Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Bravo plavi zmaju,sta obicnom korisniku triba pc nego za najobicnije radnje,briga njega za cli i isprobavanje razno raznih gluposti,on oce samo da mu sve stima.A to nazalost windowsi i valjda ios pruzaju.
Nije svakome cilj svakih pet dana isprobat novu distribuciju,promijenit kernel,razne desktope ili ne znam sta i dok se ta razmisljanja ne promijene u glavama linux developera,sam linux nikad nece imat veci udio na trzistu.
Kakve ti koristi da znas milijun naredbi ako nikakve koristi od tog nemas,nego eto to ti je gust i sretan si s tim.Onda je bolje vozit biciklu,igrat balun ili nesto trece.
Vidim da ovdje ima pojedinaca koji razmisljaju kao djeca od 15 godina,podjele se vrse na issoljupce i fifoljupce,pretpostavljam da ste vecina igrali i jednu i drugu igru.
Ja eto ne razmisljam na taj nacin,ali mi je drago da linux tu ipak cini mozda presitne korake,ali ipak malo pomalo sve jace i jace kuca na vrata i onih koji su donedavno mislili da je linux neka marka naocala ili ne znam cega.
Ja se kuzim nesto malo u kompjutere,i dosta toga mi nije problem nauciti ili napraviti bez da zeznem,ali definitivno mi je draze kad je nesto jednostavno jer mi kompjuter ne sluzi ko server,imam 10-ak programcica koje koristim na njemu i samo ocu da mi rade.
Nije svakome cilj svakih pet dana isprobat novu distribuciju,promijenit kernel,razne desktope ili ne znam sta i dok se ta razmisljanja ne promijene u glavama linux developera,sam linux nikad nece imat veci udio na trzistu.
Kakve ti koristi da znas milijun naredbi ako nikakve koristi od tog nemas,nego eto to ti je gust i sretan si s tim.Onda je bolje vozit biciklu,igrat balun ili nesto trece.
Vidim da ovdje ima pojedinaca koji razmisljaju kao djeca od 15 godina,podjele se vrse na issoljupce i fifoljupce,pretpostavljam da ste vecina igrali i jednu i drugu igru.
Ja eto ne razmisljam na taj nacin,ali mi je drago da linux tu ipak cini mozda presitne korake,ali ipak malo pomalo sve jace i jace kuca na vrata i onih koji su donedavno mislili da je linux neka marka naocala ili ne znam cega.
Ja se kuzim nesto malo u kompjutere,i dosta toga mi nije problem nauciti ili napraviti bez da zeznem,ali definitivno mi je draze kad je nesto jednostavno jer mi kompjuter ne sluzi ko server,imam 10-ak programcica koje koristim na njemu i samo ocu da mi rade.
- plavi zmaj77
- Spol: M
Linuxaši to zovu emacs vs viTommy21 je napisao/la:
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
Ne. Ti si rekao "kada bi sučelili u suprotstavljanju Windows administratora i Linux administratora". Linux admini koriste isključivo cli a gui nije ni opcija. radim ko linux sysadmin pa znam.plavi zmaj77 je napisao/la: 1)Ti si kroz moj post samo preletio(molim ga u detalj pročitaj)?Ja sam rekao da Linux korisnik u gui-u nebi mogao parirati windows korisniku koji je isto u gui-u.
pretpostavljanje jest nagađanje i predstavlja praktički najgoru stvar koju možeš napraviti i recept je za probleme. Nama je strogo zabranjeno pretpostavljanje o tome kako što jest.plavi zmaj77 je napisao/la: 2.5)To što je teži je itekako minus.I da klikta č baš i... ne nagađa on pretpostavlja što je malo čvršće od nagađanja,
moja analogija je točno dobra, samo ti premalo znaš i ipremalo iskustva imaš da i to razumiješ. kada ti profesor uvijek pokazuje zadatak, pitanje je da li ti išta razumiješ ili kao "kluge hans" rješavaš zadatke.plavi zmaj77 je napisao/la: Također analogija ti je bezveze i previše filozofira(ako ja kažem da se previše filozofira onda se doista previše i filozofira jer i sam to često radim).Bolja analogija je ovo:
Rad sa gui-jem je kao da rješavaš matematički zadatak dok ti ga profesor istovremeno pokazuje.
