LibreOffice vs. Microsoft Office

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

blacx
Spol: M

Re: LibreOffice vs. Microsoft Office

Post Postao/la blacx »

Lutherus je napisao/la:I prezentacije možeš raditi u LaTexu. Dapaće više koristim njega za prezentacije nego office alate sa tom namjenom
Također, a spreadsheet ne koristim...
Profesor Bruka

Post Postao/la Profesor Bruka »

E, ovako, zanima me gdje se može javiti i s kime se može stupiti u kontakt radi unapređivanja LibreOfficeovog spelling checkera. Vidim da podosta riječi nedostaje u rječniku, nedostaju i brojni oblici riječi (čak i prezenta!). Neki oblici se ne podcrtavaju, a trebali bi.

Pronašao sam mejl adresu nekog čovjeka i poslao mu dopunu rječnika, ali nitko mi nije odgovorio (možda zato što je stranica bila i više nego prestara).

Sad su ispiti i trenutno neću biti u mogućnosti baviti se time, ali čisto da malo vidim kako to funkcionira i tko to radi, a kad uhvatim vremena rado bih pripomogao. Zanima me i kako se to radi i što za takvo što treba.

Što vi kažete na LibreOffice spelling checker?
Profesor Bruka

Lutherus je napisao/la:I prezentacije možeš raditi u LaTexu. Dapaće više koristim njega za prezentacije nego office alate sa tom namjenom dok spreadsheet sa osnovnim stvarima koje mi trebaju obavljam preko vima.
I u kojem ti formatu to onda sprema, postoji li veća mogućnost ne otvaranja na drugom računalu nego što je to slučaj s LibreOfficeom? Ako se prezentacija spremi u doc-formatu, otvara se (skoro pa) garantirano.
blacx

Post Postao/la blacx »

Profesor Bruka je napisao/la:
Lutherus je napisao/la:I prezentacije možeš raditi u LaTexu. Dapaće više koristim njega za prezentacije nego office alate sa tom namjenom dok spreadsheet sa osnovnim stvarima koje mi trebaju obavljam preko vima.
I u kojem ti formatu to onda sprema, postoji li veća mogućnost ne otvaranja na drugom računalu nego što je to slučaj s LibreOfficeom? Ako se prezentacija spremi u doc-formatu, otvara se (skoro pa) garantirano.
U PDF-u, koji se otvara na svakom sustavu (relativno) jednako, nema nikakvih problema s tim ;)
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Profesor Bruka je napisao/la: Pronašao sam mejl adresu nekog čovjeka i poslao mu dopunu rječnika, ali nitko mi nije odgovorio (možda zato što je stranica bila i više nego prestara).
Koga si to kontaktirao?

Koliko vidim, tu je upstream za hrvatski rječnik huspella koji je zadnji održavao neki (naš?) redhatovac Dennis Gregorovic i to 2007. godine. Za Debianske distribucije nisam našao tko je zadužen za hunspell-hr...
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
tartaglia

Post Postao/la tartaglia »

Meni su spreadsheetovi uzasno nespretni ako moram s tim podacim nekaj i napravit osim da ih samo unosim i cuvam.
Za te potrebe onda koristim csv + python (na poslu sas).

Cim nekaj kompliciranije moram izracunati na temelju podataka u spreadsheetu i onda jos te rezultate koristiti za neki treci racun to brzo postane nemoguce za odrzavanje.

Ovak ja zivim:
ako postoji nacin da se nekaj napravi u obicnom tekst editoru, to ima prednost nad bilo cim.
Znaci latex za dokumente i prezentacije, csv za spreadsheetove, rst za dokumentaciju, rst + pelican za blog i sl.
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
Profesor Bruka

4ndY je napisao/la:
Profesor Bruka je napisao/la: Pronašao sam mejl adresu nekog čovjeka i poslao mu dopunu rječnika, ali nitko mi nije odgovorio (možda zato što je stranica bila i više nego prestara).
Koga si to kontaktirao?

Koliko vidim, tu je upstream za hrvatski rječnik huspella koji je zadnji održavao neki (naš?) redhatovac Dennis Gregorovic i to 2007. godine. Za Debianske distribucije nisam našao tko je zadužen za hunspell-hr...
U zip-datoteci našao sam mejl, na taj mejl sam se i obratio, nije bilo odgovora (zapravo, nije trebalo niti biti :zamisljen), ema niti veze. Nego zar ne bi rječnici trebali biti isti, a samo bi netko to trebao zapakirati u određeni format koji odgovara pojedinoj vrsti distribucija...
Profesor Bruka

blacx je napisao/la: U PDF-u, koji se otvara na svakom sustavu (relativno) jednako, nema nikakvih problema s tim ;)
Ali gubiš sve one prijelaze slajdova i slično, zar ne?
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Profesor Bruka je napisao/la:
blacx je napisao/la: U PDF-u, koji se otvara na svakom sustavu (relativno) jednako, nema nikakvih problema s tim ;)
Ali gubiš sve one prijelaze slajdova i slično, zar ne?
Može se i tome doskočiti, a čak je moguće i video fajlove importati u PDF jer PDF ždere sve :lol:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Profesor Bruka je napisao/la: U zip-datoteci našao sam mejl, na taj mejl sam se i obratio, nije bilo odgovora (zapravo, nije trebalo niti biti :zamisljen), ema niti veze. Nego zar ne bi rječnici trebali biti isti, a samo bi netko to trebao zapakirati u određeni format koji odgovara pojedinoj vrsti distribucija...
Aha, vidim...
OpenOffice dictionary
----------------------

Language: Croatian (hr HR).
License: LGPL/SISSL license, 2003
Author: delacko AT linux DOT hr (Denis Lackovic)
Hmm, vjerojatno bi se trebao obratiti ekipi u LibreOfficeu, možda bi te oni mogli uputiti gdje je "izvor" našeg rječnika tako da ga sve distribucije dobiju.
Odgovori