku, dakle reinstalaciju zaboravimo. Live distra? Ok, ali gdje s podacima, postavkama, driverima? Ne, nemaš dovoljno velik externi HDD. Da ne duljim, ukratko rečeno, sje*an si.

Ista stvar ti se dogodi s linuxom (dobro, mala šansa za virus, ali ima šansi da si sje*eš instalaciju), što ćeš napraviti?
Za početak, ulogirat ćeš se kao root i pokušat spasit stvar. Ne GUI - CLI! GRUB boot liniji dodaš single i dobiješ root konzolu. Nema tog GUI-a koji će te spasit, a često ni ne možeš dignuti GUI. Dakle, spas je u CLI naredbama. Često puta se zna dogodit da jednom jedinom naredbom spasiš kompletan sustav, bez potrebe za reinstalacijom. CLI 1 : GUI : 0.

Trebaš cijelom folderu punom datoteka dati pravo pokretanja? Možeš klikati jednu po jednu ili više datoteka i otići na Dozvole i dati pravo pokretanja ili jednostavno upališ terminal, ukucaš chmod 777 *.* i amen. CLI 2 : GUI 0.
Imaš folder krcat svakakvih datoteka, a ti trebaš premjestiti sve datoteke s nastavkom .mp3 u drugu mapu? Terminal i naredba mv *.mp3 /putanja/di/prebacuješ. CLI 3 : GUI 0.

Ima primjera još hrpa u kojima GUI jednostavno nije i nikad neće ni na jednom sustavu moći nadomjestiti CLI, dakle ako se ne znate koristiti CLI naredbama, to nije razlog da pljujete po tome već da nešto novog i naučite. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
AstorH

Post Postao/la AstorH »

jurastublic je napisao/la:
shrike je napisao/la:kako misliš nema u synapticu? pa apt-get/aptitude vuku iz istog repozitorija kao i synaptic/software baza :D dapače, i jedn oi drugo su samo GUI za apt
Vjerojatno misli kad apt nema u bazi a on pronađe negdje source.
Ma da.Primjer: neki dan sam htio instalirat Copy na Linux trazio u Synaptic nema,na Ubuntu software center nema, nadjem instaliram manuelno preko terminala i ajde okej.Oduzelo mi 20min.I sad ocu da ga maknem odem u Ubuntu software center instaliranih nema ga, kucam u Synaptic nema ni tamo.I sad npr, moram guglat 15min. da vidim kako da ga maknem.I dan danas mi stoji, a htio ga izbacit pa ponovo instalirat, odnosno reinstalirat. Ili maknut skroz, sasvim nebitno.
Ta jednostavnost mi fali kao kod windowsa, udjes u control panel remove programs, imas listu instaliranih, kliknes deinstall i rjeseno sve u 2min. Eto to bi volio kod Linuxa. To sto je nekom smijesno me ne dotice, tema je sta nedostaje, meni nedostaje to i yebiga. Neda mi se trat sa terminalom i kodovima, htio bi da je to jednostavnije, na 2-3 klika misem, a za one kojima je terminal napet i ko voli da se njime igra nek izvoli ja ne volim i to je to.Nedostaje mi ta jednostavnost, a sve ostalo mi se svidja kod Ubuntu-a.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Astore, jesi se uopće potrudio pročitati što piše u readme fajlu unutar datoteke koju dobiješ kad odeš na copy.com i klikneš download? Naravno da nisi. Nikakav terminal ti ne treba, jasno piše (and I quote):

"To use Copy in Linux, install this tarball wherever you like." - dakle, nema instalacije, pokrećeš ga iz bilo kojeg foldera.

Tamo gdje si našao upute da ga instaliraš putem terminala, nađi i način uklanjanja. Kod copy_agent-1.43.0319.tgz fajla trebaš samo "Extract here" naredbu koju imaš na desnom kliku i to je to. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Pobogu... fpalm
Ova rasprava je vec davno debelo promasena. Hocemo malo prikljucat na koji dan buduci da je vecina kvalitetnih argumenata vec davno ispucana?
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

calisto053 je napisao/la:Pobogu... fpalm
Ova rasprava je vec davno debelo promasena. Hocemo malo prikljucat na koji dan buduci da je vecina kvalitetnih argumenata vec davno ispucana?
Nećemo.. samo bi trebalo promijeniti naslov teme u: "Problemi i nedostaci GNU/Linuxa (koji to nisu)" :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"