Rad sa cli-om je kao da rješavaš matematički zadatak na ispitu.
Sva je profesionalna oprema CLI, od pro mrežne opreme do servera koji vrte većinu interneta. ti sada sjedni i razmisli zašto je tome tako.plavi zmaj77 je napisao/la: 4)Cijelo znanstveno područje komunkacije čovjeka i računala i svi ti doktori znanosti koji su specijalizirani samo za to usko područje su u krivu(a da ne velim znanost računalstva općenito).Tržište je naravno isto u krivu.Sarcasm off.
Pitanje je da li želi.plavi zmaj77 je napisao/la: 5)Računalo je alat a ne križaljka da bi na njemu razvijao moždane vijuge.Želi li Linux napasti Windowsovo tržište mora se tome prilagoditi.
ja da jer ne želim idiot korisnike koje morma voditi za ručicu jer nisu voljni naučiti par super jednostavnih stvari.plavi zmaj77 je napisao/la: 6)Možete ljudima ići i govoriti da trebaju učiti o Linuxu,ali time nebiste dobili mnogo novih Linux korisnika,ako biste dobili uopće jednog,želite li to?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
TI nemaš koristi od toga, nit ićeš vidjet korist ako ne proučišTommy21 je napisao/la: Kakve ti koristi da znas milijun naredbi ako nikakve koristi od tog nemas,nego eto to ti je gust i sretan si s tim.Onda je bolje vozit biciklu,igrat balun ili nesto trece.
Ovo je kompletno fulana analogija. Moja sintagma je da CLI ima nezamijenjivih prednosti u određeni msegmentima korištenja računala.Tommy21 je napisao/la: Vidim da ovdje ima pojedinaca koji razmisljaju kao djeca od 15 godina,podjele se vrse na issoljupce i fifoljupce,pretpostavljam da ste vecina igrali i jednu i drugu igru.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- plavi zmaj77
Da ali rekao sam da bi to organizirali kao natjecanje sa jednom važnom stavkom da obadva moraju koristiti GUI.P čak i kada bi velika većina linux system administratora željela radit u CLI_u smatram da bi im GUI morao biti makar opcija.shrike je napisao/la:Ne. Ti si rekao "kada bi sučelili u suprotstavljanju Windows administratora i Linux administratora". Linux admini koriste isključivo cli a gui nije ni opcija. radim ko linux sysadmin pa znam.plavi zmaj77 je napisao/la: 1)Ti si kroz moj post samo preletio(molim ga u detalj pročitaj)?Ja sam rekao da Linux korisnik u gui-u nebi mogao parirati windows korisniku koji je isto u gui-u.
Ti sada govoriš o system administratorima.U ovom dijelu posta nisam govorio o Pericama iz susjedstva.To što si rekao je točno za profesionalce,za sve druge tj. veliku većinu desktop korisnika tovećinom nije važno.Oni će vidjeti da nešto ne radi i točka,ako im smeta izbrisati će sustav i stavit novi sve dok nebude radilo.shrike je napisao/la:pretpostavljanje jest nagađanje i predstavlja praktički najgoru stvar koju možeš napraviti i recept je za probleme. Nama je strogo zabranjeno pretpostavljanje o tome kako što jest.plavi zmaj77 je napisao/la: 2.5)To što je teži je itekako minus.I da klikta č baš i... ne nagađa on pretpostavlja što je malo čvršće od nagađanja,
Opet,svim neprofesionalcima nevažno.shrike je napisao/la:moja analogija je točno dobra, samo ti premalo znaš i ipremalo iskustva imaš da i to razumiješ. kada ti profesor uvijek pokazuje zadatak, pitanje je da li ti išta razumiješ ili kao "kluge hans" rješavaš zadatke.plavi zmaj77 je napisao/la: Također analogija ti je bezveze i previše filozofira(ako ja kažem da se previše filozofira onda se doista previše i filozofira jer i sam to često radim).Bolja analogija je ovo:
Rad sa gui-jem je kao da rješavaš matematički zadatak dok ti ga profesor istovremeno pokazuje.
Rad sa cli-om je kao da rješavaš matematički zadatak na ispitu.
Opet ti o profesionalcima.I serverima a ja o desktopu i svima ostalima.shrike je napisao/la:Sva je profesionalna oprema CLI, od pro mrežne opreme do servera koji vrte većinu interneta. ti sada sjedni i razmisli zašto je tome tako.plavi zmaj77 je napisao/la: 4)Cijelo znanstveno područje komunkacije čovjeka i računala i svi ti doktori znanosti koji su specijalizirani samo za to usko područje su u krivu(a da ne velim znanost računalstva općenito).Tržište je naravno isto u krivu.Sarcasm off.
Ja navijam za dominaciju desktop Linuxa.A i veliki dio zajednice.shrike je napisao/la:Pitanje je da li želi.plavi zmaj77 je napisao/la: 5)Računalo je alat a ne križaljka da bi na njemu razvijao moždane vijuge.Želi li Linux napasti Windowsovo tržište mora se tome prilagoditi.
Nisi odgovorio,koliko ljudi misliš da bi tako naveo na Linux?shrike je napisao/la:ja da jer ne želim idiot korisnike koje morma voditi za ručicu jer nisu voljni naučiti par super jednostavnih stvari.plavi zmaj77 je napisao/la: 6)Možete ljudima ići i govoriti da trebaju učiti o Linuxu,ali time nebiste dobili mnogo novih Linux korisnika,ako biste dobili uopće jednog,želite li to?
Molim te odgovori mi,želiš li da desktop Linux postane popularan na desktopu?Jer ako ne želiš smatram da ova rasprava nema smisla.
Za one koji administraciju iz GUI-a nebi htjeli čak i ako bi postojao GUI uvijek bi mogli upaliti terminal i radit što žele.Opet,osim za onaj jedan dio posta ja sam većinom govorio o neprofesionalcima.Čak i ako Linux jednog dana postane popularan uvijek će postojati distribucije poput Slackwarea,gentoa,arch-a,Debian-a...Za sve one koji bi htjeli učiti poput mene i tebe.
Iako iskreno nebih ni ja platio svaku cijenu za popularnost,jer kada ljudi počnu predlagati da bi bilo idealno da bi imali samo par distribucija i samo jedno sučelje počne mi se želudac okretati jer smatram da je tako nešto protiv ideje FOSS-a(Stallmanovac sam) i da je izbor blagoslov.
Ti si sve ovo uglavnom gledao kroz percepciju profesionalnih korisnika koliko si mislim zar ne?J sam uglavnom pokušavao stvari objašnjavati sa nekog akademskog gledišta i gledišta običnog korisnika.
Naravno da CLI itekako ima stvvari u kojima je boljiAli ima i GUI.Ali u idelanom svijetu bi sve mogli raditi kroz obadva,samo bi morali birati.
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
Eto, da se nadovežem. Kad bi se morao koristiti isključivo GUI, opet bi linux bio u prednosti. Zato jer već postoje dosta moćni GUI alati za administraciju sustava, tipa Yast2 na (open)Susetu. Također, postoji i hrpa ostalih administracijskih sustava koji su web based (webmin) gdje se isto veći dio stvari može podešavati.plavi zmaj77 je napisao/la:Da ali rekao sam da bi to organizirali kao natjecanje sa jednom važnom stavkom da obadva moraju koristiti GUI.P čak i kada bi velika većina linux system administratora željela radit u CLI_u smatram da bi im GUI morao biti makar opcija.shrike je napisao/la:Ne. Ti si rekao "kada bi sučelili u suprotstavljanju Windows administratora i Linux administratora". Linux admini koriste isključivo cli a gui nije ni opcija. radim ko linux sysadmin pa znam.plavi zmaj77 je napisao/la: 1)Ti si kroz moj post samo preletio(molim ga u detalj pročitaj)?Ja sam rekao da Linux korisnik u gui-u nebi mogao parirati windows korisniku koji je isto u gui-u.
per aspera ad astra iliti kroz gužvu do šanka...
In a world without walls and fences who needs Windows and Gates?
In a world without walls and fences who needs Windows and Gates?
Možeš ti reći što želiš, pa i što kada bi zemlja bila kockaplavi zmaj77 je napisao/la: Da ali rekao sam da bi to organizirali kao natjecanje sa jednom važnom stavkom da obadva moraju koristiti GUI.P čak i kada bi velika većina linux system administratora željela radit u CLI_u smatram da bi im GUI morao biti makar opcija.
Da, ja cijelo vrijem govorim o pro upotrebi jer ovdje ima jako puno ljudi koji misle da je cl iopćenito beskorisna stvar koju treba istrijebiti i koju zapravo nitko ne koristi osim par frikova.plavi zmaj77 je napisao/la: Ti sada govoriš o system administratorima.U ovom dijelu posta nisam govorio o Pericama iz susjedstva.To što si rekao je točno za profesionalce,za sve druge tj. veliku većinu desktop korisnika tovećinom nije važno.Oni će vidjeti da nešto ne radi i točka,ako im smeta izbrisati će sustav i stavit novi sve dok nebude radilo.
važno je u nekim situacijama i običnim korisnicima, samo tada to običn ozavrši sa gubitkom podataka, dana ili tjedana rada, a ne znaju ni što se dogodilo pa nagađaju.plavi zmaj77 je napisao/la: Opet,svim neprofesionalcima nevažno.
Malo ali kvalitetu.plavi zmaj77 je napisao/la: Nisi odgovorio,koliko ljudi misliš da bi tako naveo na Linux?
Svakako da želim, al ine ako to znači da će linux postati novi windows sa jednakim problemima i tipom korisnika (nešto sam skužio da je system de fantastičan put prema windwosizaciji linuxa).plavi zmaj77 je napisao/la: Molim te odgovori mi,želiš li da desktop Linux postane popularan na desktopu?Jer ako ne želiš smatram da ova rasprava nema smisla.
Ajde da na trenutak ostavimo CLI i servere po strani.
Po cemu je to GUI u win toliko nadmocan u odnosu na GNU/Linux?!
Realno se u win GUI-u nista bitno nije promjenilo od 95, pa su pokusali maknut start dugme i odma propast.
A next>next sistem je super, i obicno se u tome dobiju i neke bonus stvari
A slazem se s shrike-om da svako onaj ko ne zeli nauciti neke jako jednostavne stvari i ne treba koristiti GNU/Linux
Po cemu je to GUI u win toliko nadmocan u odnosu na GNU/Linux?!
Realno se u win GUI-u nista bitno nije promjenilo od 95, pa su pokusali maknut start dugme i odma propast.
A next>next sistem je super, i obicno se u tome dobiju i neke bonus stvari
A slazem se s shrike-om da svako onaj ko ne zeli nauciti neke jako jednostavne stvari i ne treba koristiti GNU/Linux
- plavi zmaj77
Eto,šta se mene tiče riješeno je dosta točaka u raspravi,dosta se čak i slažemo.shrike je napisao/la:Možeš ti reći što želiš, pa i što kada bi zemlja bila kockaplavi zmaj77 je napisao/la: Da ali rekao sam da bi to organizirali kao natjecanje sa jednom važnom stavkom da obadva moraju koristiti GUI.P čak i kada bi velika većina linux system administratora željela radit u CLI_u smatram da bi im GUI morao biti makar opcija.Gle, GUI može biti opcija za sysadmine samo za trivijalne stvari. Widnows serveri se tipično koriste za trivijalne stvari, zato na njima gui radi. Zašto je tome tako možem otvoriti novu temu, ali tipično se kompleksnije stvari i vrte na nix. Recimo, kolega koji je prije bio na windowsu sysadmin mi vel ida ima preprouku od MS-a da se svkaih para dana restarta. to je neprihvatljivo.
Svakako da želim, al ine ako to znači da će linux postati novi windows sa jednakim problemima i tipom korisnika (nešto sam skužio da je system de fantastičan put prema windwosizaciji linuxa).
Da,Linux je svakako car za administraciju servera,ali mnogima bi se sviđalo da se poboljša administracija desktopa.
I ja sam protiv Windowsizacije Linuxa,ali smatram da je jedini način windowsizacije Linuxa je da se kod Linuxa zatvori a prije će se dogodit da MS otvori kod windowsa nego da se Linuxov kod zatvori(po mom mišljenju).Jer ako je Linux FOSS,neka distribucija tebi osobno npr. postane previše windowsizirana,samo pređi na drugu,imaš ih stotine,možda tisuće.
Zašto mene briga što tamo na drugom kraju svijeta neki 'glupi' korisnik Linuxa na drugi način koristi linux nego ja?Ako će imati problem koji je sam kliktanjem uzrokovao,možda ću mu moći i dati će mi se pomoći mu,ako ne neću,ako mu se distra sviđala(osim tog problema) valjda će se njoj i vratit nakon reinstalacije.
Osoba gore je pitala po čemu je gui windowsa bolji od gui-a Linuxa?Pa ne po puno stvari,ali je bolja administracija desktopa(ne servera).
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
- nicky
- Site Admin
- Spol: Ž
Nekako mješate dvije rasprave u jednoj 
Prva je "Da li je administracija lakša, moćnija, bolja iz CLI-a ili GUI-ja " a druga je "Može li se Linux koristiti kao desktop bez poznavanja CLI-a?"
Odgovor na prvo je CLI before anything
Kako se bavim kompjuterima (win i linux) i radim osnovno podešavanje sustava itd, mogu vam reći da još uvijek koristim i DOS. U praksi mi se jako često događalo, kod umrežavanja win, da se kroz GUI mreža jednostavno nije vidla. U tom slučaju mi je poznavanje net use naredbi i ping uvijek rješavalo problem. Drugim riječima, sa dvije net use naredbe rješavam mrežu u sekundi. Ako se mreža ne može uspostavit, dobijete vrlo precizan odgovor i zašto je tome tako. U GUI-ju ovisite o programeru kakvu vam on poruku odluči vratit pa će vam GUI od winsa javiti onu super vrijednu poruku "Network is not accessible" kod više različitih problema. Ovo je samo jedan od primjera koji sam srela a gdje je cli bolji od gui-ja.
Kad imate server onda je glavni prioritet da je čim više resursa dostupno procesima koji su za taj server bitni. GUI na serveru nije bitan proces i zato ga linux serveri nemaju (troše vrijedne resurse i vrijeme). Kad vam gori pod petama da rješite neki problem, zadnje što vas zanima je slika desktopa ili boja pozadine, oblik prozora i slova.
Odgovor na drugo je naravno da može.
Dokaz za to su moja mama, tata i teta. Napominjem da niti jedan od njih nije član foruma
Za njih linux nema mane i probleme i super se može koristiti kao desktop jer oni mogu na internet, gledat slike, slat mailove, gledat filmove i obradit pokoji tekst.
Prva je "Da li je administracija lakša, moćnija, bolja iz CLI-a ili GUI-ja " a druga je "Može li se Linux koristiti kao desktop bez poznavanja CLI-a?"
Odgovor na prvo je CLI before anything
Kako se bavim kompjuterima (win i linux) i radim osnovno podešavanje sustava itd, mogu vam reći da još uvijek koristim i DOS. U praksi mi se jako često događalo, kod umrežavanja win, da se kroz GUI mreža jednostavno nije vidla. U tom slučaju mi je poznavanje net use naredbi i ping uvijek rješavalo problem. Drugim riječima, sa dvije net use naredbe rješavam mrežu u sekundi. Ako se mreža ne može uspostavit, dobijete vrlo precizan odgovor i zašto je tome tako. U GUI-ju ovisite o programeru kakvu vam on poruku odluči vratit pa će vam GUI od winsa javiti onu super vrijednu poruku "Network is not accessible" kod više različitih problema. Ovo je samo jedan od primjera koji sam srela a gdje je cli bolji od gui-ja.
Kad imate server onda je glavni prioritet da je čim više resursa dostupno procesima koji su za taj server bitni. GUI na serveru nije bitan proces i zato ga linux serveri nemaju (troše vrijedne resurse i vrijeme). Kad vam gori pod petama da rješite neki problem, zadnje što vas zanima je slika desktopa ili boja pozadine, oblik prozora i slova.
Odgovor na drugo je naravno da može.
Dokaz za to su moja mama, tata i teta. Napominjem da niti jedan od njih nije član foruma